Černobílý svět stínů

stiny
Každý z nás si někdy všimne vlastního stínu a všichni také známe úsloví „překročit vlastní stín.“ Nezastupitelnou roli mají stíny především v umění, avšak kniha kunsthistorika W. Vaughana nám ukazuje, že chápání stínu není tak jednoznačné, jak by se mohlo zdát.

Jaký je rozdíl mezi vlastním a vrženým stínem? Proč jsou stíny v západním umění tak důležité? Vidíme namísto skutečných předmětů pouze jejich stíny, jak tvrdil Platon? V této krásné knížce nás kunsthistorik William Vaughan provede dějinami stínů, od jejich role ve výtvarném umění až po jejich spojitost se smrtí a podvědomím. Připravte se na to, že po přečtení se možná už nikdy nebudete na svět dívat stejným způsobem!

Stíny

V přírodě, životě a umění
Autor: William Vaughan
Přeložila: Klára Jírová

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 145×175 mm
ISBN: 978-80-7675-020-3
Doporučená cena: 225 Kč

Knihu Stíny vydalo nakladatelství Dokořán v edici Pergamen.

Ukázka z knihy

Stiny ukazka1

Můžete se podívat na celou ukázku.

O autorovi

William Vaughan je emeritním profesorem dějin umění na Birkbeck university of London od roku 2003. Hlavní oblastí jeho výzkumu je romantismus, zejména britské a německé umění z počátku 19. století. Jeho nedávný výzkum se zabýval uměleckými komunitami v Londýně devatenáctého století, britským uměním a národní identitou a aspekty romantické krajiny. Mezi jeho knihy patří Německá romantická malba, Romantismus a umění a Britská malba: Zlatý věk: Od Hogartha k Turnerovi. Je také kurátorem několika výstav.

Zdroj informací: Birkbeck university of London

Edice Pergamen

Kratičké, výtvarně zaměřené ochutnávky velkých témat se špetkou mystiky a radosti z čiré spekulace – tak by se dala charakterizovat řada Pergamen. Atraktivní grafické zpracování a půvabné ilustrace dělají z těchto knížek ideální dárky pro sběratele a milovníky krásných knih.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 1 000 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřují na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStíny
V přírodě, životě a umění

Vaughan, William

Dokořán, 2022

Napsat komentář