Kočka jako katalyzátor života

Kocour-z-Montmartru
Katalyzátor je látka, která vstupuje do různých dějů, reakcí a přeměn, urychluje je a podporuje, sama však zůstává nezměněna. Kočky jsou z tohoto pohledu také jakýmsi katalyzátorem. I ony vstupují do našeho života a ovlivňují jej, aniž by ony samotné doznaly jakékoliv změny.

I takto by se dala v krátkosti charakterizovat nová sbírka povídek Michaely Klevisové (*1976) s názvem Kocour z Montmartru, kterou vydalo koncem září letošního roku nakladatelství Motto. Jde již o druhou knihu zaměřenou na soužití člověka a koček z pera jinak skvělé autorky detektivních románů. Pokud jste četli její Kroky vraha (2007), Zlodějku příběhů (2009) či zatím poslední případ detektiva Bergmana Dům na samotě (2011), nemusíte se nijak bát sáhnout i po povídkách odlišného žánru. Jsou totiž také jako předchozí tituly výborně napsané a stejně, jako jste byli napnutí nad stránkami detektivek, budete se nad stránkami „kočičích povídek“ smát, dojímat či plakat nad dovedně vykreslenými osudy lidiček. Ty volně navazují na zatím poslední vydanou knihu s názvem Čekání na kocoura (2012).

Celkem deset různých příběhů, v nichž se protíná život koček a lidí, vás zavede do rozmanitých prostředí – na slavný hřbitov na vrcholu Montmartru, do Prahy, na palubu trajektu z Holwerdu na Ameland v Holandsku, do francouzského Saint-Tropez a zase zpátky do Čech a dokonce i do Západního Berlína z dob studené války. Všude se setkáte s lidmi, kteří vám budou nějak blízcí. Jeden tím, že by si rád splnil svůj celoživotní sen, další tím, jak teprve hledá své místo ve společnosti. Určitě pochopíte strach mladého Adama, aby se neztrapnil před svojí životní láskou, a budete držet pěsti zraněné kočičce Coco Chanel, aby se z prostředí připomínajícího klec opět dostala na svobodu.

Možná ani netušíte, jak moc kočky dovedou lidský život změnit a obohatit. Při hlazení kočičího kožíšku se totiž krásně přemýšlí o tom, co má a nemá v životě lidském smysl. Možná by leckomu prospělo nechat si vyšplhat kočku na klín a pořádně ji pomuchlat, až by předla blahem.

A jaká jsou základní kočičí pravidla?

  1.  Žij teď!
  2. Naslouchej přírodě.
  3. Buď na sebe hodná.
  4. Nepochybuj o sobě. Proč bys měla?
  5. Jde o ten pocit.
  6. Buď sama sebou!
  7. Starej se o svůj vlastní rajon.

Zajímá vás jejich výklad? Tak to budete muset zalistovat novou knihou milovnice koček Michaely Klevisové. Najdete ho v kapitole nazvané Kočičí štěstí.

Povídky Kocour z Montmartru jsou jako stvořené pro pohodové chvíle u šálku kávy či čaje za podzimních plískanic. A úplně nejlepší by bylo u jejich čtení zabořit prsty do chlupatého kožíšku nějaké Micinky, abyste se o pravdivosti vytištěných slov přesvědčili na vlastní kůži.

 

Foto: archiv autorky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKocour z Montmartru

Klevisová, Michaela

Motto, 2013

Napsat komentář