Pomsta bude krvavá

kukacka-nahled
Byla krásná a talentovaná. Dcera jí říkala „tatínku“ a milovala ji takovou, jaká byla. Než si pro ni přišla smrt…

Královna švédské krimi Camilla Läckberg (*1974) svoji úspěšnou sérii z rodné Fjällbacky na několik let přerušila a nechala oblíbenou dvojici tvořenou kriminalistou a spisovatelkou odpočívat. Poslední v sérii tak dosud byla Čarodějnice (v češtině vyšla v roce 2018). Ale autorka si nedopřála oddech, v pauze sepsala dva díly s hrdinkou Faye (Zlatá klec a Stříbrná křídla) a ve spolupráci s iluzionistou Henrikem Fexeusem započala cyklus Mentalista (Iluze a nyní i u nás vydaný Kult). A ještě stihla napsat další napínavé romány a povídky, takže v žádném případě si nedopřála zahálku.

Snažím se autorku sledovat, a tak mi neuteklo ani jedenácté pokračování série s kriminalistou Patrikem Hedströmem a spisovatelkou Erikou Falckovou s názvem Kukačka, které v překladu Jany Chmury-Svatošové vydalo nakladatelství Motto.

Jako obvykle má kniha dvě časové úrovně – kromě současnosti se věnuje také událostem ve Stockholmu roku 1980. Erika je s Patrikem pozvána na oslavu padesátého výročí sňatku významného manželského páru: spisovatele Henninga a nakladatelky Elisabeth. Zřejmě ve chvíli, kdy je sváteční rej v nejlepším, přijde v blízké galerii o život fotograf Rolf. Kdo ho brutálně zavraždil, zatímco si jeho manželka rovněž užívala na slavnosti? Co bylo na fotografii, která zmizela? A jak se vším souvisí klub Blanche, který bohatí přátelé založili na počest zemřelé travesti osobnosti Loly?

Musím říct, že Camilla Läckberg rozhodně nezklamala ani ve své nejdelší sérii. Sice se mi tentokrát povedlo zápletku prohlédnout velmi záhy, ale na čtivosti knihy to nic neubralo. Prostřihy do minulosti nebyly nijak dlouhé, ani nepokrývaly příliš dlouhé časové období (jako například u Kameníka). Mnohem více se příběh odvíjel v současnosti, v níž všichni hrdinové zápolí mimo jiné i se svými osobními trabli. Neminou nás tak těhotenství (chtěné i nechtěné) a souboj se zákeřnou nemocí, včetně dopadu na okolí nemocného.

Ale hlavně se autorka vypořádává s pohledem na travesti komunitu včera a dnes. Jak vidno, ani v demokratickém Švédsku neměli představitelé LGBT komunity na růžích ustláno a pro mnohé se dodnes nic nezměnilo. Obvykle totiž veškerá tolerance či vstřícnost končí, když jde o ty nejbližší…

Kukačka je však především melodramatem o lásce a o pomstě. Kdo si naši lásku zaslouží? A jde si ji vůbec zasloužit? Je možné navázat skutečně láskyplné vztahy v chladném prostředí, jemuž vládnou jen ctižádost a peníze? Lze žít bez lásky? Jak dlouho se zvládneme přetvařovat, abychom nezbortili pečlivě budovanou fasádu? Témat k zastavení, zamyšlení a sáhnutí si do vlastního svědomí lze v románu najít víc než dost. A to vše v napínavém a dramatickém obalu krimi příběhu, který se velmi dobře čte, navzdory rychlému přepínání úhlu vyprávění a množství zainteresovaných osob. Možná se leckdo ve vyprávění pozná a třeba i chytí za nos, když uvidí, jaké by mohly mít jeho postoje důsledky, kdo ví?

Rozhodně si však nenechte ujít jedenáctý díl série a potěšte se svými oblíbenými hrdiny jako já. A pokud je ještě neznáte, můžete se s nimi začít seznamovat, protože každý román obstojí samostatně i bez znalostí předchozích částí.


Knihu Kukačka vydalo nakladatelství Motto a zakoupit ji můžete na Albatrosmedia.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKukačka

Läckberg, Camilla

Motto, 2023

Napsat komentář