Veselou formou za poznáním času

úvod_hodiny
Naučit se znát hodiny je pro děti vcelku těžký úkol a pouhé teoretické vysvětlování většinou nestačí. I v tomto případě platí snad mnohonásobně více, že hrou jde všechno líp…

Na děti jsou v dnešní době kladeny daleko vyšší nároky, než tomu bývalo dříve. Není tedy divu, že se objevuje nespočet knih a příruček, které mají za úkol rodičům pomoci při vysvětlování i učení svých potomků nejrůznějším věcem. Jednou z nich je i útlá knížečka Kolik je hodin, která vyšla v nakladatelství Grada. Je otázkou, nakolik je vhodné takto malé děti učit kromě jiných věcí, které by měly, nebo chceme, aby zvládly před nástupem do školy, také časomíru, a především pak v jaké míře.

Cílem knihy je seznámit děti s časem na hodinách a pochopit, jaké je vlastně rozčlenění dne. Průvodcem jim bude králíček, který na zcela názorných a přirozených příkladech vysvětluje, jaké činnosti se věnujeme v ten jaký čas a hodinu. Zvolení zvířátka jako hrdiny, který prožívá běžný den podobně jako samotné děti, které si tuto knížku budou číst, je ideální. Děti zvířátka milují, a tak je i pravděpodobnější, že se jim knížka bude nejen líbit a bavit je, ale s pomocí hravé formy se něco nového z této oblasti i naučí.

Jedné části dne je věnována jedna až dvě stránky, jsou zde popsány a na názorných ilustracích i zobrazeny činnosti, které vykonáváme ráno, když vstaneme, či v poledne, když se chystáme na oběd, co děláme večer apod. Ilustrace jsou velice vydařené, názorně dětem přibližují to, co je napsáno v knize textově, ale co si malé děti nemohou ještě sami přečíst. Kromě obrázků přibližujících králíčka a jeho činnosti děti uvidí na obrázku hodin, jaký je zrovna čas a co v ten daný okamžik králíček dělá. Hodiny jsou vyjádřeny jak klasicky, tak i jako zápis v jakémsi kalendáři, přibližující digitální zpracování.

Knížka je koncipována tak, aby děti pochopily, jak je na časomíře vyjádřena celá hodina, půlhodina, čtvrthodina, a že se čas dále ještě na hodinách rozděluje na minuty. Protože se jedná o knihu s malým počtem stran, nečekejte, že jsou zde obsaženy veškeré časové možnosti, které lze nastavit. Jedná se pouze o ukázky. K práci s knihou je nutná spolupráce, a to velmi aktivní, samotného rodiče, který by měl s dítětem dále pracovat. Kniha slouží pouze jako návod či názorná ukázka pro dítě, rozhodně ale není dítě schopné se naučit s její pomocí kompletně rozpoznávat časomíru. V závěru jsou sice uvedeny příklady na zkoušku, ale ty jsou velice omezené.

Celkem zmateně ale působí její zařazení do edice pro předškoláky, neboť kniha popisuje den králíčka, který již navštěvuje školu. Sice je v anotaci publikace uvedeno, že je určena i pro kategorii malých školáčků, nicméně se zřejmě, dle jejího zařazení, dostane především do rukou rodičů a dětí předškoláčků, kteří pak budou samozřejmě zvědavé na to, jak to chodí ve škole, jaké předměty se zde učí apod. Zbytečně pak může vysvětlování odvádět pozornost od prvotního úkolu, tedy učení hodin. Domnívám se, že i náročností je kniha spíše skutečně určena pro děti, které již školu navštěvují, tedy pro mladší školáky. Nepředpokládá se, že se předškolák ve věku 3 – 6 let naučí znát hodiny s minutami, jako například, že je zrovna deset hodin a deset minut, nebo že hodiny ukazují 17,50 apod. Pro tuto věkovou kategorii bych se zřejmě zaměřila jednodušeji, na základní členění času na celé hodiny a půlhodiny, vysvětlení minut a rozčlenění dne. I proto bych knížku spíše jako vhodnou doporučila rodičům mladších školáků. Pro tuto kategorii je kniha zajímavě zpracovaná a nepochybně pomůže jako malý průvodce časem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKolik je hodin

Dagmar Košková

Grada

Napsat komentář