Hity Velkého knižního čtvrtku – podzim 2021 I.

vkc1
S podzimem nepřichází jen sychravé počasí. Je to i období, kdy se na pultech knihkupectví objeví šestnáct hitů podzimní sezóny napříč žánry i nakladateli. V následujícím článku si představíme šest vybraných titulů, které vyšly 14. 10. Opět nechybí známá spisovatelská jména.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě. Připomeňte si jarní akci (zde a zde).

——————–

Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.
V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde například o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány italské autorky Eleny Ferrante. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři, například Edgar Dutka, Lubomír Kubík, Martina Formanová či Aleš Palán.

prostor_logo

 

Režisérka Martina připravuje dokumentární film o Milanu Kunderovi a během výzkumu a shromažďování podkladů se jejich životy protnou. Zatímco v Kunderově životě slídila StB, Martina za pomoci moderních vymožeností odhaluje nevěry a milenky svého partnera.

Příběh lásky dvou lidí, kterým se vztah pod rukama proměnil v milostný zápas.
Tomáš, šarmantní a uznávaný pražský intelektuál, se seznámí s režisérkou Martinou, která žije a pracuje zároveň v Paříži i Praze a píše scénář dokumentárního filmu o Milanu Kunderovi.
Vášnivá láska netrvá příliš dlouho, Martina postupně objevuje, že s partnerem není ve vztahu sama, až se z ní stane neúnavná rozkrývačka Tomášových dalších a dalších nevěr, přičemž Tomášovy milenky se postupně stávají jejími spiklenkami.
Práce na filmu o Milanu Kunderovi zavede Martinu na místa spojená se spisovatelovým životem i s jeho romány, do Prahy, Vídně, Paříže. V Martininých přípravách k dokumentu se objevují základní témata Kunderových románů: láska, sex, nevěra, kruté žerty osudu i život intelektuála v osidlech velkých dějin. To vše v kontrastu s bídou policejního špiclování a zasahování do životů druhých. Slídění agentů StB v Kunderově soukromí se Martině nečekaně protne s jejím vlastním osudem. Ona však může využít modernějších metod než někdejší tajná policie – internetu, facebooku a mobilního telefonu. Martinu masochistické hledání pravdy přivede na pokraj sebe­zničení. Práce na filmu ji však naplňuje a autorka prostřednictvím své hrdinky Martiny přináší čtenáři nečekaně zajímavé detaily a souvislosti z Kunderova díla i života.
Jelikož někdejší emigrantka Martina tráví velkou část svého života v Paříži, jejím příběhem se prolínají i události posledních let, jakými byly uprchlická krize, problematika islamizace Francie, vraždění v redakci časopisu Charlie Hebdo nebo v klubu Bataclan či nástup Marine Le Penové a Emmanuela Macrona. Líčení francouzských reálií a zarputilé debaty „progresistky“ Martiny a „strážce tradičních hodnot“ Tomáše tvoří další poutavou linku tohoto napínavého milostného románu.

Ukázka z knihy

Při zpáteční cestě vlakem z Brna vzala inciativu do svých rukou a poslala Tomášovi esemesku, kdy spolu tedy navštíví divadlo, jak jí Tomáš nabízel. Odpověď byla vstřícná a zábavně koketní: „Půjdeme, já se na vás budu dívat.“ Bylo zřejmé, že ho divadlo nezajímá a Martinu vlastně taky moc ne, a proto navrhla: „Já budu stejně unavená, pojďme raději do restaurace.“ (str. 25)

Téměř nesmrtelná láska

Autorka: Andrea Sedláčková

Počet stran: 464
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-504-0
Doporučená cena: 397 Kč

 

 

Knihu Téměř nesmrtelná láska vydalo nakladatelství Prostor.

O autorce

Andrea Sedláčková se narodila v roce 1967 v Praze, vystudovala scenáristiku na FAMU. V létě 1989 emigrovala do Francie, kde v Paříži absolvovala katedru střihu na filmové škole. Filmovým debutem Andrey Sedláčkové se stal thriller Oběti a vrazi (2000) s incestní tematikou, posléze natočila snímek Musím tě svést (2002), který kombinuje milostnou zápletku s politickými motivy. V roce 2014 měl premiéru její celovečerní hraný film Fair Play o státem organizovaném dopingu v osmdesátých letech v komunistickém Československu. Je též autorkou celovečerních dokumentárních filmů Život podle Václava Havla (2014) či Můj otec Antonín Kratochvíl (2020) a mnoha dalších dokumentárních a hraných televizních filmů. V nakladatelství PROSTOR debutovala literárním dokumentem Moje pařížská revoluce (2014), po kterém následoval román Každý něco tají (2017). V současnosti žije mezi Prahou a Paříží, kde se věnuje střihu celovečerních filmů. V roce 2021 byla ve Francii vyznamenána Řádem umění a literatury v hodnosti rytířky.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Labyrint je nakladatelství a kulturní revue. Mezi jeho kmenové autory patří např. Petr Sís, Jaroslav Rudiš, Jaromír 99, Lenka Reinerová, Olga Walló, David Böhm a Dr. Racek. Podporuje řadu nezávislých kulturních projektů a spolupořádá mezinárodní komiksový festival KomiksFEST! Kvalitní beletrii, českou i překladovou prózu, knihy o umění, komiksy a knížky pro děti vydává již přes 20 let.

Labyrint-logo web

Pečovatel Jan Kraus se společně s libereckým rodákem a bývalým tramvajákem, kterému  je bezmála sto let, vydají na cestu po střední Evropě. Během putování ožívají staré a zapomenuté příběhy inspirované dějinnými událostmi.

Takhle o dějinách střední Evropy ještě nikdo nevyprávěl.
Cesta vlakem zmizelou zemí po stopách osudové lásky.
Jan Kraus je pečovatel a v Berlíně se stará o umírající. Pochází z Vimperku, od roku 1986 žije v Německu. S umírajícími tráví poslední chvíle jejich života. Někdy to jsou jen dny, jindy týdny, málokdy měsíce. Jedním z těch, které převáží na druhý břeh, je Wenzel Winterberg, rodák z Liberce, který je stejně starý jako tamní krematorium i Československá republika. Téměř stoletý muž trpí záchvaty historie, celý život pracoval jako tramvaják a nikdy nestudoval, ale přesto toho ví o historii hodně. Jednoho dne Krause požádá, aby s ním vyrazil na poslední cestu střední Evropou. Společně se vydají vlakem z Berlína do Sarajeva podle starého baedekru pro Rakousko-Uhersko z roku 1913. Putují po stopách Winterbergovy dávné lásky Lenky, která se ztratila na začátku poslední války. Venku je zima a za okny vlaku ožívají staré, dávno zapomenuté příběhy…
Za román Winterbergova poslední cesta byl autor v roce 2019 nominovaný na prestižní cenu Lipského knižního veletrhu a v roce 2020 za knihu získal ocenění Chamisso-Preis/Hellerau.

Ukázka z knihy

„Mým srdcem prochází bitva u Hradce Králové,“ řekl Winterberg a díval se ze zamlženýho okna vlaku. Drtil si přitom hruď takovou silou, jako by nechtěl sevřít jenom tlustou látku starýho zimníku z šedivý vlny, ale i svý devětadevadesátiletý srdce.
„Bitva u Hradce Králové je začátkem mého konce,“ pokračoval a skrz brýle s kostěnou obroučkou si prohlížel zasněženou českou krajinu míhající se kolem nás. (str. 9)

Winterbergova poslední cesta

Autor: Jaroslav Rudiš
Přeložila: Michaela Škultéty

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-88378-10-5
Doporučená cena: 445 Kč

 

Knihu Winterbergova poslední cesta vydalo nakladatelství Labyrint.

O autorovi

Jaroslav Rudiš (* 1972)je spisovatel, autor filmových scénářů, divadelních a rozhlasových her. Původním povoláním učitel a novinář debutoval v roce 2002 v nakladatelství Labyrint románem Nebe pod Berlínem, za který získal Cenu Jiřího Ortena. Česky napsal čtyři romány – Nebe pod Berlínem, Grandhotel, Potichu a Konec punku v Helsinkách – a dvě novely – Národní třídaČeský ráj. Jeho knihy vyšly v mnoha překladech v zahraničí a za svou tvorbu obdržel několik ocenění včetně prestižní německé Ceny literárních domů (Preis der Literaturhäuser, 2018) a Chamisso-Preis/Hellerau (2020). S výtvarníkem Jaromírem 99 vytvořil kultovní komiks Alois Nebel, podle kterého byl natočen animovaný film (Evropská filmová cena, 2012). Je členem hudební skupiny Kafka Band. Pravidelně publikuje ve Frankfurter Allgemeine Zeitung. Žije v Česku a Německu a píše česky i německy. V roce 2019 byla do kin uvedena filmová adaptace knihy Národní třída a zároveň vydal autor svůj první německy napsaný román Winterbergs letzte Reise, který pod názvem Winterbergova poslední cesta česky vychází na podzim 2021.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

————————————————

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

argo

Dvě ženy, dvě různá časová období a jeden dialog. Přítomnost zastupuje učitelka Anežka a minulost reprezentuje Kateřina z moravského venkova. Obě ženy spojuje okouzlení Vídní.

Román Pavly Horákové nabízí pozoruhodný dialog dvou vyprávěcích hlasů, které dělí více než sto let: z naší přítomnosti se ozývá učitelka Anežka, která se snaží vyznat ve vlastních zmatcích i ve zmatené době, a přitom přemýšlí nad rukopisnými paměťmi moravské venkovanky Kateřiny, svérázné, sebevědomé ženy, která nedostatek formálního vzdělání vynahrazuje vrozenou bystrostí a vnímavostí. Mezi mnoha tématy, jež obě roviny vyprávění spojují, vyniká jedno: fascinace, kterou obě ženy pociťují tváří v tvář Vídni, tomuto zvláštnímu amalgámu světáctví a provincialismu, hektické současnosti a nostalgie po nenávratně uplynulé minulosti, cizího a důvěrně známého – a svého času také druhému největšímu českému městu. Kateřina pobývala ve Vídni v roce 1912, tedy v době, kdy sláva pyšné císařské metropole vrcholila. V roce 2020 se do Vídně v jejích stopách vydává Anežka, aby se o své předchůdkyni dozvěděla víc. Přitom zjišťuje, jak pevně provázané jsou dějiny českých zemí a Rakouska, objevuje skutečnosti, o nichž se u nás příliš nemluví, či dokonce mluvit nesluší, do toho řeší svůj milostný život, a jakoby mimoděk přichází na to, kým vlastně je – a kým by chtěla být – ona sama.

Ukázka z knihy

Když se ohlížím za posledním půlrokem, není pochyb, že byl tou nejpodivnější dobou, jakou jsem zažila. Navenek můj život mezi Prahou a Vídní opsal přesný kruh, a přesto je všechno jinak. Ve vnějším světě nastal přeryv a jeho děje se budou od letoška ubírat jinudy, než kam měly ještě vloni namířeno. A stejně tak je to i v mém životě. Osoba, která si prvního února začala psát tyhle zápisky, není tatáž, která je dnes po sobě čte. Něco se přerušilo venku i uvnitř a nevím, jestli to půjde scelit. A jestli je to vůbec žádoucí. (str. 7)

 

Srdce Evropy

Autorka: Pavla Horáková

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-257-3613-5
Doporučená cena: 448 Kč

 

Knihu Srdce Evropy vydalo nakladatelství Argo. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

Pavla Horáková je spisovatelka, rozhlasová redaktorka a publicistka, překládá beletrii z angličtiny a srbštiny (mj. díla Kurta Vonneguta, Saula Bellowa či Iaina Bankse; v roce 2001 obdržela Tvůrčí odměnu Obce překladatelů). Kromě trilogie detektivních příběhů pro mládež o partě kamarádů, kteří si říkají Hrobaříci, se spolupodílela na sbírce současného veršovaného dětského folkloru Kecy v kleci (Plot 2010). V roce 2014 přispěla čtyřmi povídkami do povídkové sbírky českých autorek Všemi smysly (Jota 2014; naše recenze). Pro Český rozhlas Vltava připravovala mimo jiné cyklus Polní pošta věnovaný českým vojákům v první světové válce, z něhož posléze vznikla kniha „Přišel befel od císaře pána“ (Argo 2015, spolu s rozhlasovým kolegou Jiřím Kamenem). Na ni volně navazuje výpravná publikace Zum Befehl, pane lajtnant (Argo 2018), která pomocí autentických textů líčí konkrétní oblasti života na frontě i v zázemí. Novinkou je rovněž román Teorie podivnosti, jehož hrdinkou je mladá vědkyně, typická moderní intelektuálka Ada. Pavla Horáková rovněž přispívá do anglického vysílání Českého rozhlasu 7, kde v letech 2001–2007 působila jako kmenová redaktorka.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Následující román vzbudil velkou pozornost nejen ve své domovině, ale i po celém světě. Hlavní hrdinka vypráví o svém každodenním životě a po tragické události se sama musí vypořádat se svými nejistotami a pocitem viny. A oddávání se fantaziím vše zhoršuje…

Román S večerem přichází tíseň je kniha, na jakou se nezapomíná. Zadírá se pod kůži díky neotřelé obraznosti, s níž o svém soukromí a každodenním dění na mlékařské farmě vypovídá desetiletá dívka přezdívana Bunda. Poté co život rodiny rozvrátí tragická smrt nejstaršího ze sourozenců, je na prahu puberty ponechána na pospas vlastním nejistotám a neodbytným pocitům viny. Bez pomoci rodičů, kteří se neprostupně uzavřeli ve vlastním zármutku, se marně snaží vyznat sama v sobě a oddává se čím dál nebezpečnějším fantaziím.
Nekompromisní prozaický debut se stal v Nizozemsku literární senzací a dlouho se držel v čele bestsellerových žebříčků. Pochmurný lyrismus a unikátní jazyk oslovily i celou řadu zahraničních nakladatelů.

Ukázka z knihy

Bylo mi deset a přestala jsem si sundávat bundu. Toho rána nás máma do mrazu jednoho po druhém namazala protizánětlivou
mastí na vemena, nabírala ji z plechovky od Bogeny a normálně ji používala jen na rozpukanou kůži, mozoly a květákovité výrůstky na strucích dojnic. Víčko plechovky bylo tak umaštěné, že se dalo odšroubovat leda utěrkou; páchlo to zadělávaným vemenem, které občas bublalo nakrájené na tlusté plátky, posolené a popřené v hrnci s vývarem na sporáku a ze kterého se mi zvedal žaludek stejně jako z té smrduté masti na pokožce. (str. 13)

Přečtěte si pokračování ukázky.

S večerem přichází tíseň

Autorka: Marieke Rijneveld
Přeložila: Veronika Havlíková ter Harmsel

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-3626-5
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu S večerem přichází tíseň vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Marieke Lucas Rijneveld (* 1991) pochází z ortodoxně protestantské farmářské rodiny, usazené v Severním Brabantsku. Kritika vysoce cenila už její básnické sbírky, opravdový poprask na literární scéně a obrovskou čtenářskou odezvu však vyvolal až její prozaický debut, částečně inspirovaný smrtí bratra. Uhrančivý román s nemilosrdnou přímočarostí vypovídá o tom, jaké následky může mít pro nedospělou psychiku trauma, o němž se v rodině vůbec nemluví. Surreálná imaginace dospívající dívky, jež zůstala sama se svými démony, má až starozákonní rozměr.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

U příležitosti plánovaného odchodu Angely Merkelové z politiky napsal berlínský zpravodaj České televize knihu, v níž představuje portrét jedné éry. Ukazuje nejen osobnost kancléřky, ale také důležité politické kroky a rozhodnutí, které učinila.

Na podzim roku 2021 ukončí politickou kariéru Angela Merkelová. Německá kancléřka, označovaná za nejmocnější ženu světa, se loučí po šestnácti letech strávených v čele země.
Kniha Fenomén Angela Merkelová přináší osobitý pohled dlouholetého berlínského zpravodaje České televize na tuto zásadní osobnost světové politiky, a také na proměny, které Německo za její vlády prodělalo. Čtenářům nabízí souhrn klíčových okamžiků, které utvářely charakter kancléřky, stejně jako pohled do zákulisí mocenských metod této političky a jejích nejdůležitějších rozhodnutí v době migrační krize, přetlačování s Ruskem nebo boje za záchranu eura.

Kniha koriguje některé často tradované omyly o Angele Merkelové a její vládě. Čtenáři se dozvědí, proč nikdy nedošlo k údajnému pozvání uprchlíků do Německa, co na poslední chvíli odvrátilo střet migrantů s policií na německé hranici a proč není ekonomika našeho nejvýznamnějšího souseda připravená na 21. století. Zároveň zájemcům napoví, kde mohou odcházející kancléřku potkat u večeře, jak se rodila její pověstná gesta a proč se bojí psů.

Ukázka z knihy

Svět právě přihlíží něčemu, co by se dalo označit za kroniku předem ohlášené smrti jedné historické éry. Už s tříletým předstihem bylo jasné, že toto dlouho vyhlížené finále bude doprovázet úklid v chladně modernistickém vládním paláci, vzdáleném necelé tři hodiny jízdy od českých hranic. Mezi tradičně prostořekými Berlíňany je tato budova známá jako „Pračka“, protokolární úředníci ale dávají přednost vznešenější přezdívce „Bílý dům na Sprévě“. (str. 11)

Fenomén Angela Merkelová

Portrét jedné éry
Autor: Martin Jonáš

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3598-5
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Fenomén Angela Merkelová vydalo nakladatelství Argo. Prolistujte si ukázku.

O autorovi

Martin Jonáš (* 1979) je novinář a moderátor. Pro zahraniční redakci České televize natáčel ve dvaceti sedmi státech světa. Vedl interview mimo jiné s Václavem Havlem, dalajlamou, britským premiérem Davidem Cameronem a německým prezidentem Joachimem Gauckem. Více než šest let strávil na postu zpravodaje České televize v Německu. Je autorem knihy Příběh Berlín (2017).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Nakladatelství Akropolis se soustředí na vydávání kvalitní beletristické, historické a bohemistické literatury, včetně učebnic češtiny jako cizího jazyka. Nakladatelství vzniklo v roce 1990.

akropolis_sirkovylogo

Byla jedním z nejmenších dětí, které pobývaly v koncentračním táboře Osvětim. Ač nemocná a hladová, dožila se dospělosti a rozhodla se ponořit do minulosti a odhalit rodinnou historii.  Její autobiografie zachycuje nejen osud jedné židovské rodiny.

„Radši na to děcko zapomeňte, beztak nepřežije…“ S touto větou byla matka Evy Umlaufové konfrontována na začátku roku 1945 po příjezdu do Osvětimi. Její dceři jsou dva roky, patří k nejmenším dětem v koncentračním táboře, je vyhladovělá k smrti a velmi vážně nemocná. Eva Umlaufová si později nebude schopná tuto část svého života vybavit, dědictví její minulosti však bude neustále dřímat kdesi pod povrchem a formovat celou její životní cestu.
Evě Umlaufové se po několikaletých rešerších podařilo odhalit a zachytit rodinnou minulost, která se čte jako živá, napínavá reportáž. Její mnohovrstevnatá autobiografie dalece přesahuje osud jedné rodiny.

Ukázka z knihy

„V den, kdy ses narodila, jsem chtěla tak jako každé ráno vyzvednout tvou mámu, abychom šly společně do dílen. Okno komůrky tvých rodičů bývalo obvykle ráno otevřené. Jako každá správná slovenská hospodyně dávala totiž tvoje máma vyvětrat deky, když vstala. Ten den ale bylo okno zavřené. Copak to s Agi je, pomyslela jsem si. Zaspala, nebo je líná? Už když jsem šla po schodech nahoru, uslyšela jsem plakat miminko. To jsi byla ty.“

Číslo na tvém předloktí je modré jako tvé oči

Vzpomínky
Autorky: Stefanie Oswaltová, Eva Umlaufová
Přeložila: Michaela Škultéty

Počet stran: 228
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-7470-368-3
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Číslo na tvém předloktí je modré jako tvé oči vydalo nakladatelství Akropolis.

O autorkách

Eva Umlaufová se narodila v roce 1942 v pracovním táboře pro Židy ve slovenských Novákách, odkud byla jako dvouletá deportována do koncentračního tábora v Osvětimi. Vystudovala medicínu v Bratislavě a v roce 1967 odešla do Mnichova, kde pracovala jako dětská lékařka. Později absolvovala psychoterapeutický výcvik a do současnosti působí jako terapeutka.

Stefanie Oswaltová je nezávislá novinářka a autorka. Žije v Berlíně.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTéměř nesmrtelná láska

Sedláčková, Andrea

Prostor, 2021

zobrazit info o knizeWinterbergova poslední cesta

Rudiš, Jaroslav

Labyrint, 2021

zobrazit info o knizeSrdce Evropy

Horáková, Pavla

Argo, 2021

zobrazit info o knizeS večerem přichází tíseň

Rijneveld, Marieke Lucas

Argo, 2021

zobrazit info o knizeFenomén Angela Merkelová
Portrét jedné éry

Jonáš, Martin

Argo, 2021

zobrazit info o knizeČíslo na tvém předloktí je modré jako tvé oči
Vzpomínky

Oswaltová, Stefanie - Umlaufová, Eva

Akropolis, 2021

Napsat komentář