Svět za světem

Gaiman_KnihaHrbitova_audio
Jsou lidé, kteří pevně věří v existenci posmrtného života. Někteří jedinci považují duchy za naprosto reálnou součást našeho světa. A pak jsou tu tací, kteří nad tím nepřemýšlejí. Když ducha potkají, přijmou jej za fakt, a nijak se netrápí otázkou, je-li to možné nebo ne.

Pět let po druhém vydání tištěné verze nabídl server Audioteka.cz i zvukovou podobu knihy Neila Gaimana Kniha hřbitova (The Graveyard Book, 2008, česky prvně 2008). Na základě překladu Ladislavy Vojtkové text načetl Ondřej Brousek.

Neil Gaiman patří ke stálicím moderní fantasy. Svou tvůrčí činnost zahájil slavnou komiksovou sérií Sandman již na sklonku osmdesátých let dvacátého století. Naše poslední setkání s jeho tvorbou se zaměřilo na audioknihu Dobrá znamení (Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch, 1990, česky prvně 1997), jejíž psaná podoba je výsledkem Gaimanovy spolupráce s jeho krajanem, sirem Terrym Pratchettem. Zároveň jde o vůbec první autorův románový počin, na nějž ve srovnatelném rozsahu navázal až po šesti letech scénáři k původnímu televiznímu seriálu BBC Nikdykde (Neverwhere, knižně 1998, česky prvně 1998), které následně přetavil i do samostatné knihy. Za zmínku stojí také román Hvězdný prach (Stardust) z roku 1999, k němuž vzniklo v roce 2007 stejnojmenné filmové zpracování. Kniha hřbitova, o které si dnes povídáme, vyšla za spolupráce s celou řadou ilustrátorských ikon i v komiksové verzi pod názvem The Graveyard Book Graphic Novel. Český překlad komiksu připravil dvorní překladatel knih Terryho Pratchetta Jan Kantůrek.

Jsou autoři, kteří dokážou vyprávět příběh s lehkostí a přirozeností bez ohledu na to, do jakého prostředí jej umístí a jakými postavami ho zaplní. Není tedy překvapením, že právě Neilu Gaimanovi ochotně uvěříme existenci duchů. Protože kdo jiný by se postaral o nemluvně, když zloduch vyvraždí jeho rodinu? Zatímco jsou rodiče a sestra masakrováni vrahem Jackem, odbatolí se chlapec na místní již opuštěný hřbitov, aby zde posléze nalezl nejen záchranu, ale také zcela novou rodinu. Owensovi, ač již stovky let po smrti, jej přijmou za vlastního. Pod patronátem Silase, postavy pohybující se mezi živými a mrtvými (a dalšími druhy), poznává malý Nikdo Owen svět. Za přátele má ostatní obyvatele hřbitova, převážně duchy různého posmrtného stáří. Učiteli mu jsou nejen oni, ale i vlkodlačí dáma, která ho připraví na setkání s ghúly a jinými nemrtvými stvořeními, jimiž se Gaimanovo pojetí našeho okolí jenom hemží. Nicméně za hradbami Nikova nového domova je celý lidský svět, který bude jednoho dne také třeba objevit…

Poslední dobou bývá hodně skloňován termín young adult – literatura o mladých a pro mladé. Ačkoli knihy Neila Gaimana v seznamu typických autorů tohoto žánru nejspíš nenaleznete, podíváte-li se na jeho tvorbu, zjistíte, že obsahově dokonale zapadají. Ostatně vrchní příčky young adult žebříčku by mohly okupovat spolu s podstatnou částí tvorby Stephena Kinga – vzpomeňme třeba na Ústav (The Institute, 2019, česky 2020) nebo Tělo ze sbírky Čtyři roční doby (Different Seasons, 1983, česky v tomto kompletu prvně 2003). Jinými slovy, velká část tvorby klasiků fantasy i hororu zcela jistě přesahuje také do jiných žánrových škatulek, než jim bývá do vínku vpisováno.

Jak už to u profesionálů bývá, hlasovému projevu Ondřeje Brouska, jemuž byla interpretace zvukové podoby Knihy hřbitova svěřena, nelze nic vytknout. Příjemného přednesu si můžeme užívat po dobu osmi hodin. Osm kapitol z tří set stran tištěné předlohy reprezentuje v audioknize dvacet pět stop formátu mp3.

Knihou hřbitova ve zvukové podobě se k milovníkům audioknih a zároveň fanouškům mistra fantasy Neila Gaimana dostává již devátá nahrávka. Na webu Audioteka.cz najdete nejen výše zmíněné tituly jako Nikdykde, Hvězdný prach či Dobrá znamení, ale třeba i Anansiho chlapce, Americké bohy nebo Koralinu. Pokud vás tedy Kniha hřbitova osloví, máte se kam vydat v honbě za tituly svého oblíbeného autora.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha hřbitova

Gaiman, Neil

Tympanum, 2021

Napsat komentář