Jak vznikal filmový Hollywood aneb nezapomenutelné filmové „klasiky“

klapka
Filmoví fajnšmekři si nemohou nechat ujít knihu, jež je nejen průvodcem filmů, které tvoří základy samotného Hollywoodu, ale dozví se z ní, jací ve skutečnosti byli tak význační režiséři jako třeba Steven Spielberg, Francis Ford Coppola nebo George Lucas.

Nečte se jedním dechem. Na to je příliš obsáhlá, navíc ve větším formátu s drobným písmem. Zato obsahuje mnoho zajímavých informací ze světa filmu. Zjistíte, jaké problémy měl Steven Spielberg při natáčení Čelistí a že v úspěch filmu nedoufal ani v nejtajnějších snech, jak obtížně se obsazoval velesnímek Kmotr a jak populární byl ve své době Kmotr II. A co by to bylo za publikaci o filmu, kdyby neobsahovala pár stránek o natáčení Hvězdných válek, filmu, jenž se nesmazatelně zapsal do filmových dějin?

Bezstarostní jezdci, zuřící býci jsou plní sexu, drog a alkoholu, jak sám napovídá i podtitul – Jak generace sexu, drog a rokenrolu zachránila Hollywood. Na více než čtyř stech stranách se dozvíte nejen zákulisí dnes již klasických filmových snímků, ale i perličky ze života jejich režisérů – jaký vedli život, kolik zkonzumovali drog, kolik žen prošlo jejich ložnicemi, a mnoho dalších pikantností. Z textu jednoznačně poznáte, že filmová branže není procházka růžovou zahradou a mnohdy na jednom jediném snímku závisí režisérova kariéra – buď bude snímek úspěšný a inkasuje pár desítek milionů dolarů, nebo propadne a režisér už si u velkých filmových společností (20th Century Fox, Universal Studios, atd.) ani neškrtne.

Peteru Biskindovi se povedla jedinečná věc – podat dějiny natolik záživnou formou, že jen málokdo z těch, kteří si knihu přečtou, odolají pokušení pustit si zde probírané filmy. Taxikář, New York, New York, Čelisti, Hvězdné války, Bonnie a Clyde, Bezstarostná jízda, Čínská čtvrť nebo Kmotr – všechny tyto snímky patří mezi filmovou klasiku, která dělá Hollywood Hollywoodem. Žádné z dnešních amerických romantických a rádoby vtipných komedií, dramat, thrillerů či kriminálek, výše zmíněným snímkům z minulého století nesahají ani po „úvodní titulky“. Což nám dokazuje i sám autor knihy, ač podprahově.

Na druhou stranu nutno poznamenat, že autorův rukopis působí místy značně zmatečně. Skáče z jednoho filmu na druhý – jako kdyby popisoval Coppolův Divotvorný hrnec a najednou se mu vybavil zaznamenání hodný úryvek z natáčení jiného jeho filmu Lidé deště. Režiséry i filmy prolíná, ač ne vždy vše se vším souvisí a navazuje na sebe. Přesto po přečtení nabudete dojmu, že o filmu víte mnohem víc než ostatní. V závěru knihy najdete i soupis filmů, jejich autorů a herců. Text působí natolik sugestivně, že mi nezbývá než se příštích pár let věnovat sledováním těch „skutečných“ filmů, nikoliv upířích ság, parodií nebo směšných béčkových hororů.

Knihu Bezstarostní jezdci, zuřiví býci vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBezstarostní jezdci, zuřící býci

Biskind, Peter

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář