Angličtina hravě

čaroděj
Pokud si chcete procvičit anglický jazyk, uděláte dobře, když v něm budete číst. Rychleji porozumíte používaným frázím a zorientujete se v gramatice.

Pohádkový příběh Čaroděj ze země Oz vyšel v roce 1900 a ihned si nalezl své věrné čtenáře. Dílo obletělo svět a na pokračování se nemuselo čekat dlouho. Autor Lyman Frank Baum napsal poté dalších třináct knih s postavami ze země Oz a v jeho díle pokračovali i jiní spisovatelé. Jednou z těchto knih jsou Malé čarodějné povídky ze země Oz.

Baum se narodil ve státě New York. Ve svém životě vystřídal mnoho různých zaměstnání. Byl zaměstnán v divadle, psal pro noviny a časopisy, a dokonce pracoval krátce i na drůbeží farmě. Jeho první kniha se proto věnuje chovu drůbeže.

Velký zlom ale nastal ve chvíli, kdy si vytvořil imaginární svět a začal psát knihu pro děti. Jméno legendární země vzniklo velice zajímavým způsobem. Když autor seděl ve své kanceláři a přemýšlel nad poutavým jménem, zaujala ho police s pořadači, které byly seřazeny dle abecedy. Jeden z nich byl nadepsaný O-Z a jméno bylo na světě.

Tato kniha obsahuje šest povídek, které jsou vyprávěny ve zjednodušené angličtině, aby je čtenář co nejlépe pochopil. Dílo je koncipováno tak, že na jedné straně vždy čtenář nalezne text v angličtině a na druhé v češtině. Kromě samotného příběhu obsahuje kniha poznámky a jazykové komentáře. Kniha také vlastní malý slovníček, jenž mi připadá lehce nadbytečný, když se stačí kouknout na druhou stranu. Ale jistě někdo ocení, že má všechna slova na jednom místě a v abecedním pořádku. Jako bonus je přiloženo CD, na kterém je anglický text namluvený rodilým mluvčím.

Knihu vytvořil tým z internetové jazykové školy www.anglictina.com a vydalo ji nakladatelství Edika v roce 2012.

První povídka se jmenuje Zbabělý Lev a Hladový Tygr. Vypráví o ochráncích vládců země Oz, kteří se začnou nudit a vadí jim, že už se jich obyvatelstvo nebojí tak jako dřív. Nikdo je nepotřebuje a oni se cítí méněcenní a nepotřební. Začnou proto šířit strach, a dokonce se rozhodnou sníst malé dítě. Nakonec ale přijdou na to, že strach není dobrý vládce, a proto se vrátí ke starým časům.

Dorotka a Toto vypráví o dobrodružstvích malé holčičky a jejího pejska. Společně se dostanou do země Oz, kde se rozhodnou zůstat. A tak objevují svůj nový domov a poznávají jeho obyvatele.

Další povídka s názvem Tikťak a král Nomů je příběhem o naštvaném králi, který se kousnul do jazyka, a měl špatnou náladu. Začne si vylévat zlost na svých obyvatelích, kterým se to ale vůbec nelíbí. Král se nakonec umoudří a svět je jako dřív.

Kniha obsahuje ještě další tři povídky. Jmenují se Ozma a Malý Čaroděj, Jack Tykvová Hlava a Dřevěná Koza a poslední Strašák a Plecháč Dřevorubec.

Knihu mohu vřele doporučit všem, kteří se učí anglicky. Díky jednoduchému textu a známému příběhu se čtenáři snadněji budou učit slovíčka a lépe porozumí gramatice. Tato metoda procvičování jazyka mi přijde opravdu úžasná a doufám, že zaujme každého, kdo se jazyku nějakým způsobem věnuje.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalé čarodějné povídky ze země Oz
Čaroděj ze země Oz

Baum Lyman Frank

Edika, 2012

Napsat komentář