Když člověka doženou vzpomínky…

poslední bratr-nahled
Po šedesáti letech je Rádž zaskočen vzpomínkou ze svého dětství. Před jeho očima znovu ožívá příběh, o němž nikdo kromě něj neví.

Novela Poslední bratr francouzsko-mauricijské spisovatelky Nathachi Appanah (*1973) vypráví o zapomenuté události mauricijských dějin. Ostrůvek na východ od Madagaskaru vypadá jako pouhá tečka v Indickém oceánu, přesto i sem natáhlo drápy běsnění druhé světové války.

Sedmdesátiletý Rádž se ve vzpomínkách stává znovu malým klukem, který vyrůstá v chudé osadě Mapou na okraji plantáže cukrové třtiny. Poté, co při dešťovém přívalu přichází o oba své bratry, se okleštěná rodina stěhuje do domku v džungli nedaleko Beau-Bassin a otec se stává hlídačem v tamním vězení.

… ze všeho nejvíc jsem toužil jít za ním, abych viděl, jak v tom velkém vězení zavírá ty NE-BEZ-PEČ-NÉ, U-PRCH-LÍ-KY, ZLO-DĚ-JE a LUM-PY. (str. 34)

Pravidelný rytmus života malého chlapce provází strach z násilnického otce, ale i moudrost matky, jejíž ruce umí léčit. A také touha po bratrském spojenectví. K Rádžově překvapení najde nového „bratra“ právě ve věznici.

Tam jsou totiž internováni Židé ze střední Evropy, kteří se před nacistickým peklem chtěli spasit cestou lodí do Země zaslíbené, do Palestiny. Britská správa je však do země nevpustila a loď byla odtažena na taktéž britský Mauricius.

Rádž nerozumí tomu, co se stalo, proč malý David musí být ve vězení, ale ví, že právě on bude jeho novým bratrem…

V útlé novele Nathache Appanah ožívá maličký střípek dějin druhé světové války. Obrovské utrpení Židů zasáhlo i ostrov, na němž v té době asi ani žádní Židé nežili. A tak chlapec z Prahy působí na domorodého vrstevníka jako andělské zjevení, zásah z nebes, který mu má pomoci vyrovnat se se ztrátou bratrů. Nechápe, proč je dělí plot s ostnatým drátem, neví nic o válce.

Autorka vypráví skutečnou historii prostřednictvím vzpomínek starého muže. Sleduje jeho hnutí mysli, když si vybavuje až příliš detailů (zahnutá hůl, různě zralé mango), a vtěluje se spolu s ním do jeho mladého „já“. Nechá jej přemýšlet o jeho jednání, hodnotit jej s odstupem, pohledem dospělého muže, který již zná následky. Současně si Rádž znovu užívá pocity bratrské náklonnosti, kterou tehdy intenzivně cítil.

Vyprávění o vyhrocené době, kdy Mauricius přestál katastrofický zásah cyklonem a následnou epidemii obrny, autorka pojala osobitým způsobem, který byl již třikrát ověnčen literárními cenami. Nicméně novela Poslední bratr není lehké čtení, vyžaduje soustředění a pohled mezi řádky, neb mnohé zůstává nevyřčeno. Bolest, tragédie, ztráta, melodie a refrén opakovaných vět – to vše se skládá v baladu, která bude ještě dlouho znít ve čtenářově srdci.

Dějiny tvoří obyčejní lidé a čísla zahynulých ve válkách mají jejich obličeje. Malé osobní tragédie se mohou ztratit v historii, ale zůstávají zachované v naší paměti. I to je poselství knihy Poslední bratr – udržujme si své vzpomínky a sdílejme je se svými blízkými.

Novelu Poslední bratr v překladu Jany Chartier vydalo nakladatelství Argo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední bratr

Appanah, Nathacha

Argo, 2022

Napsat komentář