Povídky pro nastartování týdne

povidky start uvodni
A jsou tady pondělní knižní tipy! Vybrali jsme pro vás hned pět knižních novinek z per dvou zahraničních a tří českých autorů. Tentokrát se mezi nimi skrývá i ženská autorka. Máte-li rádi krátké texty na rozličná témata v různých žánrech, pak dnes určitě nějakou jednohubku vyberete!

Ačkoliv název prvního cyklu evokuje spíše možnou filozofickou linku, nenechte se zmýlit. Povídkový soubor českého autora může sice evokovat něco abstraktního, avšak nechybí zde ani značná dávka humoru.

To, že napsat dobrou povídku je možná snazší než vytvořit román, je pouhá fikce. Zajisté, povídka je kratší, ale tím více záleží na jejím námětu i zpracování. Autor si neklade žádná omezení týkající se popisované reality. Absolutno chápe filosofie jako věčný, nadprostorový a nadčasový prazáklad věcí, praví Wikipedie. Ale třebaže je zde vznešené absolutno přímo součástí názvu knihy, neznamená to, že humor, byť poněkud einsteinovského ranku, v ní absentuje. Jak by také mohl – vždyť být zadobře s humorem vyžaduje již ze své podstaty nezanedbatelnou sumu emočních i kognitivních kompetencí. Nejspíše potom nebude úplně od věci úvaha, že nejlépe se humoru daří u toho, kdo sám sebe, ač nadprůměrně teoreticky vyzbrojen, nebere smrtelně vážně. Možná právě proto na tyto povídky hned tak nezapomenete.

Bůh nebo absolutno a jiné povídky

Autor: Václav Jakeš

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-278-0094-0
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Bůh nebo absolutno a jiné povídky vydalo nakladatelství Epocha.

O autorovi

Václav Jakeš se narodil v roce 1957 a ve své tvorbě se soustředí především na žánr sci-fi. Čtenáři mohou znát jeho další knihy Nebezpečí z vesmíru, Falešná realita, Nekonečno, Vyhnání z ráje, Pitva a jiné povídky nebo Boží Odysea.

————————————————

Druhý povídkový soubor s sebou přináší především jinakost. Už jenom proto, že jeho originál byl napsán v urdštině. Snoubí však v sobě i předchozí autorovu tvorbu, která vyšla v jiných sbírkách, a tak je tato knižní novinka ideální příležitostí udělat si obrázek o tom, co všechno urdský autor nabízí.

Výbor sedmi povídek představuje tvorbu jednoho z nejuznávanějších moderních autorů píšících v urdštině Najjara Masúda. Tento autor, profesor perské literatury a překladatel vydal za svého života čtyři povídkové sbírky, z nichž tři jsou v tomto výboru zastoupeny. A nepochybně zaujmou i čtenáře bez hlubokého předchozího zájmu o indickou literaturu. Na první pohled vás okouzlí exotické kulisy plné neznámých tvarů, barev a vůní, jež však jako by unikaly našemu doteku, skryté za průsvitným závojem, bez konkrétního místního či časového určení. A stejně tak se i děj Masúdových povídek vzpírá jednoznačnému uchopení, jediné interpretaci. Čtenář se tak vlastně sám ocitá v kůži postav, jimž jsou často odpírány informace nebo vysvětlení, a ony se tak musí rozhodovat a konat jen na základě toho, co samy vidí, a svých rozumových schopností či morálních zásad. Nejde však o bezradnou neukončenost, naopak, autor čtenáře dovádí k poznání, že obraz, na který se dívají, lze nahlížet z různých úhlů, že za závojem, jenž zahaluje svět, snad následuje další. Četba povídek Najjara Masúda skýtá člověku čiré potěšení a pobízí jej k následnému uvažování o zákonitostech morálky i literární stavby.

Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Skleněný ghát

Autor: Najjar Masúd
Přeložil: Tomáš Daňhel

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 130×208 mm
ISBN: 978-80-257-3991-4
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Skleněný ghát vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Převzal jsem od sultána příkazy a dle svého zvyku jsem se vracel zpět přes bázár. Cestou jsem se stavil na několika malých tržnicích, pozoroval jsem obchodní ruch a nakonec jsem zašel na velký bázár. Vypadalo to tam přibližně stejně jako při mé poslední návštěvě. Jen lidí tam nyní bylo víc než dřív. Trhovci taky nezměnili svá místa, a proto můj zrak nejprve směřoval k zahradníkům, kteří seděli na zemi u rozložených květin a sazenic. Neviděl jsem ale mezi nimi starého zahradníka, od kterého jsem sazenice rostlin pokaždé kupoval, a to i tehdy, když jsem je vůbec nepotřeboval. Oproti ostatním míval své zboží rozložené a upravené tak, že to vypadalo, jako když sedí před malou zahrádkou. Stejně jako ostatní zahradníci na bázáru i on pracoval v sultánových zahradách a přinášel si odtud nepotřebné, vytrhané rostliny, které rušily zahradní úpravu.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Najjar Masúd (1936–2017) patří světově mezi nejznámější současné autory píšící v urdštině, překlady jeho děl vyšly mj. v angličtině, francouzštině nebo španělštině. Je držitelem významných indických literárních cen, v roce 1997 obdržel od indického prezidenta ocenění za celoživotní akademickou práci v oboru perštiny a perské literatury. Najjar Masúd vydal čtyři povídkové sbírky, tři z nich jsou zastoupeny v našem výboru (texty první sbírky Símijá (Zaklínadlo) jsou žánrově poněkud odlišné a vzájemně propojené, proto je sbírka někdy považována za novelu; z tohoto důvodu ve výboru zastoupeny nejsou). Jako učenec a spisovatel bytostně spjatý se svým rodištěm, starobylým městem Lakhnaú v dnešním indickém státu Uttarpradéš, bývá Najjar Masúd považován za pokračovatele odcházející tradiční kultury a urdsko-perské literární tradice.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Jak uchopit neuchopitelné? Střed knižních tipů dnes tvoří sbírka českého autora. Ten pro svoji tvorbu zvolil naprosto netradiční model krátkých příběhů, které mají čtenáře osvobodit od jakýchsi zavedených konceptů… Bude to čtení i pro vás?

Kniha To je v Plenkách je sbírkou valašských kóanů. Pro někoho snad rozpačité označení valašským spisovatelem Petrem Měrkou, pro jiného rozpad vnímání a interpretace reality, když pohlédneme do dlaní a konstatujeme, že osud dávno pominul a nám nezůstalo nic víc, než právě to nic.

To je v Plenkách

Autor: Petr Měrka

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7530-392-9
Doporučená cena: 230 Kč

Knihu To je v Plenkách vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Petr Měrka se narodil roku 1979 ve Vsetíně. Několikrát se neúspěšně hlásil na FAMU obor scénárista. Kvůli schizoafektivní poruše byl i hospitalizován. V současné době žije ve Valašské Pohance a věnuje se psaní na plný úvazek. Čtenáři mohou znát také jeho knihu Víla Dita a další.

————————————————

A dnes nebude chybět ani něco pro milovníky fantasy či historických příběhů. Kniha českého autora přináší celou řadu rozličných povídek v nichž nebude chybět dokonce ani pohádka!

Čtrnáct povídek v širokém spektru žánrů – od pekelné temné fantasy přes drsné postapo a vzdálenou budoucnost až po čistokrevné historické příběhy, a dokonce i jednu pohádku! Populární autor fantastiky Roman Bureš přináší výběr ze své tvorby, otevírá brány do několika fantastických světů a servíruje nám peklo hned na několik způsobů. Co se stane, když lidé spáchají takové zlo, že dojde k narušení blány mezi světem lidí a pekelnou říší? Jak zastavit hladového obra, který hrozí sežrat celé království? Zbortí se lidská společnost jako domeček z karet, když bude znát datum svého zániku? Dokáže se mladá dívka postavit svému osudu ve slumu postapokalyptické megapole? A co zažívá hříšník, který se ocitne v pekle, aniž by tušil, za co si ho zasloužil?

Vítejte v pekle

Autor: Roman Bureš

Počet stran: 408
Vazba: brožovaná
Formát: 110×150 mm
ISBN: 978-80-278-0095-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Vítejte v pekle vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Pár dní se nic nedělo. Snažil jsem se s tím žít a nepřemýšlet, kde se to tam vzalo. Zpočátku jsem hledal odpovědi na internetu, což je pochopitelně ten nejblbější nápad. Když jsem do vyhledávače zadal formulaci krátkodobá ztráta paměti, vyskočily na mě nepěkné termíny jako schizofrenie nebo alzheimer. Radši jsem po tom přestal pátrat. K lékaři jsem samozřejmě nešel, měl jsem obavu, že by mi mohli nařídit ústav-ní léčbu. Historka o mých zádech se pomalu šířila. Nechal jsem ji žít vlastním životem a postupně ji dolaďoval: Toho borce, který mi to udělal, znám od jedné ťapiny z vinohradského bordelu. Celou dobu jsem myslel, že je to Vietnamka, a světe div se, ona je to Thajka.

Přečíst si můžete celou ukázku.

O autorovi

Roman Bureš je rodák z Kladna. Miluje (kromě své rodiny) kočky a psy, jihovýchodní Asii, antický Řím a MMA. Dříve pracoval jako osobní strážce a vyhazovač v pražských klubech, bohaté životní zkušenosti nyní zúročuje ve svých knihách. S psaním začal poměrně pozdě, na sklonku roku 2011, kdy pouze hledal něco, čím by zaměstnal lenivějící mozek. Nevinná záliba mu poněkud přerostla přes hlavu, protože během osmi let napsal osm knih. V roce 2013 mu vyšly dva historické romány odehrávající se ve starověkém Římě. Sám tvrdí, že Legionář ani Zuřící lev nestojí za nic, ale na obou knihách se naučil psát. To potvrdil úspěch Propasti času, s níž vstoupil do vod fantastiky. Navázal neméně úspěšnou Císařovnou a trilogii dovršil Impériem. Pak si odskočil zpět do antiky a kompletně přepracoval svůj druhý román, který vyšel pod názvem Leon. Za dosavadní vrchol své tvorby však považuje fantasy román Inferium. Jeho poslední kniha Říše se odehrává v alternativní minulosti, v níž nacisté vyhráli válku. Roman Bureš se vyznačuje originálními náměty a vysokou úrovní zpracování textu, což se ukázalo i v povídkách O lidském dobytku, Nemesis nebo Ve stínu magie.

Zdroj informací: Epocha

Přečíst si můžete autorovu povídku Botička, která vyšla v naší pravidelné rubrice Čtení ke kávě.

————————————————

Na závěr představujeme dílo z pera ženské autorky. Román, nebo povídky, či snad povídkový román? Sami můžete posoudit, do které kategorie se vám příběh ženy, která se dobrovolně rozhodla pro samotu, bude lépe hodit.

Knihu Kde zrovna jsem můžeme číst jako román, ale i jako pásmo volně navazujících, převážně lyrických povídek spojených hlasem jejich vypravěčky a protagonistky, singl ženy středního věku, pro kterou je samota životní volbou. Ta nás provádí místy svých všedních i svátečních dní, jsme svědky pracného budování vztahu jejího privátního „já“ ke světu. Za mikrokosmy, v nichž se vypravěčka ocitá, lze tušit Itálii, ale spíš než identifikace konkrétních míst čtenáře zaujme schopnost vyprávět lidský život a plynutí času skrze prostor. Díky svému vynikajícímu pozorovatelskému talentu, výrazově přesnému a přitom ukázněně střídmému jazyku je skvělou společnicí i průvodkyní místy, na kterých můžeme potkat i sami sebe.

Kde zrovna jsem

Autorka: Jhumpa Lahiri
Přeložila: Alice Flemrová

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-3995-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Kde zrovna jsem vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Marně se snažím prostor proteplit. Každý týden dorazím s nákupní taškou naloženou knihami, které nosím z domova, abych zaplnila police. Bolavá záda, tíha, námaha nejsou nakonec k ničemu. Chtělo by to dva tři roky, aby se zaplnila tahle knihovna, je moc prostorná, zabírá celou jednu stěnu. Každopádně prostor už je teď útulný: zarámovaná grafika, květina, dva polštářky. A přece je to prostor, co mě vyslýchá, co mě odmítá. Otevřu dveře, odložím kabelu, začnu se chystat na pracovní den. Vyřizuju poštu, rozhoduju se, kterou knihu bych chtěla dát přečíst studentům. Jsem tu kvůli platu, nevkládám do toho srdce. Oknem se dívám na nebe. Chvíli poslouchám hudbu. Čtu a opravuju studentské práce a vracím se tak ke knihám, které mě kdysi nadchly.

K dispozici máte také kompletní ukázku.

O autorce

Jhumpa Lahiri (* 1967, vlastním jménem Nilandžana Sudešna) se narodila v Londýně, jako emigrantka druhé generace – rodiče pocházejí z Kalkaty , ale vyrůstala v USA, ve státě Rhode Island, kam se rodina přestěhovala, když jí byly tři roky. Vystudovala angličtinu na Barnard College Kolumbijské univerzity a poté tvůrčí psaní a komparatistiku na Bostonské univerzitě, kde získala i doktorát v oboru renesančních studií. S manželem a dvěma dětmi žila od roku 2011 do roku 2015 v Římě a své migrování mezi angličtinou a bengálštinou tak rozšířila o italštinu, ve které začala psát a z níž i překládá (např. spisovatele Domenica Starnoneho). Debutovala roku 1999 sbírkou krátkých povídek Tlumočník nemocí, za kterou získala řadu ocenění včetně Pulitzerovy ceny. V roce 2003 vydala románovou prvotinu Jmenovec. Následovala další povídková sbírka Nezvyklá země a román The Lowland. Italsky napsala eseje Jinými slovy, Odívání knih a povídkový soubor Kde zrovna jsem. Nad prací překladatele se zamýšlí v nejnovějším díle Překládat sebe a druhé.

Zdroj informací: Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBůh nebo absolutno a jiné povídky

Jakeš, Václav

Epocha, 2022

zobrazit info o knizeSkleněný ghát

Masúd, Najjar

Argo, 2022

zobrazit info o knizeTo je v Plenkách

Měrka, Petr

Malvern, 2022

zobrazit info o knizeVítejte v pekle

Bureš, Roman

Epocha, 2022

zobrazit info o knizeKde zrovna jsem

Lahiri, Jhumpa

Argo, 2023

Napsat komentář