Když nás klame vlastní zrak

Perspektiva a jine opticke klamy_uvodni
V mnoha situacích se zdá, že nás oči klamou. Vidíme něco, co před námi ve skutečnosti není. Nebo se nám věci jeví jinak, než jaké doopravdy jsou. Čím to je? Na to odpoví knížka Phoebe McNaughonové.

Vypadá to, co je od nás dál, vždy jako menší? Nevidíme někdy zcela zřetelně něco, co tam ve skutečnosti není? Je vůbec možné pomocí zraku získat přímý a pravdivý obraz skutečnosti? Takové otázky před nás klade anglická průmyslová designérka, grafička a malířka Phoebe McNaughonová. Její půvabná knížka nás provádí historií vizuálního zobrazování skutečnosti a dějinami perspektivy ve výtvarném umění od starověku přes renesanci až po moderní dobu.

 

Perspektiva a jiné optické klamy

Autorka: Phoebe McNaughtonová
Přeložil: Petr Holčák

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 145×175 mm
ISBN: 978-80-7675-143-9
Doporučená cena: 225 Kč

Knihu Perspektiva a jiné optické klamy vydalo nakladatelství Dokořán v edici Pergamen.

 

Ukázka z knihy

Pro jeskynního člověka stejně jako pro architekta je často užitečné zobrazit si předmět nebo scénu pomocí jednoho ze tří jednoduchých nákresů: půdorysu (pohledu shora), bokorysu (pohledu ze strany) nebo nárysu (pohledu zepředu). To, že tyto tři pohledy, správně sestavené dohromady, dokážou zobrazit jakýkoli předmět v jeho úplnosti, pochopila jako první teprve renesance (v osobách Uccella a Dürera). Později, počátkem 18. století ve Francii, vyvinul Gaspard Monge metodu projektivní geometrie, kdy se zobrazovaný předmět jakoby umístí do hranaté krabice, promítne se (pomocí pomyslného, velmi vzdáleného světelného zdroje) na její vnitřní stěny a krabice se rozloží. Z této metody vznikly dva systémy – promítání zezadu a zdola na evropský způsob (vlevo dole), který v Evropě zakořenil za průmyslové revoluce, a americký typ promítání, kdy se snímá objekt zepředu a shora (vpravo dole). (str. 4)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Řada Pergamen

Kratičké, výtvarně zaměřené ochutnávky velkých témat se špetkou mystiky a radosti z čiré spekulace – tak by se dala charakterizovat řada Pergamen. Atraktivní grafické zpracování a půvabné ilustrace dělají z těchto knížek ideální dárky pro sběratele a milovníky krásných knih. V edici vyšly mj. tyto tituly: Platónská a archimédovská tělesa, Diagram, Zápletka, Změněné stavyStínyZázračné stromyKřivky,  Keltské vzory nebo Posvátná čísla.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 1 000 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePerspektiva a jiné optické klamy

McNaughtonová, Phoebe

Dokořán, 2023

Napsat komentář