Ukázka z knihy Strašidelná škola

skola
Strašit v pohádkách není jen tak. Malé bubáky stojí velkou námahu a úsilí všechno se naučit. Až projdou všemi zkouškami a odborným zaškolením, mohou teprve začít strašit. Ovšem pak to stojí za to! Odvážlivci si mohou dnešní ukázku přečíst večer na dobrou noc…

Předmluva

Máte pro strach uděláno? Nebojíte se strašidel, bubáků či jiných děsuplných příšer? Tak to je dobře. Anebo se bojíte, klepe se vám brada, podlamují kolena, jen když pomyslíte na nějaké to strašidelné stvoření? A jéje, to nedělejte, k ničemu to dobré není.
A víte co? Já vám o těch strašidlech a bubácích něco prozradím. Když se narodí, nedokážou nahánět strach a hrůzu. Neumí to, musí se tomu naučit ve strašidelné škole. Jak taková škola vlastně vypadá? Jaké se tam vyučují předměty? Jací učitelé učí své strašižáčky strašidelnému umu? Inu, to už si přečtěte v této knížce.

strasak

Strachuplné místo

Víte, milé děti, kde se rodí strašidla a bubáci? Nevíte? Tak to vám musím prozradit.
Když vstoupíte do Černého lesa, který svému jménu dělá ostudu, neboť není černý, nýbrž fialový, u třinácté borovice, co má hranaté šišky a jehlice jako vousiska starého loupežníka, zahnete doprava, vezmete to kalupem kolem svítícího kapradí, přeplavete hlubokou tůň Hlububu porostlou žabincem, vyškrábete se na břeh a přeskočíte sto žahavek, dostanete se na planinu plnou pařezů a starých stromů s pokroucenými větvemi. Tak. A jsme tady.
Že se vám to místo nelíbí? Že máte strach, až se vám dělá husí kůže? Že pociťujete hrůzu, až se vám z toho vlasy na hlavě ježí? Pak je to v pořádku.

Vítejte na planině, kde se rodí strašidla, strašidelky, bubáci a bubužínky či jiná odporná havěť, co přináší lidem bázeň, zoufání a volání o pomoc. Když ta stvoření přijdou na svět, k ničemu nejsou dobrá. Strašit to neumí, kvílet, hudrovat, nadávat, pitvořit či škaredit se jakbysmet a o nějakém vypouštění příšerného puchu to nemá ani páru. Zkrátka, do tečky a do puntíku, tvorové jsou to neznalí, pohádkám ku prospěchu moc nejsou.

Oho. Jenomže žádná pohádka v sobě nechce mít bytost, co k ničemu není. Každý je pro něco. Někdo je pro radost, někdo pro starost, někdo pro bubuszlost. Aby i strašidla, strašidelky, bubáci a bubužínky byly alespoň pro tu zlost, musí chodit do strašidelné školy, kde se řádnému strašení vyučí. Studium je to náročné, vyžaduje kázeň a píli. Strašidelní učitelé nikomu nic nesleví. Žáček strašidláček, který školu vystuduje a složí závěrečnou zkoušku, dostane výuční list a může se odebrat do světa lidí, kde smí provozovat své řemeslo.
Strašidla nejraději straší v lesích, starých zříceninách a kamenných hradech. A bubákům je nejlépe v lidském obydlí. Na půdách, ve sklepech či pod postelí jim bývá blaze.

 

Zajímá vás, co se ve škole naučí bubáček Bubuš?
Přečtěte si další porci strašení!

 

 

Knihu Strašidelná škola od Lenky Rožnovské vydalo nakladatelství Grada.


 

gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy o architektuře a stavebnictví a samozřejmě knihy pro děti. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrašidelná škola

Rožnovská, Lenka

Grada, 2015

Napsat komentář