Byla jednou dvě prasátka…

obalka CHROCH65.indd
… A ta si žila spokojeně ve svém malém domečku v krásné zvířecí vesnici. Jejich sousedé se jmenovali Řehtáčkovi a byli moc hodní. Prostě měli spoustu důvodů, aby se jim na světě líbilo, až do chvíle…

…Kdy Kvíkalka uslyšela vlaštovky na drátě štěbetat o krásném blyštivém prasátku. Když prý ho uvidí, srdce jim poskočí radostí. Od toho okamžiku Kvíkalka věděla, že nebude šťastná, dokud ho také nespatří. Že je vám povědomé, jak tahle pohádka pokračuje? Možná ano, možná ne. Rozhodně se více dozvíte, když otevřete knihu autorky Ester Staré Chrochtík a Kvíkalka na cestě za blýskavým prasátkem, kterou vydalo nakladatelství 65.pole ve své edici pro děti s názvem Políčko.

Ester Stará má na svém kontě již několik knih pro děti, zejména logopedicky zaměřených (Mařenka už říká Ř, Žežicha se neříká, Žvanda a Melivo), protože ona sama je logopedka a speciální pedagožka a v neposlední řadě i maminka tří kluků. Velkoformátovými ilustracemi příběh dvou prasátek vybavila Martina Matlovičová, jedna z nejtalentovanějších výtvarnic své generace. Autorky se již setkaly při práci na knize A pak se to stalo!, za kterou následně získaly prestižní ocenění White Raven udělované Internationalen Jugendbibliothek v Mnichově a Zlatou stuhu za ilustrace.

Příběh není nijak složitý – Chrochtík a Kvíkalka se vypraví do světa, aby našli ono „blýskavé prasátko“. V lese potkají sovu, ve městě potkana a uvrčeného psa, pak je málem sežere zlý vlk. Svět prostě není bezpečný pro malá růžová prasátka. A ve chvíli, kdy se vzdají naděje, že uvidí, po čem toužili, přijde překvapení. Jaké? To si v půvabné knížce přečtěte se svými dětmi.

K tomu je totiž určená – pro předčítání malým dětem od věku, kdy udrží chvilku pozornost. Textu na stránkách je minimum, důraz je položen na velké množství ilustrací, které jsou vlastně kolážemi. V obrázcích se dají najít útržky map, novin či výseky reprodukcí a zadních stran hracích karet. Se staršími dětmi u nich můžete hrát vyhledávací hru: najdi malou myšku, najdi pejska, najdi útržek z novin. Ve velkých celoplošných ilustracích můžete strávit čas i pátráním po utajených komiksových bublinách a bavit se jejich čtením. Třeba když chlupaté prase divoké vidí růžová holá prasátka, zašeptá si pro sebe do bubliny: „Asi zajdu na depilaci.“ Což rozesměje i předčítající rodiče nebo puberťáky. Malí čtenáři se mohou pustit do čtení sami – písmenka jsou velká a výrazná.

Autorka textu dbá i na opakování dialogů, aby si je děti snadno zapamatovaly a podtrhuje i přirozený hlas zvířátka (sova protahuje ú, pes vrčivé er, potkan pištivé í). A pochopitelně celý příběh dospěje i k poučení, že všude dobře, doma nejlépe.

Chrochtík a Kvíkalka na cestě za blýskavým prasátkem je prostě kniha, která zaujme celou rodinu a ke které se budete vracet častěji. Vždycky totiž najdete něco nového, čeho jste si ještě nevšimli. Například u křižovatky ve městě je tolik detailů, že je všechny asi napoprvé nepostřehne ani dospělý člověk, natož dítě. Spojení Ester Staré s Martinou Matlovičovou bylo v případě literatury pro nejmenší určitě vedeno šťastnou hvězdou a doufám, že takových půvabných dílek z jejich dílny ještě přibude.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChrochtík a Kvíkalka na cestě za blýskavým prasátkem

Stará, Ester

65. pole, 2012

Napsat komentář