Porodila v gulagu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Péče o miminko vyžaduje lásku, dodržování hygieny, spoustu dětských potřeb, jako jsou pleny, mastičky na opruzeniny, oblečky, kočárek… Jak může donosit, porodit a vychovávat své dítě matka v nelidských podmínkách ruského gulagu?

Je obdivuhodné, že knihu Matky napsal muž – slovenský spisovatel Pavol Rankov je autorem románu, jenž vyžaduje znalost složité problematiky ženské duše. A to nejen v obyčejném životě, nýbrž v mezních situacích. Titul spatřil světlo světa v roce 2011 na Slovensku. Roku 2013 ho u nás vydalo nakladatelství Host. Pavol Rankov je na Slovensku jedním z nejvýznamnějších autorů. Bývá řazen ke spisovatelům střední generace. Mezi jeho prvotiny patří sbírka povídek S odstupom času. Oceněný román Stalo se prvního září je natolik zdařilý, že za něj obdržel roku 2009 Cenu Evropské unie za literaturu za Slovensko a Cenu čtenářů v soutěži Anasoft Litera.

Děj románu se odehrává v době druhé světové války. Hrdinka knihy Zuzana Lauková se zamiluje do ruského partyzána Alexeje. Jediné splynutí jejich těl i duší nastartuje Zuzaně neskutečně tvrdou životní cestu. Alexeje ihned po opuštění domu, v němž se milovali, zastřelí Němci. Někdo jej udal. Za udavače je označena paradoxně právě Zuzana, která čeká se sovětským zesnulým vojákem dítě. Je odsouzena a dostává se do Sovětského svazu, kde musí i jako těhotná pracovat. Má sice nárok na lehčí práci a trochu větší příděly jídla než ostatní vězenkyně, toto nařízení ale není vždy dodržováno. Po porodu syna Alexeje zůstává nadále i s novorozencem v gulagu, pochopitelně ve zcela nevyhovujících podmínkách… Navíc se k ní dostává informace, že miminka jsou podle předpisů trestankyním po třech měsících odebírána a přesouvána do dětské kolonie nebo do sirotčince. Tam mají jejich výchovu na starosti skutečné vražedkyně, jelikož ty jsou údajně méně nebezpečné než političtí vězni. Děti jsou obklopeny vešmi, blechami a hlísty. Dotýkat se dětí v sirotčinci je dovoleno pouze při přebalování. Čeká takové dětství malého Alexeje? Nebudu prozrazovat více, kdo bude chtít, tak si o osudu chlapce sám přečte.

V knize se prolíná Zuzanino utrpení v ruském zajetí se současným životem jednadvacetileté studentky Lucie Herlianské. Ta je v posledním ročníku magisterského studia (obor Středoevropská studia). V diplomové práci se zaměřuje na mateřství v extrémních životních podmínkách a sociálních prostředích. Součástí práce má být případová studie realizovaná metodou oral history. Pro práci je důležité vyprávění právě Zuzany Laukové,tou dobou již staré paní, s níž se Lucie sblížila. V knize tak dochází ke střídání dvou časových rovin – autor od druhé světové války odbíhá k současnosti. Abych se přiznala, tak jsem tento chvilkový „únik“ od utrpení v gulagu uvítala. Měla jsem dokonce pocit, že změna je načasována na dobu, kdy jsou v knize popisovány nejděsivější zážitky a čtenář si má od nich na chvíli odpočinout. Lucie má konflikty se svým vedoucím práce, nepříjemným mužem, který ji neustále kritizuje. Po zjištění studentčina těhotenství ji nabádá, aby v případě pokračování gravidity raději přerušila studium, odrodila, odkojila a teprve poté zvážila, zda dopíše svou práci. Lucie se rovněž pohádá se svou matkou. Stará Zuzana díky Lucii vzpomíná na své vlastní těhotenství, komplikovaný vztah ke své matce a směruje dívku správným směrem.

Celá kniha je zajímavým vyprávěním o mateřství, o úloze ženy a o zodpovědnosti. Doporučila bych ji nejen ženám, matkám, ale i všem, kdo mají zájem o četbu literatury z druhé světové války.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMatky

Rankov, Pavol

Host, 2013

Napsat komentář