Úterní tvoření s Metaforou

pleteni
Pletete rádi? Líbí se vám předměty z korálků nebo pro vás patchwork není neznámé slovo? Chtěli byste někomu vyrobit dárek, ale docházejí vám nápady? Připravili jsme několik knih, které jsou právě pro vás!

Všechny knihy vydalo nakladatelství Metafora v edici Pro šikovné ruce.  Nakladatelství vzniklo v roce 2001 a kromě spousty publikací o jezdectví, chovatelství, homeopatii, mystice či knihách věnovaných tvoření se věnuje také překladové beletrii od světových autorů.

metafora
Chcete se naučit plést nebo si rozšířit počet vzorů, které ovládáte? Pak vám pomůže právě tato kniha.

Znáte už bubliny?

pleteni_srdceBubliny se dělají tak, že se pracuje několikrát do jednoho oka, potom se u skupiny nových ok uplete jedna nebo víc řad a nakonec se oka uberou, aby zůstalo jedno.

Jak uplést bublinu ze 3 ok

pleteni_11. Pleťte hladce v přední, zadní a přední části oka, aby z 1 oka vznikla 3.

pleteni_22. Otočte a ob3. Otočte a s2spolpř. V následující řadě přesuňte bublinu na pravou stranu úpletu a pevně upevněte oka na každé straně.

–––––––––––––––––––––––––

Tento i další nápady najdete v knize Pletení: Jak na to. Připravila ji pro vás Betty Barndenová.

Více jak 300 rad, pracovních postupů a nápadů…  Všechny postupy zde najdete srozumitelně vysvětlené a znázorněné na nákresech i barevných fotografiích, od základních ok až po složité výtvory všeho druhu.


Hledáte pěkný a originální dárek? Pěkná krajka určitě potěší nejednu ženu. A shetlandská krajka poskytuje krásu lehčí než vánek.

Pavučinkový šál

Co budete potřebovat:
550 m 35g příze s 1 pramenem
2 pletací jehlice velikosti 3 mm
počítadlo řad
odpadovou přízi

pavucinkovy_sal_1Krajka
Nahodit 11 ok odpadovou přízí. Pak pokračovat hlavní přízí: osm řad podle schématu 108x. Oka ponechte na niti, později je sešijete neviditelným stehem.

Středová část
pavucinkovy_sal_2Začněte s jednou jehlicí na lícové straně na konci, kde byla nahozena oka. Naberte všech 216 ok rovného okraje krajky, pro každé sej 1 ob. Nyní pokračujte druhou jehlicí na rubové straně. Začněte na konci, tam, kde jsou oka na niti, naberte všech 216 ok rovného okraje krajky, pro každé sej 1 ob. Špičky jehlic by měly uprostřed krajkového pruhu mířit na sebe navzájem. Plést na lícové straně, napojit přízi a pracovat tam a zpět podle následujícího návodu.

1. řada (líc): sej 1 ob, hl. 103, sshl, otočit
2. řada: jako 1. řada

pavucinovy_salNyní pleťte od středového schématu na těchto 105 okách. 20 ok opakujte v řadě čtyřikrát a ujímejte na konci každé řady podle schématu. 44 řad schématu upleťte celkem pětkrát.

Následující řada: sej 1 ob, hl do konce řady

Zakončení
Zbývající oka středové části sešijte neviditelným stehem k nabraným okům podél celkové délky krajky. Odpadovou přízi, kterou jste použili na začátku pletení krajky, odstraňte a přišijte tato oka k pracovním okům na konci krajky neviditelným stehem. Všechny konce příze zasuňte. Šál vyperte a upravte, a až uschne, všechny konce odstřihněte.

–––––––––––––––––––––––––

Více návodů naleznete v knize Pletená krajka od Elizabeth Lovickové.

Vzdušná krása a složitost shetlandské krajky může na první pohled odradit i zkušené pletařky a vzbudit dojem, že tahle rafinovaná nádhera je nad jejich síly. To je ale veliký omyl! Stačí se začíst do naší knížky, plné těch nejkrásnějších vzorů, a nechat se vést podrobnými a srozumitelnými návody.


Vše, co jste kdy chtěli, potřebovali nebo toužili vědět o pletení je nyní na jednom místě! Naučte se vše od A do Z!

Dvojité křížení

pleteni_dvojite_krizenipleteni_dvojite_krizeni_2U tohoto vzoru využijete dva typy copánků, které se budou vzájemně křižovat. Oba typy jsou velmi jednoduché a pletou se v logických návaznostech.

–––––––––––––––––––––––––

Vše o pletení naleznete v knize Pletení: vzory od A do Z, kterou napsaly Lesley Stanfieldová a Melody Griffithsová.

Publikace poslouží jako výjimečný zdroj neotřelých nápadů pletařkám všech úrovní pokročilosti. Každý si přijde na své. Nebude zklamán ani ten, kdo by hledal klasické vzory. Ovšem pravý poklad spočívá v nových předlohách, které nenajdete v žádné jiné knize.


Máte rádi šperky? Chcete zazářit s doplňkem, který nikdo jiný mít nebude? Pak není nic lepšího než si je sami vyrobit. A proč ne z korálků?

Základní cihlový steh

Začíná se základní řadou žebříčkového stehu a poté se do každé řady přidá po jednom korálku. Korálky se přidávají provlékáním smyček nitě, která spojuje korálky předchozí řady.

koralky11. Vytvořte základní řadu žebříkovým stehem. Naberte dva nové korálky a prsty je srovnejte vedle sebe navrch základní řady, dírkami nahoru. Nyní jehlou podeberte nit, která spojuje poslední dva korálky základní řady.

2. Provlečte: druhý přidaný korálek směrem od základní řady a nit jemně, ale pevně utáhněte.

3. Takto jste začali novou řadu „předsunutým korálkem“. Novou dvojici prošijte ještě jednou dokola.

koralky24. Naberte nový korálek a přisuňte jej k již přidané dvojici. Jehlou podeberte smyčku mezi druhým a třetím korálkem základní řady a utáhněte nit, aby se smyčka stáhla.

5. Provlečte nit přidaným korálkem směrem od základní řady a opět ji utáhněte, aby korálek pěkně seděl.

6. Přidávejte další korálky podle kroků 4–5, až dojdete k poslední smyčce základní řady.

–––––––––––––––––––––––––

 V jakých krásných špercích můžete tento steh využít zjistíte v knize Malé korálky, nápadité šperky. Její autorkou je Jean Powerová.

Sbírka nápadů, podle níž si jednoduchými technikami vyrobíte nádherné moderní šperky, se bude hodit všem, kteří hledají nové podněty a inspiraci pro svoji korálkovou tvorbu a chtějí svůj styl něčím ozvláštnit.


Pokud máte trpělivost a šikovné ruce, můžete zkusit i patchwork nebo quilting. Obě metody vám umožní vytvářet jedinečné ozdoby pro váš domov.

Kouzlo kovové fólie

Kovová fólie dodá patchworku nápadný třpytivý vzhled. K tomuto účelu slouží speciální fólie na patchwork, která se zpevní jemným nažehlovacím vlizelínem. Fólie je permanentní, ale nesmí se žehlit.

patchwork_11. Vystřihněte si požadovaný tvar ze zažehlovacího vlizelínu. Obrys si můžete nakreslit zrcadlově na jeho zadní stranu.

patchwork_22.Nažehlete vlizelín na látku, teplotu žehličky nastavte podle doporučení výrobce a nechte vrstvy zchladnout, teprve pak odloupněte krycí papír.

patchwork_3 3. Na nažehlený vlizelín přiložíme fólii matnou vrstvou dolů a přežehlete, opět podle pokynů výrobce.

patchwork_44. Po vychladnutí odloupněte spodní stranu fólie. Díly s fólií lze opatrně omýt studenou vodou, ale nesmí se žehlit, proto tyto prvky zpracujte až při zakončování díla. Fólii můžete nanést také pomocí lepidla na látku.

–––––––––––––––––––––––––

 Spoustu dalších nápadů najdete v knize  Patchwork a quiling: Jak na to, jejíž autorkou je Susan Briscoeová.

Baví vás patchwork a quiltování? Pak jste zvolili tu správnou knížku.  Právě v ní vám totiž prozradíme všechno, co byste snad o tomhle umění ještě nevěděli, nabídneme spoustu rad a osvětlíme mnohá tajemství téhle úžasné techniky.


Máte rádi ruční práce? Požíváte je často jako dárek pro své okolí? Kterou techniku máte nejraději? Napište nám o tom!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePletení – Jak na to

Barndenová, Betty

Metafora, 2015

zobrazit info o knizePletená krajka

Lovicková, Elizabeth

Metafora, 2015

zobrazit info o knizePletení: Vzory od A do Z

Griffithsová, Melody - Stanfieldová, Lesley

Metafora, 2015

zobrazit info o knizeMalé korálky, nápadité šperky

Powerová, Jean

Metafora, 2015

zobrazit info o knizePatchwork a quilting
Jak na to

Briscoe, Susan

Metafora, 2015

Napsat komentář