Namaluj mi beránka

malý princ
Malý princ je legendou, kterou zná skoro každé malé dítě po celém světě. Je to příběh, jenž se dětem čte jako pohádka, ale dospělí v něm mohou najít různá moudra.

„Namaluj mi beránka.“ Věta, kterou začíná dokonalá kniha. Příběh, který jsem si oblíbila už jako malá holka a doteď se k němu ráda vracím.

Kdo by neznal malého zvědavého kluka, který se toužil vrátit na svou rodnou planetu a starat se o ni. Nesmrtelný příběh Malého prince, kterého stvořil Antoin de Saint-Exupéry, je známý po celém světě. A tak se není čemu divit, že na jeho motivy vznikají další nové příběhy v různých podobách.

Mezi taková díla patří i Malý princ a Větrná planeta. Kniha byla vytvořena podle animovaného seriálu a původního scénáře Delphine Dubsové. Do češtiny ji přeložila Lucie Šavlíková a v České republice vyšla v roce 2012 v nakladatelství Mladá Fronta.

Kniha je komiksového formátu. Je tedy vhodná i pro menší děti, které na ni zajisté ocení minimální přítomnost textu. Myslím si ale, že se knihy nemusí bát ani starší děti či dokonce dospělí. Pokud jste si zamilovali Malého prince tak jako já, tak se vám bude zajisté líbit.

Hlavním hrdinou příběhu je Malý princ a jeho věrná přítelkyně Liška. Princ je v tomto vyprávění obdařen neobyčejnými schopnostmi, které mu pomáhají dostat se z průšvihů. Na svět se dívá dětskýma očima a umí se dorozumívat se zvířaty i rostlinami. A s každým jeho dobrodružstvím jeho schopnosti rostou. Navíc má jako správný hrdina kouzelné věci, které mu pomohou v nesnázích.

Liška je velmi mazaná a věčně nabroušená. Na druhou stranu však věrně stojí po Princově boku a pomáhá mu dospívat. Velice úsměvný mi přišel fakt, že dle vlastních slov se Liška zajímá jen o to, co bude k jídlu. Což samozřejmě není pravda. Je to přítel, kterého by měl mít každý z nás.

Tato kniha je prvním dílem komiksové série, která vznikla na základě francouzského seriálu. Je plná dobrodružství a malé čtenáře rozhodně nezklame.

Do děje jsou čtenáři uvedeni dopisem, který zanechal Malý princ své kamarádce Růži, aby se o něj nebála. Děti díky tomu pochopí, co se děje, a snadno se ve vyprávění zorientují. Na konci knihy je pak umístěn speciální bonus a to Malý princ v podání slavného komiksového kreslíře Moebiuse.

Malý princ si žil na svém asteroidu s Růží a Liškou, když zjistil, že zlý Had se chystá zničit celý vesmír. Proto se vypraví na dalekou cestu, aby tomu všemi možnými prostředky zabránil. Na dobrodružství se vydává s Liškou, která je stejně velký bojovník jako Princ sám.

V tomto díle se zachránci dostanou na Větrnou planetu. Její obyvatelé bez větru nepřežijí ani minutu. Neustále musí bojovat s vichropiráty, kteří jim vítr kradou, a tak jim hrozí, že bude celá planeta pohlcena ledem. Proto musí Malý Princ rychle přijít na to, jak je zachránit.

Knížka se mi líbila. I malé dítě pochopí jen z obrázků děj, a tak si může publikací listovat samo. Větší děti také nebudou mít problém se čtením, protože texty jsou psané velkými písmeny a děj je srozumitelný. Všichni si tak zajisté oblíbí tohoto neohroženého hrdinu, protože se mu v mnohém mohou podobat. Já však doporučuji, aby si rodiče příběh přečetli spolu se svými dětmi. Není přece nic hezčího, než trávit společné chvíle nad dobrou knihou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalý princ a Větrná planeta

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář