Honba za pokladem. Nebo přeludem?

Neff_OstrovNesmrtelnych
Kdo alespoň jednou v životě netoužil najít nějaký poklad? Sbírat indicie, luštit kódy, cítit nebezpečí, které člověku dýchá na záda… Příslib úspěchu za nějaké to riziko stojí, nebo ne? Když je ve hře tajemná pevnost s lákavým názvem, pak není co řešit. Vzhůru do terénu!

Na počátku května 2023 doplnilo nakladatelství Mystery Press portfolio prací Ondřeje Neffa o další román, tentokrát s názvem Ostrov nesmrtelných. Podobně jako v předchozích případech knihu bohatě ilustroval Karel Jerie.

Ondřej Neff, ikona tuzemské publicistiky, ale hlavně populární autor domácí science fiction scény, oslavil letos osmasedmdesáté narozeniny. Jak už to u mnohých mužů bývá, ani v jeho případě věk neznamená stáří, ale zrání. A tak se můžeme těšit z novinky v jeho repertoáru, kterou si dnes představíme. Ostrov nesmrtelných je zatím nejnovějším pokračováním série Arkádie, jejíž počátky se datují až do osmdesátých let minulého století. Tehdy se literárnímu světu představila pozoruhodná dvojice fiktivních hrdinů: Jakub Nedomý a Kazik Prus, posléze známý jako Dědek Čuchák. Úvodní román nese název Měsíc mého života a skutečně buduje svůj děj v prostředí měsíčních pustin, dolů a základen. Na pokračování příběhu si Neffovi fanoušci museli počkat celých dvanáct let, do roku 2010, kdy vyšla Hvězda mého života. Tato kniha se ale oficiálně označuje jako třetí část cyklu, zatímco dvojka, Rock mého života, si od úvodního titulu na své uvedení počkala celých třicet let. Popravdě, již v roce 1997 se objevila kniha Reparátor, která staví na stejných měsíčních kulisách, jen nepracuje s výše zmíněnými postavami, takže mezi odborníky panuje věčný boj, zda do cyklu skutečně patří, či nikoli. Oficiálně čtvrté pokračování Ultimus jsme si představili na začátku roku 2022, ačkoli jeho vydání spadá do roku předchozího. A konečně pětku, soubor povídek s názvem Hu! Povídky Dědka Čucháka jsme si ukázali zhruba před rokem, na sklonku prázdnin 2022.

Podobně jako ve všech předchozích případech, na čtenáře Ostrova nesmrtelných čeká vpravdě kriminální příběh. Lidé i androidi padají jako mouchy, zloduši usilují o světovládu – vlastně měsícovládu, intriky se proplétají a dlouho není zřejmé, kdo je ten špatný a kdo je na správné straně zákona. Správná strana, samozřejmě, je ta Kubova a Dědkova, to je jasné. I Měsíc má už dávno své legendy. Jednou z nich je bájná závrtná pevnost Penglai neboli Ostrov nesmrtelných. Mnozí po ní pátrají, ale nikdo zatím neuspěl. Honba za poklady mystického místa se ale nakonec dostane na listinu zakázaných aktivit. Jenže Kuba Nedomý je také dobrodruh. A když se objeví nabídka podílet se na pořádání VIP hry o hledání Ostrova nesmrtelných, nedokáže odolat. Organizátoři nešetří tajemnými náznaky, zatímco se kdosi velice usilovně pokouší akci zmařit už během její přípravy. Věci se kazí a mnohým jde o hlavu. Doslova.

Při četbě Ostrova nesmrtelných jsem si opakovaně vzpomněl na Otu Finka – románového amatérského detektiva z pera Jaroslava Velinského. Dlouho jsem přemýšlel, čím mi Jakuba Nedomého a jeho parťáka připomíná. A odpověď zatím neznám. Zato mám pocit, že oba autory a tím pádem i jejich hrdiny spojuje ta atmosféra, kterou se jim kolem jejich příhod podařilo vybudovat. Možná bych mohl i napsat: vykouzlit. Nevím. Pokud by někdo ze čtenářů této recenze měl podobný dojem a byl by ochoten se se mnou podělit o své dojmy a závěry, budu nesmírně vděčný za jakýkoli podnět. Teď mě vlastně napadá: reedice románové tvorby Jaroslava Velinského se v současnosti chopilo právě nakladatelství Mystery Press, pod jehož hlavičkou publikuje již nějakou dobu i Ondřej Neff. Že by náhoda?

Sleduji práci Ondřeje Neffa od chvíle, kdy jsme v Plzni před mnoha a mnoha desítkami let zakládali sci-fi klub Andromeda – tehdy ještě označovaný jako klub vědecké fantastiky. A jsem moc rád, že naše literatura se může pyšnit jeho bohatou tvorbou. Ostatně má v čích šlépějích kráčet, že? Musím napovídat další slavné jméno? Já myslím, že ze školy všichni víme, kdo byl Vladimír Neff.

Dobývání mimozemských prostor je oblíbené téma žánru science fiction. Náš nejbližší nebeský soused poutal pozornost už klasiků – H. G. Wellse, Julese Verna… Ale i zcela moderní autoři se do ztvárnění tématu osídlení Měsíce znovu pouštějí. Jeden příklad za všechny: populární Andy Weir a jeho Artemis z roku 2017.

Nemusíte být fanoušky Ondřeje Neffa, ani nemusíte znát kterýkoli z titulů série Arkádie, abyste si Ostrov nesmrtelných vychutnali. Jistě, znalost alespoň jednoho z předchozích dílů v orientaci v postavách pomůže, ale na druhou stranu knihu zdobí skvělé a výpravné ilustrace Karla Jerieho, které představivosti čtenářů podávají pomocnou ruku. Jinými slovy: není na co čekat, dejte se do čtení!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOstrov nesmrtelných

Neff, Ondřej

Mystery Press, 2023

Napsat komentář