Hity Velkého knižního čtvrtku – jaro 2022 I.

hity_velkeho_knizniho_ctvrtka_I_nahledovy
I na jaře všichni knižní nadšenci očekávají den, kdy se na pultech knihkupectví objeví několik knižních hitů napříč různými žánry v rámci tradiční akce Velký knižní čtvrtek. V následujícím článku si představíme šest vybraných titulů.

Velký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě. Připomeňte si loňský podzimní ročník (zde a zde).

————————————————

Nakladatelství Druhé město vydává knihy od začátku roku 2006. Jeho majitelem je Martin Reiner (dříve Pluháček), nakladatelství sídlí v Brně. Druhé město nahradilo na vydavatelském trhu zaniklý Petrov. Petrovu, který působil na české scéně patnáct let a postupně se stal jedním z nejvýznamnějších českých nakladatelství, se Druhé město podobá ediční skladbou, orientovanou na původní českou tvorbu. Liší se především rozsahem produkce, která je asi čtvrtinová, a také tím, že se soustředí výhradně na vydávání knih a nevěnuje se žádným vedlejším kulturním aktivitám.

Ondřej Hübl zvolil pro svou novou knihu velmi zajímavé téma. Co takhle vydat se na dovolenou do minulosti? Třeba do 50. let 20. století, kdy bylo třeba čelit mnoha následkům 2. světové války. Totalita, touha po svobodě, řada absurdit. To dostatečně vystihuje následující dílo.

Román Opona je existenciální dystopií s prvky mysteriózního thrilleru. Hlavní hrdina – úspěšný majitel firmy zabývající se umělou inteligencí – si objedná rodinný zájezd do doby nejtužšího stalinismu, aby svou dceru vyléčil z jejího levičáctví. Pořádající agentura slibuje zažít 50. léta, tedy politické procesy, kolektivizaci zemědělství, otrockou dřinu v dolech i budovatelské divadelní hry. Enkláva diktatury leží v městečku kdesi na východě, obydleném pouze najatými herci a komparsisty. Hra na minulost se však postupně vyostřuje a z městečka se stává past. Vyprávění plné absurdity, sarkasmu a zvratů vyvolává otázky: Kam je člověk ochoten totalitě ustoupit? Co je schopen obětovat pro vlastní přežití? A nakolik vůbec touží po svobodě? Opona v sobě spojuje silný příběh se závažným tématem a kořením je jemně dávkovaný vtip.
Opona je druhou knihou
Ondřeje Hübla. Debutoval povídkami Hod mrtvou labutí (2018) s originálními příběhy i smyslem pro černý humor.

Ukázka z knihy

Josef zůstal sám. Zvědavost byla silnější než trpělivost, a tak se šel porozhlédnout po kanceláři. Na nástěnce visel celý projekt, který se právě produkoval. Byly tam fotografie z příprav: městečko, které se právě dotvářelo do padesátých let. Viděl jakousi továrnu, uranové doly, načrtnuté uniformy esenbáků, soudní místnost připravenou na politické procesy, návrhy interiérů bytů, plakáty s budovatelskými hesly i upozorňující na to, že američtí špioni naslouchají, program na celý týden, seznam písní pro rozhlas, pomocí provázků zde byly pospojovány vztahy mezi „postavami“, které v zájezdu měly „hrát“. Viděl zlé ksichty estébáků, růžolící tlusté obličeje komunistických pohlavárů, dojičky krav v JZD, předsedy, náměstky, horníky, svazáky a taky holubice míru připravené na nějakou manifestaci.
Napil se kafe a spokojeně se posadil. (str. 45)

Přečtěte si celou ukázku.

Opona

Autor: Ondřej Hübl

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-7227-875-6
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Opona vydalo nakladatelství Druhé město.

O autorovi

Ondřej Hübl je český textař, scenárista a kreativec. Je autorem a spoluautorem mnoha úspěšných reklamních kampaní, mezi nimi i několikaleté série s Ivanem Trojanem. Podle povídky Divotvorné hrnce, která je součástí této sbírky, napsal s režisérem Miroslavem Krobotem televizní seriál Zkáza Dejvického divadla. Soubor nekorektních povídek Hod mrtvou labutí byl jeho literárním debutem.

Zdroj informací: nakladatelství Druhé město

————————————————

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Všichni příznivci přírody by mohli ocenit novinku přírodovědce a dokumentaristy Davida Attenborougha nazvanou Výprava do divočiny. Přečtěte si příběh o tom, jak se autor se svým týmem vypořádal s divokými zvířaty a nevypočitatelnou přírodou.

Žijící legenda a průvodce sérií Zázračná planeta z produkce BBC, sir David Attenborough, vypráví příběh začátku své kariéry přírodovědce, dokumentaristy a popularizátora. V roce 1954 se mu naskytla životní příležitost cestovat po světě, hledat vzácná, stěží polapitelná zvířata pro Londýnskou zoologickou zahradu a zároveň celou expedici zachytit pro pořad BBC Výpravy za zvířaty. Výpravy do divočiny jsou příběhem těchto cest. Aby mohl představit neuvěřitelnou krásu a biodiverzitu naší planety, musel se se svým týmem při pobytu u domorodců a výpravách za mravenečníky velikými v Guyaně, varany komodskými v Indonésii a pásovci v Paraguayi vypořádat nejen s agresivními dikobrazy, divokými prasaty a dravými rybami, ale i se zrádným terénem a nevypočitatelným počasím. Attenborough píše s typickým humorem a šarmem. Výpravy do divočiny ale nejsou jen příběhem fascinujícího dobrodružství, jsou také příběhem muže, který nás přiměl zamilovat si divokou přírodu a který nás dodnes učí, jak důležité je ji chránit.

Ukázka z knihy

Pak mě něco napadlo: kousek ode mě visela tenká zkroucená liána, které Akawaiové přezdívali „babiččina páteř“. Zavolal jsem na Jacka a požádal ho, aby ji u země odsekl. Potom jsem odříznutý konec vytáhl nahoru a nechal ho viset kousek od lenochoda, zatímco jsem mu uvolňoval tlapu. Zvíře se tak soustředilo, aby popadlo cokoliv v dosahu, že jsem ho nohu po noze dokázal přesměrovat na menší liánu. Když se mi to povedlo, opatrně jsem liánu i s lenochodem, pevně svírajícím její konec, spustil přímo do Jackovy náruče. Slezl jsem dolů.
„Hezký, že?“ řekl jsem. „A myslím, že je to jiný druh, než který si pamatuji ze zoo.“ (str. 65)

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

Výpravy do divočiny

Dobrodružství mladého přírodovědce
Autor: David Attenborough
Přeložila: Jitka Jeníková

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 145×204 mm
ISBN: 978-80-257-3739-2
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Výpravy do divočiny vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

David Attenborough je světoznámý přírodovědec a dokumentarista, který svými pořady o přírodě ovlivnil hned několik generací. V současnosti se jako jeden z nejvýznamnější propagátorů přírody zasazuje o razantnější ochranu divočiny, jejíž prudký úbytek při svých nesčetných cestách po celé planetě od padesátých let dodnes sledoval. Mezi neslavnější pořady, které napsal a natočil pro britskou televizi, patří Život na zemi (1979), Živá planeta (1984) či Zázraky přírody (1990). V roce 1993 připravil průkopnický seriál o Antarktidě, následovaly dokumenty Život v přírodě (1997), Modrá planeta (2001), Život savců (2002), Ptačí svět (1998) a Planeta Země (2006). Vydal také knihu Život na naší planetě.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Následující novinka potěší všechny příznivce románu Klub nenapravitelných optimistů. Jean-Michel Guenassia totiž vydal volné pokračování tohoto svého bestselleru. Jaký bude další osud hlavního hrdiny Michela Mariniho?

Volné, dlouho očekávané pokračování mezinárodního bestselleru Klub nenapravitelných optimistů (prestižní Prix Goncourt des lycéens, přeloženo do 11 jazyků, 14 tisíc prodaných výtisků českého překladu).
Po deseti letech, která uplynula od vydání úspěšného románu Klub nenapravitelných optimistů, se opět setkáváme s jeho hrdiny na jejich cestě za láskou, poznáním a pochopením, při hledání jejich zaslíbených zemí.
Michelovi Marinimu je už sedmnáct let a právě odmaturoval. Poflakuje se po Paříži, hraje fotbálek, hledá sám sebe a chystá se zapsat na univerzitu. Další plány? Odjet do Izraele za Camille, která tam žije v kibucu, s Leicou v ruce objevovat svět a najít Cécile, milou svého bratra Francka. Ten dezertoval z armády, skrývá se, a k tomu řeší, zda vyměnit rudou hvězdu za mnišský hábit.
Poslední „nenapravitelní optimisté“ se točí ve víru svých lásek a tajností, a srdce jim plní všechny naděje převratné doby, v níž žijí. Paříž se svými kluby, Alžírsko v čase vyhlášení nezávislosti, Florencie v době nebývalé pohromy, ale i Tel Aviv, Praha, Petrohrad – závratné víření kultur, idejí a snů…
A čtyři desetiletí mezi roky 1964 a 2007, mezi rozkladem koloniálních říší a pádem železné opony, desetiletí plná příslibů a nadějí, to je rámec, do nějž
Jean-Michel Guenassia zasadil intimní epopej o jedné generaci, vzrušující a barvitý obraz doby, velkolepé vyprávění o našich iluzích.

Ukázka z knihy

Nenávidím svou matku. Neměl bych to říkat, ale cítím to tak silně, že si nemůžu pomoct. Povaloval jsem se v prázdném bytě a ptal se sám sebe, jak naložím s nekonečným dnem, který jsem měl před sebou, když jsem se náhle dopustil té chyby, že jsem otevřel dveře Franckova pokoje. Už dva roky jsem tam nevkročil. Franck zmizel v březnu 1962 a od té doby o něm nemáme žádné zprávy, nikdo neví, jestli je živý, nebo mrtvý. Okenice jsou zavřené, podlaha plná krabic a dokladů z matčina podniku, čtyři zahradní židle tu čekají kdoví na co, na pracovním stole usedá prach na vratkou hromadu talířů, polévkovou mísu a dvě kávové soupravy, na posteli se vedle kupy povlečení, utěrek a ručníků vrší hora oblečení, kabátů, halenek a svetrů. Matka používá Franckův pokoj jako komoru, kam se všechno vejde, nikdy nic nevyhodí, nic nerozdá, všechno si nechá pro strýčka příhodu. Mohla si říct, že je to nevhodné, že chce synův pokoj zanechat netknutý, kdyby se náhodou brzy vrátil, ale to ji zjevně netrápilo. (str. 13)

Podívejte se na celou ukázku.

Zaslíbené země

Autor: Jean-Michel Guenassia
Přeložila: Iveta Šimpachová

Počet stran: 490
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-257-3719-4
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Zaslíbené země vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Jean-Michel Guenassia se narodil roku 1950 v Alžíru. Vystudoval práva v Paříži a pracoval zde jako advokát. Později se začal živit psanou tvorbou, napsal řadu scénářů k filmům a několik divadelních her. Jeho první próza, detektivní novela Stoprocentní riziko, byla následně převedena do filmové podoby. V roce 2002 se rozhodl, že napíše „román svého života“, vzdal se veškerých vedlejších činností a následujících šest a půl roku pracoval pouze na knize Klub nenapravitelných optimistů. Když román v roce 2009 konečně vyšel, okamžitě si získal přízeň kritiků i čtenářů a obdržel Prix Goncourt des Lycéens a několik dalších literárních cen. Kniha byla přeložena do 11 jazyků a stala se bestsellerem i v České republice. Po sérii tematicky pestrých knih (Vysněný život Ernesta G., Nezmar, Valčík stromů a nebe, O osudovém vlivu Davida Bowieho na holky) se vrátil nejen k hrdinům své nejúspěšnější knihy, ale i k tématu, v němž se cítí nejlépe. Zaslíbené země, kaleidoskop osudů a velkých i malých dějin, jsou plnohodnotným volným pokračováním jeho životního románu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Do historie se můžete podívat i s českým autorem Daliborem Váchou. Ve své knize Smrt na kůru připomíná osud československého vojáka Adolfa Opálky, který se podílel na přípravě a provedení atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Likvidace zastupujícího říšského protektora Heydricha bývá považována za jeden z nejodvážnějších činů nejen v kontextu československého odboje, ale celé druhé světové války. Román Smrt na kůru ukazuje přípravu k likvidaci nacistického smrtihlava, peklo, které se rozpoutalo po jejím provedení nebo apokalyptickou závěrečnou bitvu v kostele v pražské Resslově ulici. Současně však nezapomíná na klaustrofobickou atmosféru vyvolanou německými represemi a na nezměrné hrdinství všech těch, kteří parašutistům pomáhali a ve své většině za to zaplatili vlastními životy i životy svých rodin. Ústřední postavou je Adolf Opálka, odvážný chlap, velitel československých parašutistů. Nadporučík Adolf Opálka, který dosud stál ve stínu hrdinů Kubiše s Gabčíkem či zrádce Karla Čurdy.

Ukázka z knihy

 „Adolfe, panebože, Adolfe, pojď dál.“ Tetěnka není žádná vesnická babka, hloupá a zmatená. Nespráskne ruce, nezačne na zápraží bědovat, chytne statného synovce, kterého vychovala jako vlastního syna, za předloktí a s překvapivou silou ho vtáhne dovnitř. „Vypadáš strašně. Kde se tu bereš? Nesledoval tě někdo? Znáš ty dobytky tady ve vsi. Teď je to jeden udavač vedle druhýho.“ Nemele, neblábolí, je plně soustředěná na to, co se děje. (str. 47)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

Smrt na kůru

Autor: Dalibor Vácha

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-257-3723-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Smrt na kůru vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Dalibor Vácha vystudoval Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích, nejdříve učitelství angličtiny a dějepisu a pak doktorský obor České dějiny. Jeho hlavním beletristickým zájmem jsou velké války dvacátého století a osudy Čechoslováků v nich, o první světové válce napsal romány Červenobílá (2014, oceněno literární cenou Knižního klubu) a Cestou (2016); o druhé válce pak Hranice (2015) a Hoří už Praha? (2017). Protože nezapomíná ani na literární fantastiku, na které vyrostl, vydal postapokalyptický román Nikam (2016) a povídkovou sbírku Jizvák Jim a další noční můry (2018). O rok později mu vyšel román z prostředí legií Za svobodu, v roce 2020 válečný román o slavných „třech králích“ M+B+M.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Další hit jarního knižní čtvrtku ocení především děti. A také fanoušci Neila Gaimana. Přečtěte si veršovaný příběh plný pirátů, jejichž úkolem je postarat se o dvě malé děti. Nenechte si ujít tyto neobyčejné příhody plné pirátského dobrodružství.

Pan John McRumm je lodní kuchař, pirát… a ta nejzvláštnější slečna na hlídání, jakou jste kdy viděli.
Jednomu chlapci a jeho sestře se obyčejný večer změní ve změť neobyčejných příhod, když jim rodiče místo slečny na hlídání přivedou piráta s hákem místo ruky a s ním i celou drsnou lodní posádku! Piráti samozřejmě mají sourozence nejen pohlídat, ale taky jim něco uvařit… Mimochodem, o buřtguláši jste už asi slyšeli, ale co takový PIRÁTGULÁŠ?!
V tomto pozoruhodně praštěném a roztomile rýmovaném příběhu od jednoho z nejlepších moderních autorů fantasy,
Neila Gaimana, létají pirátské lodě nad městem, baští se jen mírně prošlé koblihy a guláš se vaří z ingrediencí… no, řekněme nečekaných. Vytáhněte kotvu, rozviňte plachtu a vydejte se s námi za dobrodružstvím! Skvěle ilustroval Chris Riddell, ilustrátor a spisovatel, který za svou tvorbu získal už pěknou řádku ocenění, mj. i slavnou Kate Greenaway Medal či Costa Book Award.

Ukázka z knihy

piratsky_gulas

Prohlédněte si celou ukázku.

Pirátský guláš

Autor: Neil Gaiman
Přeložil: Richard Podaný
Ilustroval: Chris Riddell

Počet stran: 48
Vazba: vázaná
Formát: 243×305 mm
ISBN: 978-80-257-3711-8
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Pirátský guláš vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Neil Gaiman, původem Brit, žijící od roku 1992 v USA, je jedním z nejznámějších a nejoceňovanějších spisovatelů a scenáristů zaměřených na žánr sci-fi a fantasy; přesněji řečeno: většina jeho díla se řadí k tzv. urban fantasy. Píše jak pro dospělé, tak pro děti. Proslavil se desetidílným komiksem Sandman (1988–1996) či scénářem k televiznímu seriálu Nikdykde (1996), podle něhož později napsal knihu a komiks. Gaimanovy světoznámé romány Hvězdný prach (1999) a Američtí bohové (2001) byly zfilmovány, posledně jmenovaný jako mnohadílný seriál. Navrch tento veleúspěšný román získal mj. Hugo Award a Nebula Award. K autorovým nejlepším knihám pro děti pak patří Koralina (2002), Odd a mraziví obři (2018) a Kniha hřbitova (2008), ta obdržela Newbery Medal, Hugo Award či Carnegie Medal a Gaiman ji posléze rozpracoval do dvoudílného komiksu První a Druhá kniha hřbitovní. V Argu mj. vyšly knihy Severská mytologie a Oceán na konci cesty (česky 2020).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Nakladatelství Pasparta bylo založeno organizací APLA Praha jako sociální podnik s cílem vylepšit informovanost veřejnosti v oblasti autismu a dalších oborech, a zároveň poskytnout lidem s poruchou autistického spektra pracovní uplatnění. Nabízí odborné monografie, vysokoškolské učebnice a skripta pro různé studijní obory (psychologie, speciální pedagogika), praktické příručky pro pedagogické a další pracovníky, populárně naučné publikace pro rodiče a rodinné příslušníky osob s PAS a učební texty pro výuku žáků a studentů s PAS a SPU.

Děti mají často problém zpracovat všechny své pocity, se kterými se během dne setkají. Pomoci by jim s tím mohla Kniha pocitů, ve které hlavní hrdinové prožívají různými způsoby situace z běžného života.

Sofii zaplavil smutek. Nejlepší kamarádka se odstěhovala do vzdáleného města! Zůstaly po ní jen vzpomínky a obrovská prázdnota. Co teď? Bude se Sofie ještě někdy radovat?
Marek rozbil květináč na sousedčině okně. V panice se schoval za strom a nejradši by se vypařil. Jenže svědomí ho přinutilo sebrat všechnu odvahu a přiznat se! Udělal dobře? Co tím získal?
A jak bychom se v takových situacích nejspíš chovali my?
Pocity jsou naší součástí. Víme o nich, více či méně jim podléháme. Pomáhají nám zorientovat se ve světě, ovlivňují naše chování. Ne vždy ale přesně rozumíme tomu, co nám sdělují. První krok na cestě k jejich poznání je dovolit si je mít, přijmout je.

Kniha pocitů je určena dětem od osmi let bez ohledu na to, jestli jsou na své pocity odborníci, nebo jim spíš nerozumí a snadno se v nich ztrácí. Ve několika kapitolách budou moct prozkoumat klid, překvapení, radost a štěstí, smutek, strach, odvahu, stud, hněv, závist a žárlivost, znechucení, nudu, zájem a lásku.
S těmito pocity se v knize seznámí prostřednictvím pětice kamarádů. Každý je jiný, a i proto odlišně prožívají situace, ve kterých se ocitají. Čtenáři s nimi porovnají své zkušenosti, připomenou si, kdy se cítili podobně. Dočtou se, za jakých okolností pocit vnímáme, k čemu nám je, jak ho fyzicky cítíme v těle a co s ním ještě souvisí. Zároveň zde najdou tipy, jak s pocitem pracovat, přijmout ho, poučit se z něj.

Není ovšem snadné své pocity popsat, svěřit se s nimi, povídat si o nich. Kniha pocitů pomůže dětem začít. Proto je vítané přizvat ke čtení sourozence, rodiče nebo třeba kamaráda. Stejně tak můžou knihu využít pedagogové, psychologové a další odborníci, kteří pracují s dětmi na rozvoji psychosociálních dovedností, ať už individuálně nebo ve skupině.

Ukázka z knihy

 kniha_pocitu_ukazka

Nezapomeňte se podívat na další ukázku.

Kniha pocitů

Jak se vyznat v sobě a v ostatních
Autorky: Ester Stará, Jana Draberová
Ilustroval: Milan Starý

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 235×280 mm
ISBN: 978-80-88429-16-6
Doporučená cena: 550 Kč

Knihu Kniha pocitů vydalo nakladatelství Pasparta.

O autorkách

Ester Stará vystudovala speciální pedagogiku na PedF UK, pracuje jako speciální pedagog, logoped a současně píše knížky pro děti. Zkušenosti z praxe uplatňuje při tvorbě titulů zaměřených na rozvoj komunikačních dovedností, např. Povíš mi to?, Mařenka už říká Ř!Píše také pohádky a příběhy pro mladší školáky. Text knihy Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem byl oceněn Zlatou stuhou, knihy A pak se to stalo!, Šedík a Bubi a Jedééém! byly zapsány do prestižního mezinárodního katalogu The White Ravens. Její knihy vychází u nás i v zahraničí.

PhDr. Mgr. Jana Draberová, Ph.D. vystudovala pedagogiku a psychologii na FF UK. Během doktorského studia sociální psychologie se zabývala tématem studijní self-efficacy neboli jak může přesvědčení žáků o tom, jaké mají či nemají schopnosti, ovlivnit jejich výkon. Práce s dětmi ji provází od konce základní školy. Profesně působila především jako psycholog v pedagogicko-psychologické poradně. V současné době se dětem a dospívajícím věnuje v rámci své soukromé praxe, podílí se také na výuce budoucích učitelů.

Zdroj informací: nakladatelství Pasparta

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOpona

Hübl, Ondřej

Druhé město, 2022

zobrazit info o knizeVýpravy do divočiny
Dobrodružství mladého přírodovědce

Attenborough, David

Argo, 2022

zobrazit info o knizeZaslíbené země

Guenassia, Jean-Michel

Argo, 2022

zobrazit info o knizeSmrt na kůru

Vácha, Dalibor

Argo, 2022

zobrazit info o knizePirátský guláš

Gaiman, Neil

Argo, 2022

zobrazit info o knizeKniha pocitů
Jak se vyznat v sobě a v ostatních

Stará, Ester - Draberová, Jana

Pasparta, 2022

Napsat komentář