Vařte sobě i dětem zdravě

Vaření - ilustrační
Gastronomie je na vzestupu. Dokazuje to divácká obliba přehršle televizních pořadů o vaření a také množství kuchařek, na něž můžeme narazit v knihkupectvích. Patří k nim i dvojice dnešních tipů na kuchařky, díky kterým se můžeme nauičt, jak vařit chutně a zdravě zároveň.

Co se jídla týče, bývá často s malými dětmi problém. Mnoho pokrmů odmítají s tím, že jim nechutnají. Jak si s touto a celou řadou dalších potíží poradit, prozradí český pediatr a autor mnoha publikací Martin Gregora. V již druhém, aktualizovaném vydání knihy Kuchařka pro rodiče malých dětí z nakladatelství Grada se zabývá výživovými doporučeními pro předškoláky. Rozsáhlou ukázku z publikace naleznete také na našich stránkách.

Kuchařka pro rodiče malých dětí

Autor: Martin Gregora

Vydalo: nakladatelství Grada
Počet stran: 184
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Kuchařka pro rodiče malých dětí.

Vyhledávaná publikace zkušeného pediatra a úspěšného autora řady titulů pro rodiče se zaměřuje především na výživová doporučení pro děti předškolního věku, naleznete v ní ale také recepty a výživové rady pro batolata a školáky. Autor se podrobně zabývá vhodnými a nevhodnými potravinami pro konkrétní dětský věk. Vysvětluje podstatu funkčních potravin a vliv výživy na dětskou nemocnost, výskyt alergií a vznik obezity. Jistě oceníte také praktické rady ohledně případných zdravotních problémů dětí, jako jsou bolesti bříška, zácpa a průjem.

Ukázka z knihy:

Hustá polévka (pro 4 osoby)
200 g sterilizované kukuřice
3 mrkve
2 brambory
2 petržele
1 cibule
250 ml sladké smetany
sůl
rostlinný olej
petrželová nať

Cibuli nakrájejte na jemno a zpěňte ji na oleji. Přidejte mrkev nakrájenou na kolečka, petržel a brambory nakrájené na malé kousky. Zalijte vodu a vše vařte dohromady, dokud nebude zelenina měkká. Potom přidejte sterilizovanou kukuřici a za stálého míchání přidávejte sladkou smetanu. Polévku se smetanou nechte jemně projít varem a odstavte. Do hotové polévky přidáme nasekanou petrželku.

––––––––––––––––––––––––

Zdraví má každý člověk jen jedno, a proto by se o ně měl velice dobře starat. A to ve všech ohledech, stravování nevyjímaje. Průvodcem mu může být kniha Doktor šéfkuchař, kterou vydalo nakladatelství Slovart. Její autor Dale Pinnock v ní přináší mnoho doporučení, osmdesát chutných receptů od snídaní po dezerty. Nevynechává ani vysvětlení způsobů, jakým dané potraviny ovlivňují konkrétní zdravotní obtíže.

Doktor šéfkuchař

Autor: Dale Pinnock

Vydalo: nakladatelství Slovart
Počet stran: 192
Vazba: pevná

Přečtěte si více o knize Doktor šéfkuchař.

Kdo chce být zdravý a krásný, musí jíst… Zní to jednoduše! A díky receptům britského televizního kuchaře, výživového odborníka i milovníka dobrého jídla Dalea Pinnocka také je. Správně použité potraviny mohou přinášet zdraví a krásu, dostatek energie a pocit spokojenosti. Recepty na lehké kousky, polévky, rychlá jídla, náročnější víkendové vaření, přílohy, pamlsky či nápoje s přehledně napsaným postupem a lákavými fotografiemi jsou označené symboly, které ukazují, na jaké onemocnění nebo potíže mají tato jídla pozitivní vliv.

Ukázka z knihy:

Probiotický vrstvený pohár

Na každou porci
čerstvé drobné ovoce (borůvky, nakrájené jahody, ostružiny nebo jakékoli jiné, které se naskytne)
ovesné vločky
dýňová semena
živý bílý jogurt
mletá skořice na poprášení (nemusí být)
med na pokapání (nemusí být)

Vyberte si pěknou sklenici, třeba velký tumbler – vysokou sklenici s rovnými stěnami.
Vrstvy zahájíme tenkou vrstvou čerstvého ovoce. Posypeme tenkou vrstvou vloček, pak tenkou vrstvou dýňových semen, pokračujeme vrstvou jogurtu. Opakujeme, dokud nenaplníme zvolenou nádobu. Povrch můžete oživit skořicí nebo medem.


Vaříte rádi a dbáte na zdravou výživu? A zaujal vás některý z dnešních titulů? Napište nám to do komentářů.

Tyto knihy a i další můžete vydražit v našich aukcích!

(Autorka náhledového obrázku Laura D’Alessandro; zdroj flickr.com)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKuchařka pro rodiče malých dětí
2., aktualizované vydání

Gregora, Martin

Grada, 2014

zobrazit info o knizeDoktor šéfkuchař
80 chutných receptů pro mé srdce, mé nervy, má záda, můj žaludek, mou kůži…

Pinnock, Dale

Slovart, 2014

Napsat komentář