Malý princ trochu jinak

obrova planeta2
„Během našeho putování jsme už navštívili všelijaké planety, ale přes jejich vzájemnou rozdílnost se dá říct, že všechny jejich problémy mají stejný důvod: nedostatek komunikace… Tvůj Malý princ.“

Možná znáte animovaný seriál pro děti, který byl inspirován slavným literárním dílem francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho – Malý princ. Původní scénář vytvořili Gilles Adrien a Alain Broders, pro televizi pak seriál vyrobili M. Delaporte, A. de la Patellière a B. Gatignol, role výtvarníka se chopil Audrey Bussi.

A právě podle tohoto seriálu vznikla série nádherně ilustrovaných komiksů. Jedním z nich je i kniha Malý princ a Obrova planeta (v originále La Petit Prince: La Planète du Géant), kterou vydalo v letošním roce nakladatelství Mladá fronta. Je určena dětem od 7 let.

Na začátku knihy jsou čtenáři seznámeni s hlavními hrdiny, jejich vlastnostmi a schopnostmi. Dále příběh pokračuje již jen jako komiks.

Nejprve se ocitáme na neznámé planetě, kde se mladí absolventi seznamují s výsledky svého studia. Na úspěšnosti závisí totiž jejich osud. Kdo bude řídit celou planetu, která je ve skutečnosti velkým obrem? Nejlepší je Talamus, i když se mu do této práce moc nechce. Tajně totiž miluje krásnou Naturu, která však neměla tak dobré známky, aby se mohla stát strážkyní mozku. Hrozí tak, že se s ní Talamus již nikdy nesetká.

Na planetu se během své cesty za poznáním dostává i Malý princ. Se svou přítelkyní liškou však nevěří vlastním očím – při průzkumu planety potkávají zvláštní zvířata, jako je např. slepicodatel, voda v jezeře je slaná nebo je pronásledují létající schránky na dopisy. Začínají se však dít i další podivné věci – zemětřesení jsou na denním pořádku a celá země se čím dál rychleji mění v poušť.

Co je příčinou těchto podivných jevů? Co se stalo s Talamem, který se má starat o správnou funkci obrových orgánů? Nikdo už od něj nedostal delší dobu žádnou zprávu. Proto se Natura, Malý princ a liška vydávají na dobrodružnou výpravu do nitra obrova těla, aby zjistili, co se vlastně stalo.

Publikace mě ihned na první pohled zaujala opravdu krásnými barevnými ilustracemi. Jsou detailní a velice propracované. Proto jsem se s chutí pustila do čtení. Jelikož jsem však neznala televizní seriál pro děti, další čtení pro mě bylo velkým překvapením a dá se říci, že i zklamáním. Děj totiž s původním dílem Exupéryho nemá mnoho společného.

Hlavním hrdinou je sice Malý princ se svou průvodkyní liškou, princ je zde však postaven do role hrdiny, který má kouzelné schopnosti – např. kouzelný oblek a zápisník. Had je zde představen jako našeptávač a nositel zla, proti kterému Malý princ v každém díle bojuje. Navíc se zde vyskytují i Černé myšlenky, které slouží hadovi a chtějí zničit Malého prince.

Příběh je moderní, ekologicky zaměřený – je zde zdůrazněna nutnost rovnováhy v přírodě, aby vše správně fungovalo. V textu jsou občas používány odborné pojmy – např. ekosystém. Ty budou výzvou pro rodiče, kteří je dětem musí vysvětlit. I názvy hlavních postav naznačují spojení s přírodou či lidským tělem – Natura (příroda) a Talamus (část mozku, který zprostředkovává přenos informací z těla do mozkové kůry a mozečku a zajišťuje správnou komunikaci částí mozku). A biologii je v tomto díle věnovaná zvláštní pozornost i nadále. Hlavní hrdinové totiž putují obrovým tělem a dostávají se do různých orgánů. V tomto ohledu publikace tak trochu připomíná populární francouzský seriál Byl jednou jeden život.

V komiksu sice mnoho z původního díla a myšlenek Exupéryho nenajdeme, odhlédneme-li však od původní předlohy a bereme-li jej jako zcela samostatné moderní dílo pro děti, není příběh tak docela špatný. Nese v sobě poselství boje dobra proti zlu, kde dobro vyhrává. Had – zlo – sice našeptává, ale sám nic nedělá. Když ho nebudeme poslouchat, nemá sám o sobě žádnou moc. Také je zde zdůrazněna důležitost komunikace mezi lidmi, která je nutným základem pro všechny vztahy. Děti se zde též seznámí s novými pojmy z biologie a docela jistě je zaujmou nádherné obrázky. Hlavní hrdinové navíc vzhledem připomínají lesní skřítky nebo elfy a dětem se budou bez pochyby líbit.

Publikace je určena dětem od 7 let. Jelikož jsou však písmenka v textu malá, doporučovala bych knihu dětem o něco starším. Na druhou stranu je zde mnoho detailních obrázků bez textu, takže si děti mohou děj snadno domyslet a rozvíjet tak svou fantazii. Nebo jim rodiče či starší sourozenci mohou při čtení pomoci.

Co dodat na závěr? Myslím si, že dětem, které rády čtou komiksy, se bude kniha velice líbit, dospělí si pak na knihu musí udělat názor sami. Doporučuji rodičům děti ve vhodném věku seznámit s původním Exupéryho dílem, aby poznaly původní autorovy myšlenky a křehkost Malého prince.


Nepřehlédněte také další recenze předchozích dílů Malého prince:

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalý princ a Obrova planeta

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář