Vznik Československa v mezinárodních souvislostech

ceskoslovensko uvod
Vznik jakéhokoliv státu je spjat především s politikou. Nejinak tomu bylo v případě Československa. Pokud chcete nahlédnout tak trochu pod pokličku vzniku a počátku Československa v souvislostech zejména politických, máme pro vás tip na knihu.

Publikace se zabývá vznikem a prvními roky existence samostatného Československa v mezinárodních souvislostech. Výsledky první světové války a následný vývoj přinesly zásadní změny mocenských poměrů v Evropě. Především se jednalo o vojenské vítězství západních Spojenců nad Německem a Rakousko-Uherskem. S koncem první světové války byl svržen císařský režim v Německu a rozpadla se habsburská říše, romanovská říše carského Ruska a Osmanská říše. Na všechny tyto skutečnosti musely reagovat a vyrovnávat se s nimi tradiční i nové státy. Mezi nimi také Československo, které ještě vojensky i diplomaticky zápasilo o mezinárodní uznání a zajištění své bezpečnosti i další existence.

Československo a nová Evropa

Mezinárodní souvislosti vzniku a formování samostatného Československa (1914–1918/1919–1920)
Autor: Petr Prokš

Počet stran: 468
Vazba: flexi
Formát: 165×247 mm
ISBN: 978-80-200-3314-7
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu Československo a nová Evropa vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

V samotné Evropě se jednalo zejména o rozdílný přístup vůči poraženému Německu, když Britové se ostře stavěli proti francouzským ambicím a územním nárokům v Porýní. Mimo Evropu se jednalo především o britsko-francouzské soupeření na Středním východě při „dělení dědictví“ po zaniklé osmanské říši.207 Britové se snažili zabránit tomu, aby místo Německa převzala Francie dominující roli nejsilnější mocnosti kontinentální Evropy, proto byli do značné míry, ve spolupráci s Američany, ochotni napomáhat oživení poválečného, samozřejmě však demokratického Německa, aby se opět stalo rovnocenné v „koncertu velmocí“. Problém představovalo také bolševické Rusko. Podle nynějších odborných hledisek měly obě mocnosti, Francie a Velká Británie, dostatek prostředků na zničení bolševického panství. Obě velmoci by to rády učinily, ale omezovala je vzájemná rivalita, když se snažily zabránit tomu, aby druhá z nich získala kdekoliv nějakou výhodu. Proto nemohly spolupracovat v politice Spojenců proti sovětskému Rusku, nad kterou převládla anglo-francouzská rivalita.

Můžete si prohlédnout také kompletní ukázku.

O autorovi

Petr Prokš se narodil v roce 1954 v Teplicích. Je filosof a historik, zabývá se historií a politicko-historickou prací o českých zemích. Pracuje v Historickém ústavu AV ČR, odborné zaměření politické dějiny 19. a 20. století (dějiny českých zemí, dějiny Rakousko-Uherska a dějiny Československa). Je autorem knih Diplomacie a Velká válka 1914–1918/1919, Vítězové a poražení 1914–1920, České země a moderní dějiny Evropy, Konec říše Habsburků, Konec říše Romanovců, Od monarchie k republice aj.

Zdroj informací: Bibliografie dějin Českých zemí


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeskoslovensko a nová Evropa
Mezinárodní souvislosti vzniku a formování samostatného Československa (1914–1918/1919–1920)

Prokš, Petr

Academia, 2022

Napsat komentář