Svět stromů

Zazracne stromy
Finský vědec a ředitel Finského institutu pro výzkum lesa zaměřil svou pozornost na existenci stromů. Po mnoha letech výzkumu sepsal své závěry do knížečky, díky které čtenář pronikne do tajemného světa stromů.

Ilustrovaná knížka Zázračné stromy je výsledkem mnoha let vědeckého výzkumu o životě stromů. Proniká do jejich tajemného světa a nabízí nám nové pohledy na podstatnou součást přírody, o níž toho víme stále málo. Strom může žít stovky let, úzce spolupracuje s jinými rostlinami, zvířaty i mikroorganismy. Skupina stromů tvoří les, jenž nám poskytuje potravu a prostředí pro rozmanité formy života. Cílem této knihy je pomoci lépe pochopit tajemství stromů, jejich částí, růstu, dynamických změn a to, jak je jejich život propojen s tím, co znamená být člověkem.

Ukázka z knihy

V noci stromy zužitkovávají energii nahromaděnou během dne k produkci organických látek. S využitím rozpustného dusíku obsaženého v kořenech monosacharidy transformují na aminokyseliny a následně na léčivé i jedovaté alkaloidy, na fenolové sloučeniny, jako jsou salicyláty, vanilin, balzámy, a na polymery, jako jsou třísloviny a lignin. Umějí též redukovat sacharidy na lipidy, díky čemuž vznikají poživatelné oleje. (str. 4)

Zazracne stromy 1

Můžete si přečíst pokračování ukázky.

O edici

Kratičké, výtvarně zaměřené ochutnávky velkých témat se špetkou mystiky a radosti z čiré spekulace – tak by se dala charakterizovat řada Pergamen. Atraktivní grafické zpracování a půvabné ilustrace dělají z těchto knížek ideální dárky pro sběratele a milovníky krásných knih. Formát 145 x 175 mm, vázané (s přebalem i bez). V této řadě vyšly např. následující tituly:

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

Zázračné stromy

Autor: Olavi Huikari
Přeložil: Jiří Pilucha

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 145×175 mm
ISBN: 978-80-7363-906-8
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Zázračné stromy vydalo nakladatelství Dokořán.

O autorovi

Profesor Olavi Huikari byl mezinárodně uznávaný finský vědec, který se zabýval lesem a stromy, a ředitel Finského institutu pro výzkum lesa.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZázračné stromy

Huikari, Olavi

Dokořán, 2019

Napsat komentář