Krimi z celého světa na víkend

krimi
V dnešních knižních tipech se zaměříme na autory kriminálních příběhů. Připomeneme známá česká i zahraniční jména, jako například Juraje Červenáka, Josefa Škvoreckého či Jamese Pattersona. Dále představíme autorku Devney Perry a první díl její temné romantické série.

Začneme knihou Mrtvý na Pekelném vrchu známého slovenského spisovatele Juraje Červenáka. Jeho detektivka z rudolfinské doby se právě dočkala druhého vydání. Překvapí vás nejen brilantním vyprávěcím stylem, ale i historickou přesností a osobitými hlavními postavami.

Historická detektivka s prvky špionáže a konspiračního thrilleru, ale i hororu, mysteriózního či dobrodružného románu od hvězdy české a slovenské fantasy. Napínavý děj se odehrává v Horních Uhrách v době tureckých nájezdů. Svéráznými hrdiny jsou ostřílený kapitán Joachim Stein – drsný, přímočarý a prostořeký válečný veterán a notář Matěj Barbarič – vzdělanec, diplomat a cestovatel se slabostí pro ženy a víno. Ti musí vyřešit případ vraždy šlechtice i pokus o velezradu.

Mrtvý na Pekelném vrchu

Autor: Juraj Červenák
Přeložil: Robert Pilch

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-257-3562-6
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Mrtvý na Pekelném vrchu vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Počátkem dubna roku 1598 bylo jaro v plném rozpuku. Cesta do Rábu ale páchla krví a hnilobou.
Jak se Stein blížil k městu, bylo to čím dál horší. Nepomohl ani vánek, čechrající rákosí a háje mezi dunajskými rameny; rozklad dokonce přehlušil i pach koňského potu. Štěbetání menšího ptactva vystřídal chraplavý křik havranů a krkavců, kteří ve stohlavých hejnech křižovali oblohou. Steina nakonec přemohl pocit, že i na těch svěže zelených nivách ulpěl jakýsi šedivý plísňový povlak.
Nabručeně si brblal pod nosem. Ne že by ho měl háklivý. Na válečných taženích byl pach smrti jeho věrným společníkem; už dávno si na něj zvykl. Víc ho trápilo, co to všechno znamená.
Bylo po boji. Propásl všechnu zábavu. (str. 5)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Juraj Červenák (1974) pochází z obce Vyhne, ale už od dětství žije v nedaleké Banské Štiavnici. První kniha mu vyšla v roce 1993, od té doby publikoval více než dvacet románů v žánru historické fantasy, převážně z dob starých Slovanů (série Černokněžník, Bohatýr, Bivoj) a protitureckých válek (cyklus Dobrodružství kapitána Báthoryho), ale i román z doby bronzové Sekera z bronzu, rouno ze zlata. Získal povícero žánrových ocenění a jeho knihy pravidelně vycházejí v češtině a polštině, publikoval ale i v ruštině či angličtině. Od roku 2005 je spisovatelem na plný úvazek. Kromě beletrie sporadicky píše filmovou publicistiku, rozhlasové hry a filmové nebo komiksové scénáře. V autorově tvorbě je zřetelný postupný odklon od fantastiky k čistě historickým příběhům. V Argu mu vyšly např. romány Les přízraků, Anděl v podsvětíKrev prvorozenýchVlk a dýkaMrtvý na Pekelném vrchu a Ďábel v zrcadle.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Autorům Josefu Škvoreckému a Janu Zábranovi se ve vtipné detektivce Vražda se zárukou podařilo zachytit nejen tíživou atmosféru konce třicátých let dvacátého století, ale i četné komické situace v osobním životě jednotlivých protagonistů. Nenechte si ujít případ detektivní kanceláře Ostrozrak, který si tentokrát můžete poslechnout na CD.

Září 1938. Nad Československem se stahují válečná mračna, zatímco v pražském Braníku dojde k záhadné vraždě. Hitler žádá Sudety a ve vile čp. 383 v ulici Nad myslivnou je nalezen zastřeleny pár. Major Československé armády Dušan Činovskyý a dcera ministerského rady Zuzana Bechyňová. Oba nazí, major na posteli, dívka na koberci. Vyšetřovatelé od počátku pochybují, že jde o pouhý vztahový mord, což naznačuje i název knihy.

Vražda se zárukou (Audiokniha)

Autoři: Josef Škvorecký a Jan Zábrana
Interpert Michal Bumbálek

Délka: 4 hodiny 59 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236114326
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Vražda se zárukou vydalo nakladatelství Radioservis. Poslechněte si ukázku.

O autorech

Josef Škvorecký byl česko-kanadský spisovatel-prozaik, esejista, překladatel a exilový nakladatel. Dětství prožil v Náchodě. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy – obor angličtina a filosofie. Pracoval jako redaktor angloamerické redakce Státního nakladatelství krásné literatury a umění (SNKLU, pozdější Odeon) a jako redaktor dvouměsíčníku Světová literatura. Po politickém skandálu následujícím vydání jeho prvního románu Zbabělci roku 1958 musel redakci opustit, ale mohl se vrátit do angloamerického oddělení SNKLU. V roce 1958 se oženil se svou přítelkyní Zdenou Salivarovou. Spisovatelem z povolání se stal roku 1963. V lednu 1969 se stal předsedou redakční rady měsíčníku Plamen. Ještě v témže roce odjel přednášet do USA. Po zastavení příprav vydání knihy Tankový prapor v Československu se spolu s manželkou Zdenou rozhodl zůstat v exilu a usadil se v Torontu, kde mu byla nabídnuta profesura. V letech 1969–1990 na tamější univerzitě vyučoval. V roce 1971 společně s manželkou Zdenou založil nakladatelství ’68 Publishers, které se zařadilo mezi přední československá, nejen exilová, nakladatelství. V něm do počátku 90. let vydával české exilové autory a v Československu zakázaná díla (do roku 1993 vyšlo celkem 227 titulů). Roku 1990 byl společně se Zdenou Salivarovou poctěn Řádem Bílého lva za zásluhy o českou literaturu ve světě. Napsal např. Konec nylonového věkuPříběh inženýra lidských duší, MiráklPrima sezóna či Lvíče.

Zdroj informací: Kosmas

Jan Zábrana byl český básník, prozaik, esejista a překladatel z ruštiny a angličtiny. Ani politická perzekuce a vyloučení ze studia, ani vynucená práce na pozici pomocného dělníka a další proskripce, dokonce ani chronické deprese, samota či nemoc neochromily Zábranův celoživotní vztah k literatuře. Pod záštitou Kruhu překladatelů profesně překládal moderní anglickou a ruskou poezii a vedle vlastní tvorby básnické a prozaické přispíval do literárních časopisů výstižnými eseji a recenzemi. Kritickými komentáři a studiemi také doprovodil řadu antologií a výborů. Jeho básnické sbírky a nedokončený soubor „samomluv“ vyšly pod názvem Básně a povídky.

Zdroj informací: Kosmas

O interpretovi

Michal Bumbálek vystudoval brněnskou konzervatoř a JAMU. Už v době svých vysokoškolských studií navázal spolupráci s Divadlem Husa na provázku, kam později nastoupil do angažmá. Hrál v Zahradní slavnosti v režii Petera Sherhaufera, v Komedii o umučení a slavném vzkříšení našeho pána a spasitele Ježíše Krista v režii Evy Tálské vytvořil Personu Ježíše, hrál i v jejích inscenacích Šibeniční písně, Se mnou smrt a kůň… či Veselka. Působil také v HaDivadle a v Divadle U stolu Františka Derflera. Divadlo Husa na provázku opustil po dvaceti letech a v roce 2013 se stal hercem Činohry NdB. V Činohře NdB hraje mimo jiné Achima v Mayenburgově hře Mars nebo Ludwiga ve Stoppardově poslední hře Leopoldstadt. Jeho mistrovským kouskem je postava Hanse Christiana Andersena v McDonaghově Velmi, velmi, velmi temném příběhu.

Zdroj informací: Národní divadlo Brno

————————————————

Isabella Maldonado napsala pokračování své krimi série s hlavní hrdinkou, speciální agentkou FBI, Ninou Guerrerovou. Jak dopadne její další setkání se sériovým vrahem, jehož bestiální zločiny procházejí bez povšimnutí skoro 30 let?

Další sériový vrah. Nina Guerrerová je opět v ohrožení. Má obětovat život pro ty, na nichž jí záleží?

Vrah se s železnou pravidelností vrací. Za oběť mu po desítky let padají celé rodiny, beze svědků, beze stop. Až náhoda umožní týmu profilovačů FBI, k němuž patří i Nina Guerrerová, zahájit po něm pátrání. Stopy vedou i na jih USA, kde nedávno řešili případ vraha přezdívaného Šifra. Jak se Nina vyrovná se šokujícím zjištěním, které ji tam čeká?

Hadí oči

Autorka: Isabella Maldonado
Přeložil: Jiří Chodil

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 126×209 mm
ISBN: 978-80-7625-204-2
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Hadí oči vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Zvláštní agentka FBI Nina Guerrerová se zhroutila na volnou židli u černého laminátového stolu v kanceláři Gerarda Buxtona, což byl její dohlížející zvláštní agent, jak se oficiálně nazývala funkce velitelů samostatných oddělení. Okna rohové kanceláře ve druhém patře obchodního centra byla oslepena provazci deště, padajícími z nebe.
Šéf se zamračil. „Jdete pozdě.“
Mělo smysl mu vyprávět o řidičce, která zablokovala pravý jízdní pruh na 123. státní silnici, takže na dobrých osm set metrů zastavila veškerou dopravu? Popisovat mu, jak musela vylézt do té činy, aby pomohla ženě odtlačit její kouřící volkswagen brouk do odstavného pruhu? Postěžovat si mu na to, že tam musela tvrdnout, než se objevili virginští státní policajti, rozestavěli semafory a zavolali nepojízdné řidičce odtahovku?
„A taky jste mokrá,“ nakrčil Buxton nos. „Měla jste poruchu, když jste sem jela?“
„Ne, pane,“ zakroutila hlavou. Ani ji nenapadlo seznamovat ho se všemi podrobnostmi. „Zpozdila jsem se kvůli nehodě. Ale nehodě někoho jiného.“ (str. 16)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorce

Isabella Maldonado pracovala jako policistka, než se začala věnovat psaní. Během více než dvou desetiletí ve službě vyjednávala o propuštění rukojmích, byla mluvčí oddělení a také velitelem okrsku. Byla vybrána k účasti na Národní akademii FBI v Quanticu a své znalosti donucovacích orgánů využívá i pro své psaní. Žije v oblasti Phoenix, kde její uniformu nyní tvoří tílka a kalhoty na jógu. Místo padouchů pronásleduje svého malého syna, když není připoutaná k počítači. Šifra, první kniha z její série se speciální agentkou FBI Ninou Guerrerou, bude zfilmovaná Netflixem, v hlavní roli se představí Jennifer Lopez.

Zdroj informací: isabellamaldonado.com

————————————————

Nyní potěšíme všechny příznivce spisovatele Jamese Pattersona. Na svém kontě má mnoho thrillerů a vy se můžete začíst do jeho novinky Začni se ptát. Bývalý detektiv Bill Robinson se společně se svým přítelem postaví drogovému bossovi!

Po vyhazovu od policie provozuje Bill Robinson penzion na pobřeží a o okolní svět se moc nezajímá. Když se ale v přilehlém městečku objeví nová droga, uvědomí si bývalý detektiv rozsah nebezpečí a s přítelem Nickem začne pátrat po zdroji. Netuší, že stojí proti drogovému bossovi, který své plány kvůli neškodnému vysloužilci měnit nehodlá.

Začni se ptát

Autor: James Patterson
Přeložila: Bořena Chovancová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-700-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Začni se ptát vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Mně i kolegovi Malonemu bylo jasné, že předvolání ke komisařce věstí katastrofu, a není možné ji zažehnat. Bostonský polda ví, že pozvání k návštěvě šéfky nikdy nepřinese nic dobrého.
Malone si ze mě vždycky utahoval, že mi v žilách tepe bostonský pulz – dokážu neomylně předpovědět, kdy se něco semele. To ráno, kdy došlo v průběhu maratonu k bombovému útoku, jsme zrovna v Boylston Street, asi míli od kritického místa, usměrňovali dav. Postěžoval jsem si Malonemu, že je mi divně – cítil jsem se jako v ohni. První explozi jsme zaslechli málem pod nohama, později následovaly dvě další. Seděli jsme na zadních sedadlech patrolovacího vozu; Malone koukal z okna, pohupoval kolenem a šťoural se párátkem v zubech. (str. 1)

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

James Patterson, v současné době jeden z nejlepších vypravěčů a nejprodávanějších spisovatelů světa, se narodil roku 1947 ve Spojených státech. Král detektivního žánru ročně napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má víc než kdy může sepsat. Mezi jeho neslavnější díla patří romány s hlavním hrdinou Alexem Crossem, policejním detektivem a psychologem pronásledujícím úchylná monstra (např. Čtyři slepé myšky, Sběratel polibků, Jack a Jill, Chuť krve, Citlivé místo, Přímý zásah, Šťastné a veselé a další). Dva příběhy byly zfilmovány a hlavního představitele Alexe Crosse si zahrál Morgan Freeman. K dalším úspěšným titulům patří série Ženský vyšetřovací klub (např. První musí zemřít, Druhá šance). Na základě těchto románů vytvořila americká televizní stanice ABC seriál. Jedním z producentů je i sám James Patterson. Držitel ceny Thriller Master Award od The International Thriller Writers žije se svou ženou a synem na Floridě v Palm Beach County na Floridě.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Máte rádi napětí v kombinaci s romantikou? Pak by vás mohl zaujmout první díl nové série Král. Americká spisovatelka Devney Perry vypráví o novinářce, která se snaží vypátrat vraha. A během pátrání se jí dostane pod kůži bývalý vůdce motorkářského klubu…

První díl temné romantické série Clifton Forge.
Novinářka Bryce Ryanová tuší, že v autoservisu, který vlastní a v němž pracují členové bývalého motorkářského klubu, se toho děje víc než jen opravy aut a motorek. A když dojde k brutální vraždě ženy a vše ukazuje na členy klubu, je odhodlána viníky odhalit. Jenže jejich drsný a pohledný šéf Kingston Dash Slater se stává nečekaným protivníkem. Jeden polibek a Bryce bojuje nejen o příběh do novin, ale především o záchranu svého srdce před „železným králem“.

Král

Autorka: Devney Perry
Přeložila: Žaneta Ziecinová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7593-410-9
Doporučená cena: 370 Kč

Knihu Král vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Ruce se mi třásly, když jsem se řítila ulicemi a neustále se ohlížela do zpětného zrcátka, abych se ujistila, že za mnou nejedou policisté.
„Mysli, Bryce. Jaký je plán?“ Neměla jsem tušení, kde se vražda stala, takže jsem se nemohla objevit na místě činu. Mohla jsem počkat a následovat policii, ale vyhodili by mě dřív, než bych něco zahlédla. Takže jaké jsou další možnosti?
Být očitý svědek při Dravenově zatčení. Bingo.
Sakra, napadlo mě, Draven v servisu ani nemusí být. Musela jsem hrát vabank, tohle byla nejlepší šance na sólokapra. O vraždě samotné si potom můžu přečíst v té slavné tiskové zprávě.
Ano, pokud by mi štěstí zůstalo nakloněno, ocitla bych se uprostřed dění, až budou Dravena odvádět do vazby. A doufala jsem, že Dash u toho taky bude. Třeba ho to zaskočí natolik, že se mi naskytne příležitost vidět ho při chvilkové slabosti. Mohla bych se dozvědět něco, co by mi pomohlo odhalit tajemství skrytá za tou jeho neuvěřitelně líbivou tvářičkou.
Usmála jsem se za volantem. Nastal čas na výměnu oleje. (závěr první kapitoly)

O autorce

Americká spisovatelka Devney Perry napsala již řadu románů. V USA je čtenářsky oblíbenou – ve Wall Street a USA Today bestsellerovou autorkou, což ji, dle jejích slov, nikdy ani ve snu nenapadlo. Narodila se v Montaně. Více než deset let pracovala v technologickém průmyslu, ale nyní se věnuje svému psaní, které miluje, se kterým nehodlá nikdy přestat, a které nejraději provozuje v klidném prostředí svého domova, kde žije se svým manželem a dvěma syny.

Zdroj informací: Knihy Dobrovský


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMrtvý na Pekelném vrchu

Červenák, Juraj

Argo, 2022

zobrazit info o knizeVražda se zárukou (Audiokniha)

Škvorecký, Josef – Zábrana, Jan

Radioservis, 2022

zobrazit info o knizeHadí oči

Maldonado, Isabella

Metafora, 2022

zobrazit info o knizeZačni se ptát

Patterson, James

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeKrál

Perry, Devney

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

Napsat komentář