Úvod do trojrozměrného prostoru

platonska-a-archimedovska-telesa (1)
Platónská a archimedovská tělesa vždy byla základními kameny matematického bádání i uměleckého ztvárnění. I dnes inspirují nejen zájemce o vědu. Chcete-li se o nich více dozvědět i vy, nenechte si ujít knihu Dauda Suttona.

Co úžasného se děje, když hmota krystalizuje? Proč byli starověcí učenci tak fascinováni pěti jednoduchými tvary? Jak je možné, že tyto trojrozměrné skládačky tak dokonale pasují? Zjistěte více o jednom z jazyků, kterými k nám promlouvá vesmír. Studium platónských těles a jejich blízkých příbuzných, archimedovských těles, nebylo jen výsadou matematiků. Jejich znalost se vyžadovala i od adeptů kouzelnických škol. Tato kniha, bohatě ilustrovaná autorem, je krásným úvodem do trojrozměrného matematického i magického prostoru.

Platónská a archimédovská tělesa

Geometrie prostoru
Autor: Daud Sutton
Přeložila: Helena Nyklová

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 145×175 mm
ISBN: 978-80-7675-127-9
Doporučená cena: 225 Kč

Knihu Platónská a archimédovská tělesa vydalo nakladatelství Dokořán v edici Pergamen.

Ukázka z knihy

Co se stane, když pospojujeme středy stěn platónských těles? Začneme-li s čtyřstěnem, objevíme jiný čtyřstěn, obrácený vzhůru nohama. Ze stěn krychle vznikne osmistěn, z osmistěnu krychle. Stejně tak se navzájem vytvoří i dvanáctistěn s dvacetistěnem. Mnohostěnům, jejichž stěny a vrcholy si navzájem odpovídají, se říká duální. Čtyřstěn je duální sám se sebou. Duální tělesa mají stejný počet hran a stejné symetrie. (str. 24)

Prohlédněte si celou ukázku.

O edici

Kniha vyšla v edici Pergamen, která se dá charakterizovat jako kratičké, výtvarně zaměřené ochutnávky velkých témat se špetkou mystiky a radosti z čiré spekulace. Atraktivní grafické zpracování a půvabné ilustrace dělají z těchto knížek ideální dárky pro sběratele a milovníky krásných knih.

     

 

Zdroj informací: Dokořán

O autorovi

Daud Sutton je ředitelem organizace Thesaurus Islamicus Foundation’s Design Studio, Editio Electrum, specializující se na umělecké reprodukce titulních iluminovaných listů starých rukopisů. Žije v Anglii.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 1 000 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePlatónská a archimédovská tělesa
Geometrie prostoru

Sutton, Daud

Dokořán, 2023

Napsat komentář