Teenagerské čtvrtky: Metzenová Isabelle, Millerová Carla,Weiseová Kathleen – Puprpurová stuha

purpurová stuha
Každá mladá dívka touží po lásce. Cathy, která přichází sloužit do  panského domu Worthingtonů, to nemá jinak. Její příběh je kombinací klasického vyprávění a komixu.

Metzenová Isabelle, Millerová Carla,Weiseová Kathleen – Puprpurová stuha

„Já se těch stínů bojím, tati.“
„Stínů se přece bát nemusíš, moje malá, skrývají jen odvrácenou stranu pravdy. Pokud se nebojíš pravdy, nemusíš se bát ani stínů…“

Mihotavé přítmí malovalo na cestu stíny a ve vzduchu byl cítit zatuchlý pach vlhké země. Močál musel být velmi blízko. Cathy už byla na cestě tři dny a za tu dobu se jí zápach lesa vplížil do vlasů a jako lepkavý sirup ulpíval na kůži. Levou patu si rozedřela do krve a zásoba jídla se scvrkla na suchý chleba a jedno jablko. Nebylo divu, že jí myšlenky znovu a znovu utíkaly k červeným jahodám v Juliině zahradě. Byly šťavnaté a ve světle prvních ranních paprsků se leskly, jako by je Cathyina švagrová potřela olejem. Když je rozkousla, rozlila se jí na jazyku těžká, sladká chuť a Cathy si připadala jako v ráji. Její otec vždy tvrdil, že jsou tak sladké proto, že je život daleko od velkého města těžký. Říkal, že mu vždycky osladí život.

Proto také odešel. Aby našel místo, kde by byl život lehčí.
Kde tě vítr neštípe do tváří a země je kyprá jako pudink, jen si to představ, Cathy!

Při loučení jí otec slíbil, že se pro ně vrátí, jakmile to místo najde. Od jeho odchodu už utekla spousta let, takže se naděje scvrkla, stejně jako zásoby v Cathyině tašce. Rodině zbyly jen jahody na zahradě a vzpomínka, která pomalu bledla. Lesní ticho proťal výkřik sovy. Cathy se rozhlédla a objevila sovu na nedalekém stromě. Pták kroutil hlavou a upřeně na ni hleděl.

„Podívejme, kdo se nám to tu toulá po lese, malá Cathy s červenými prsty.“

Cathy se provinile podívala na ruce, které zářily jako padlý sníh i po šťávě z jahod nebylo ani památky. Je to už dávno, co je Cathy mlsala. „Kampak jdeš?“ zeptala se zvědavě sova a poodlétla na další větev, která se pod její vahou nebezpečně prohnula. Ve tmě sově žhnuly oči jako uhlíky.

Cathy se zastavila a podívala se na ni.

„Do domu Worthingtonů. Prý bydlí za lesem.“

Knihu Purpurová stuha vydalo nakladatelství Mladá fronta.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePurpurová stuha

Millerová, Carla - Metzenová, Isabelle - Weiseová, Kathleen

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář