Skrytá tajemství čísel

Posvatna cisla
Čísla. Prostě jsou, existují. Ale co když mají skrytý význam a znamenají mnohem více? Na tuto otázku se zaměřila autorka knihy Posvátná čísla a propojila astronomii, geometrii a náboženství, díky čemuž přináší popis nejenom čísel. Je opravdu sedmička šťastné číslo? Nechte se překvapit…

Čísla pronikají každým aspektem našeho života. Jen velmi málo toho dokážeme bez základní schopnosti počítat s jednoduchými celými čísly, která všichni považujeme za samozřejmé. Krásně ilustrovaná kniha Posvátná čísla představuje základní početní soustavy a významná čísla z hlavních náboženských textů. Objasňuje souvislost astronomie, geometrie a hudby s číselnými hodnotami i to, jak čísla ovlivňují architekturu. Autorka vysvětluje, proč jsou Pythagorovy myšlenky stále živé, a přináší portréty čísel od jedné do dvanácti, v nichž objasňuje jejich specifické vlastnosti. Jako například to, proč je život spjat s pětkou a kružnice s jedenáctkou.

Ukázka z knihy

HEPTÁDA

Sedm sester

Posvatna cisla 1Sedmička je panna, stojí o samotě a má jen málo co společného s ostatními jednoduchými čísly. V hudbě sedmitónová stupnice působí stejně přirozeně jako její sestra, stupnice pětitónová. Jde o bílé klapky na klávesnici, jejichž sedm tónů vytváří základní vzorec pro sedm starých hudebních modů. Podobně jako všechna čísla i sedmička v sobě zahrnuje číslo předchozí; prostorově funguje jako spirituální centrum šesti, protože šest směrů vychází vždy z nějakého bodu v prostoru a šest pohybujících se kruhů obklopuje sedmý, nehybně spočívající v rovině. (str. 14)
Zbytek popisu heptády nabízí pokračování ukázky.

Posvátná čísla

Tajné kvality kvantit
Autorka: Miranda Lundyová
Přeložil: Stanislav Pavlíček

Počet stran: 58
Vazba: vázaná
Formát: 147×175 mm
ISBN: 978-80-7363-789-7
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Posvátná čísla vydalo nakladatelství Dokořán.

O autorce

Miranda Lundyová  je návrhářka a umělkyně. Žije a pracuje v anglickém Cornwallu. Mezi její další knihy patří např. Kvadrivium či Posvátná geometrie.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePosvátná čísla
Tajné kvaity kvantit

Lundyová, Miranda

Dokořán, 2016

Napsat komentář