Každodenní iniciace života

O osudovem vlivu Davida Bowieho na holky
Hlavní hrdina Paul pochází z poněkud neobvyklé rodiny, díky které se pohybuje ve společnosti homosexuálů, transsexuálů a dalších skupin na okraji společnosti. Sám je heterosexuál, ale kvůli jeho vzhledu ho většinová společnost nepřijímá. Jak se s tím vypořádá?

Paul je ne právě obyčejným členem ne právě obvyklé rodiny – rodiny legrační a něžné, rodiny mile rozklížené, sestávající z něho a dvou excentrických matek – a ta biologická opravdu nemá ráda heterosexuály. Otce Paul nikdy nepoznal. Zato poznal značně liberální výchovu, a tak mu nečiní potíže v šestnácti letech opustit školu a začít se živit jako barový pianista. Pohybuje se v prostředí homosexuálů, transsexuálů a jiných k okraji společnosti vytlačovaných skupin, ale on sám je navzdory svému androgynnímu vzhledu přitahován výhradně ženami, což mu paradoxně ve světě, v němž žije, působí potíže. Takzvaná většinová společnost ho ovšem kvůli jeho vzhledu i původu také nechce přijmout takového, jaký prostě je. Paul tedy dennodenně podstupuje iniciaci života – a čtenáři spolu s ním krok za krokem procházejí školou lásky, přátelství, touhy, smrti i utrpení. Navzdory všemu Paul, stejně jako Michel v autorově nejznámějším románu, zůstává nenapravitelným optimistou.

Ukázka z knihy

Začal jsem vést velmi rušný život. Bylo to jako droga, netrpělivě jsem čekal, až bude čas vyrazit. Chodil jsme ven skoro každý večer. Z Baretu jsem se už se Stellou domů nevracel. Sám jsme se s ničím nesvěřoval, ale protože Stella je zvědavá jako opice, zasypávala mě otázkami a chtěla vědět, kam a s kým chodím.
„Když ti to řeknu, vykecáš to Léně a tý by se to nemuselo líbit.“
Když Caroline nemohla, chodil jsem do Dinga sám, s Virginie jsem se skamarádil a bez problémů jsem se přes ní dostal. (str. 77)

O osudovém vlivu Davida Bowieho na holky

Autor: Jean-Michel Guenassia
Přeložila: Iveta Šimpachová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 157×212 mm
ISBN: 978-80-257-2622-8
Doporučená cena: 278 Kč

 

Knihu O osudovém vlivu Davida Bowieho na holky vydalo nakladatelství Argo.

O autorovu

Jean-Michel Guenassia se narodil roku 1950 v Alžíru. Vystudoval práva v Paříži a pracoval jako advokát u tamějšího Odvolacího soudu. V roce 1980 se začal živit scenáristikou. Napsal řadu scénářů k celovečerním filmům a několik divadelních her. V roce 1986 vydal detektivní román Stoprocentní riziko, který byl následně převeden do filmové podoby. V roce 2002 se rozhodl, že napíše „román svého života“, vzdal se veškerých vedlejších činností a následujících šest a půl roku pracoval pouze na knize Klub nenapravitelných optimistů. Když román v roce 2009 konečně vyšel, okamžitě si získal přízeň kritiků i běžných čtenářů a získal tzv. menší Goncourtovu cenu, Prix Goncourt des Lycéens, cenu čtenářů měsíčníku Notre Temps a několik dalších literárních cen. Kniha byla přeložena do 11 jazyků a stala se bestsellerem i v České republice.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO osudovém vlivu Davida Bowieho na holky

Guenassia, Jean-Michel

Argo, 2019

Napsat komentář