Nenechte si ujít v týdnu od 21. do 27. března 2022

nenechte_si_ujit
I další březnový týden nabízí mnoho literárních akcí. Těšit se můžete na besedu s Michaelou Klevisovou či Alenou Mornštajnovou, na setkání s herečkou Sandrou Pogodovou a jejím otcem Richardem Pogodou a také na křest nového románu Biancy Bellové.

Nejprve se podíváme do Ústí nad Labem, kde se u příležitosti Světového dne poezie v pondělí 21. března uskuteční autorské čtení regionálních spisovatelů. Ti vás v Severočeské vědecké knihovně potěší svými poetickými i prozaickými díly od 18.30.

Městská knihovna Tábor pořádá v úterý 22. března besedu se spisovatelkou Michaelou Klevisovou, Simonou Martínkovou Rackovou a Petrou Schwarzovou Žallmanovou. Neznámější z těchto žen bude pro většinu čtenářů jistě Michaela Klevisová, autorka detektivní série s inspektorem Josefem Bergmanem (např. Ostrov šedých mnichů, Zmizela v mlzeSněžný měsíc). Tato akce je však zaměřena na podporu koček, kocourků a koťat ze spolku Kočka v srdci, číst se tedy bude hlavně z knížek o kočkách. A i takové u této autorky najdete, např. Čekání na kocoura, Kocour z Montmartru a Štěstí je zadarmo. Beseda spojená s autorským čtením začíná v 18.15.

A přesuneme se do Brna, kde se v úterý 22. března koná akce pro děti. Ty se můžou těšit na čtení z knihy Smolný den, kterou napsal německý autor Moritz Petz. Vypráví příběh o jezevci, který zrovna neprožívá úplně dobrý den. Podařilo se mu rozbít oblíbený hrneček a teď ani nemůže najít své pastelky. Jak se má zbavit smůly, která ho doprovází? Možná mu poradí jeho kamarádi? Pokud chcete vědět, jak toto vyprávění dopadne, buďte v 16.00 v pobočce Knihovny Jiřího Mahena Nový Lískovec.

A ještě zůstaneme v Brně. Ve středu 23. března byste si neměli nechat ujít besedu s Alenou Mornštajnovou a Terezou Maxovou. Alena Mornštajnová je autorka několika úspěšných knih, např. Tiché roky, Hana, Hotýlek, Slepá mapaPíše však i příběhy určené dětem. Ke knize Strašidýlko Stráša přibyl v lednu letošního roku i příběh o medvídkovi, který je maskotem Nadace Terezy Maxové: Teribear – Tajemství modré krabice. Tato beseda se koná od 17.00 v knižní kavárně brněnského knihkupectví „Na Čáře“ (Joštova 6).

Další akce potěší všechny fanoušky herečky Sandry Pogodové a jejího otce Richarda Pogody. Ve středu 23. března můžete dorazit na zábavné setkání s touto autorskou dvojicí, na kterém bude představena jejich společná kniha Hoď se do pogody. Seznamte se s rodinou Pogodů a jejich příběhy, které se skutečně staly. Akci pořádá Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem od 17.00.

Městská knihovna v Praze naplánovala na čtvrtek 24. března autorské čtení Heleny Kubíčkové z knihy Skleněné reliéfy. Jde o sbírku obsahující 51 povídek různých žánrů, které se týkají všeho, co nám život přináší. Autorka v nich ukazuje, jak křehké mohou být rodinné a partnerské vztahy. Autorské čtení začíná v 18.00 v pobočce Jezerka.

Ve stejný den, tzn. ve čtvrtek 24. března, se také můžete zúčastnit křtu románu Ostrov oceňované české spisovatelky s bulharskými kořeny Biancy Bellové. Její prvotina Sentimentální román vyšla už v roce 2009. Od té doby vydala mnoho dalších knih: Mrtvý muž, Celý den se nic nestane, Mona a Tyhle fragmentyZa román Jezero získala cenu Magnesia Litera za knihu roku a Cenu Evropské unie za literaturu. Křest se koná v pražské kavárně Javánka and Co. od 19.00.

V sobotu 26. března můžete v Praze navštívit druhý ročník žižkovského festivalu malých knižních nakladatelů KniŽižkov. Seznamte se s tím nejnovějším, co současná literární tvorba nabízí. Součástí je také doprovodný program pro děti i dospělé a různá autorská čtení a debaty. Festival se koná v KC Vozovna od 12.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář