Pohádka, která mrazí i hřeje

Odd a mrazivi obri
Příběh mladého Odda a hrozivých mrazivých obrů potěší milovníky krásně ilustrovaných pohádek a severské mytologie.

Dne 24. května 2018 vydalo nakladatelství Albatros pohádkový fantasy příběh Odd a mraziví obři, jejž napsal oceňovaný autor Koralíny a Hvězdného prachu Neil Gaiman. O kouzelné ilustrace, které tvoří bezmála polovinu knihy a dodávají jí jedinečnou severskou atmosféru, se postaral Chris Riddell.

Hrdinou malebné dětské knížky, jež dorazila v Zásilce z Knihozemě, je dvanáctiletý Odd. Zvláštní jméno, že? Znamená „hrot ostří“ a mělo by přinášet štěstí. Chudák Odd měl ale v životě zatím jen samou smůlu. Přišel o otce a nový otčím ho považuje za hloupého budižkničemu. Navíc se zdá, že krutá zima, která chlapcovu vesnici obklopila sněhem a ledem, nikdy neskončí. Odd cítí, že mezi nevlastními sourozenci není příliš vítaný. Vlastně ho má plné zuby skoro každý, snad kvůli jeho drzému úsměvu, jímž mladík zdárně čelí světu. Usmívá se, i když mu padající strom rozdrtí nohu a on se musí ustavičně belhat o holi. Usmívá se, kdykoli čelí neznámým hrozbám a velkým nebezpečím.

Jednoho dne se rozhodne hledat štěstí v otcově starém srubu kdesi v lese. Cestou potká ohromného medvěda, lišáka a orla. Ukáže se, že to nejsou obyčejná zvířata, ale zakletí severští bohové: Thór, Loki a Ódin. Byli vykázáni z Ásgardu nepřátelským mrazivým obrem, jenž tam přišel pomstít smrt svého bratra a přivlastnit si nejkrásnější z bohyň, Freyju.

Odd sice není nejsilnější viking a vlastně je sotva schopen chodit, má však kurážné srdce a bystrou mysl. Dokáže přelstít strašlivého obra a osvobodit bohy?

Odd a mrazivi obri_ukazka1Odd a mrazivi obri_ukazka2

Knížka pro děti od devíti let má 128 stran. Příběh je rozdělen do osmi kapitol a plyne svižně zejména díky tomu, že čtivý text je psán srozumitelným jazykem a navíc prokládán celostránkovými i dvoustránkovými ilustracemi. Děti si užijí vcelku jednoduché dobrodružství dvanáctiletého kluka, jenž pomáhá zakletým zvířatům, zatímco dospělí ocení humor a vychutnají si další vrstvy knihy. Ta by ostatně mohla být vhodným doplňkem pro ty, kdo už četli a zamilovali si Severskou mytologii Neila Gaimana. Setkáte se tu s mnoha svými oblíbenci a připomenete si, i když spíše jen náznakem, některé ze známých mýtů, např. o tom, jak se Loki proměnil v klisnu a odlákal obrova koně.

Osobně bych uvítala, kdyby byl Oddův příběh delší a podrobnější. Klidně by mohl obsahovat více peripetií a dílčích zápletek. Oddova cesta na Ásgard mi připadala velice jednoduchá, přitom by se dala oddálit různými nebezpečnými úkoly a odbočkami, aby bylo konečné dosažení Ásgardu o to uspokojivější.

Jinak ovšem není co vytknout. Krásná pohádka pohladí po duši a severští bohové vás přimějí načíst si o nich něco dalšího. Po vizuální stránce je kniha skutečnou pastvou pro oči. V samotném závěru jsme seznámeni s biografiemi autora i ilustrátora. Neil Gaiman se tam mimochodem zmiňuje, že by chtěl příběhů o Oddovi vyprávět víc. Jen do toho, pane Gaimane!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdd a mraziví obři

Gaiman, Neil

Albatros, 2018

Napsat komentář