Ukázka z knihy Jak si zařídit domov (Jana Pěkná)

Jak si zaridit domov
Plánujete si zařizovat nové bydlení? Nebo byste si rádi upravili to stávající a nevíte si rady? Už nezoufejte! Opravdový domov vytvoříte snadno díky radám a tipům od interiérové designérky. Její kniha vám pomůže najít svůj osobitý styl.

Knihu Jak si zařídit domov od autorky Jany Pěkné
vydalo nakladatelství Grada.

Jak nezařizovat interiéry

Pokud jste se někdy pokoušeli zařídit si nové bydlení, možná se poznáte v příběhu slečny, která se právě přestěhovala do nového bytu. Říkejme jí třeba Tereza. Byt si chce zařídit útulně a chce si ho vkusně vybavit. Čím začne? Projde si spousty katalogů a webových stránek. Hledá inspiraci v časopisech. Obejde řadu obchodů a navštíví i nějaké ty veletrhy. Někdy se v tom ztrácí, protože nabídka je opravdu veliká a jí se toho hodně líbí. Nakonec si ale vybere sedačku, která jí padla do oka. A má štěstí, že se vejde do jejího obývacího pokoje a že se vešla i do dveří, když ji přivezli. A je docela pohodlná.
Ale co dál? Chtělo by to skříňku pod televizi… A tak se Tereza vydá zase do dalších obchodů a zase koupí, co se jí zalíbí. A teď ještě lampu. A koberec. A knihovnu, no tu koupí později, až bude mít peníze… Tu a tam jí v obchodě něco padne do oka, nějaký kousek, do kterého se na místě zamiluje, a tak si ho pořídí. Také zdědila pěkné houpací křeslo po babičce, tak si ho zkrátka přiveze. A pár drobností – dárky od rodičů, suvenýry z dovolené… Byt se pomalu začíná plnit. Ale ouha, vypadá to nějak nesladěně. Tereza se doma necítí úplně dobře, ačkoli se jí jednotlivé věci ze začátku líbily. Teď pohromadě už to nějak nemá hlavu ani patu. Televizní skříňka má krásný dekor v odstínu třešně, ale tak nějak se „tluče“ s podlahou z buku a se dveřmi z ořechu. A to nemluvíme o tom, jakou barvou má Tereza vymalovat zdi nebo jakou zvolit třeba tapetu nebo textilní dekorace…
A napadlo vás, že v tom bytě už pravděpodobně byla kuchyňská linka? Jak vlastně vypadá?
V jakém je stylu? A ladí s tím vším?
Tento způsob zařizování interiéru bývá docela obvyklý a možná jste se stejně zabydlovali i vy. Ale skutečně to není ideální způsob. Hlavním důvodem, proč to nefunguje, je, že s velkou pravděpodobností nebudete s celkovým výsledkem spokojení, zabere vám to spoustu času a nervů a možná i zbytečně vynaložených peněz na zařízení, které se vám nakonec nebude líbit.
Někdo se snaží dilema se zařizováním vyřešit tak, že okopíruje nějaký interiér z časopisu nebo z katalogu. Zdá se to jednodušší. Takhle to ale také nejde. Žádný interiér z katalogu totiž nemůže korespondovat s vašimi vlastními potřebami a životním stylem. S vaší individuální osobností. Inspirovat se je fajn, ale celek musí být hlavně o vás! Nechcete dokonalý designový byt z katalogu, věřte mi. Chcete domov. Místo, kde vám bude dobře a kde se splní vaše sny. Byt přece nezařizujete kvůli obdivu hostů nebo kvůli nafocení do časopisu. Nebo snad ano?
Já sama jsem na tom kdysi byla stejně jako slečna Tereza z našeho úvodního příběhu. Svůj první i druhý byt jsem si zařizovala intuitivně, bez jakéhokoli plánu a jednotné
myšlenky. A taky to nedopadlo dvakrát nejlíp. Až když jsem začala studovat interiérový design, pochopila jsem, proč to tak dopadlo. V čem spočívá „tajemství“ interiérových designérů.

Krok 1: Vy, vaše přání a potřeby
Víte, jakou chybu udělala slečna Tereza hned na začátku? Prohlédla si časopisy a katalogy a pak hned vyrazila nakupovat. Úplně přeskočila první a nejdůležitější krok – nezamyslela se nad tím, co vlastně chce a co potřebuje. Nějakou představu samozřejmě měla a věděla, že v obývacím pokoji potřebuje na něčem sedět, a tak se vydala do obchodu pro sedačku. Ale vůbec nevěděla, jaký je její osobní styl, co konkrétně potřebuje a co jí dovolí daný prostor. Zkrátka nevěděla, co přesně hledá. Právě tento krok mnoho z nás často podcení, ale je to ten nejdůležitější krok z celého procesu. Bydlení vypovídá o vás, o tom, co zrovna vy potřebujete a co se vám líbí. Za tu trochu času, kterou přemýšlení o sobě věnujete, to opravdu stojí. Poznat sám sebe totiž neznamená jen si říct, jaký styl a barevnost by se mi líbily. To je to, na co se většinou zaměříme. Poznat sám sebe a své potřeby – to je skutečně hluboká analýza toho, jak žijete, jaké činnosti v místnosti budete vykonávat, jaké jsou potřeby všech lidí, kteří budou místnost využívat.
Tato fáze zahrnuje dva úkoly: za prvé zjistit, co se vám líbí, jaké interiéry a styl vás oslovují, a za druhé dobře zvážit, co potřebujete, jaké jsou praktické a reálné nároky na využití prostoru, který máte k dispozici. Začneme tím druhým.

CO POTŘEBUJETE

Už víte, že pokud byste si najali interiérového designéra, bude se nejprve snažit dobře vás poznat. Vlastně se jakoby „dostat do vaší hlavy“, aby pochopil, co opravdu od svého domova očekáváte. Když jste sami sobě designérem, hodně toho o sobě už samozřejmě víte, ale pomůže vám, pokud si představíte sami sebe v roli designéra, který k vám přišel úplně poprvé. Tak se spíš zaměříte na to, co je důležité. A buďte k sobě opravdu upřímní. Je fajn, že se vám líbí ten úzký zrcadlový konzolový stolek, který byste si chtěli dát do předsíně. Ale když o sobě víte, že nejste schopní udržet pořádek a stolek bude nejspíš stále pod hromadou klíčů, dopisů, novin, čepic a rukavic, nebylo by lepší se ho vzdát a raději pořídit skříň se šuplíky a policemi, aby se nepořádek schoval? Toužíte po tom sledovat z postele televizi? Nenechte se zviklat názory odborníků, že televize by v ložnici být neměla. Udělejte si takový komfort, jaký chcete, aby prostor sloužil všem vašim potřebám.
Každý detail je důležitý. Cvičíte v obývacím pokoji jógu? Pak na cvičení potřebujete prostor. Máte psa? Pak musí mít své místo a potřebujete odolný nábytek a podlahovou krytinu. Jak často vaříte? A co vaříte? Jinak bude vypadat kuchyň mladého single muže, který si jen občas ohřeje v mikrovlnce pizzu, a jinak kuchyně velké rodiny, která má často hosty. Už chápete, na co se musíte zaměřit?
Představte si jeden celý den, od chvíle, kdy vstanete, do chvíle, kdy jdete spát. Ve které části dne místnost nejvíc využíváte? Spíš za denního světla, nebo večer, a potřebujete tedy dobré umělé osvětlení? Pracujete v místnosti, nebo odpočíváte? Jak trávíte volný čas? Třeba čtením knihy? Pak pamatujte na lampičku. Jaké potřebujete úložné prostory? Chodí k vám návštěvy? A budou mít dostatek místa k sezení? V kuchyňském studiu vám navrhli krásný kuchyňský ostrůvek s barovými židlemi, ale bude tam někdo opravdu sedět?
Na konci knihy najdete pracovní list Moje potřeby, na kterém jsou uvedeny otázky, které byste si měli zodpovědět. V klidu si všechny promyslete. Nespěchejte a opravdu si odpovědi do hloubky rozeberte a vše zapište do pracovního listu nebo na volný papír.
Je to důležité!
Teprve když si vše sepíšete a budete to mít „černé na bílém“, uvidíte, zda to tak opravdu je. A třeba najdete i nové souvislosti a nápady. Své poznámky potom využijete v dalších krocích procesu, pěkně si je tedy založte do projektových desek. Teď, když víte, co chcete a co potřebujete, vytvořte si seznam požadavků a stanovte si priority. Do seznamu si zapište veškerý nábytek a zařizovací prvky, které potřebujete a specifikujte je (např. postel dvojlůžko, minimální šíře 180 cm). Zaznamenejte si, co je nejdůležitější a co potřebujete opravdu ihned. Seznam položek si setřiďte od nejdůležitějších až po ty, které počkají nebo kterých se třeba dokážete vzdát (ano, to vysněné křeslo od světoznámého designéra, které stojí stejně jako nové auto…). Seznam si vložte do projektových desek.
Pokud zařizujete místnost, kterou budete využívat opravdu jen vy sami, je to jednodušší. Jestliže ale prostor budete sdílet s dalšími členy rodiny – s manželem, dětmi nebo jinými spolubydlícími –, musíte brát ohledy také na jejich potřeby a představy o stylu. Bude asi potřeba pár kompromisů. Proto všechny přizvěte, aby se na této počáteční fázi projektu podíleli. Některé otázky by si měl každý zodpovědět individuálně. Dejte každému výše uvedené pracovní listy s otázkami a potom si společně sedněte a snažte se najít
ideální společné řešení. Pokud se jednomu něco líbí a druhému vůbec, ptejte se proč. Co je tím důvodem? Jakou atmosféru daná věc v interiéru vytváří… Pak spíše najdete nějaké řešení. Pokud máte menší děti, které ale mají také své potřeby, například na svůj prostor v obývacím pokoji, popovídejte si s nimi o tom. Jestliže řešíte dětský pokoj pro miminko, budou samozřejmě styl i zařízení podřízené vám a vašim potřebám a představám. Větším dětem ale dejte prostor a zeptejte se jich, co by se jim líbilo. Nesnažte se jim vnutit své představy, jen usměrněte jejich někdy možná příliš divoké nápady.

CO SE VÁM LÍBÍ

Nyní nastává ta zábavnější část! Najít svůj styl! Jak ale na to? Co se vám vlastně líbí? Jak se zorientovat v obrovské škále stylů a nabídce na trhu? Na začátku se to může
zdát možná nepřehledné, ale nebojte se, zase je to jen a jen o vás a sebe znáte nejlépe, že ano?
„Váš“ styl ani nemusí mít přesný název, ale musíte vědět, co je to, z čeho vám začne rychleji tlouct srdce a začnete se usmívat. Jedním ze způsobů, jak si ujasnit, jaký styl nebo jaké prvky se vám líbí, je použít obrázky. Začněte procházet časopisy a internet a hledejte takové obrázky, které vás osloví. Nějakou složku s obrázky v počítači nebo složku s výstřižky z časopisů už možná máte. Teď nastal čas všechnu tu inspiraci detailně prostudovat. Digitální obrázky můžete ukládat ve svém počítači, ale šikovnou pomůckou je Pinterest. Možná už tuto virtuální nástěnku znáte, pokud ne, vřele ji doporučuji vyzkoušet. Je to takový váš vlastní inspirativní prostor na internetu, kde můžete shromažďovat vše, co vás zaujme. Jakýkoli obrázek, který najdete na webu, můžete snadno „připíchnout“ na svou nástěnku na Pinterestu. Nástěnek můžete mít tolik, kolik potřebujete – třeba pro každou místnost jednu. Nebo rozdělené podle stylu. Nebo podle barev… Protože k tomuto účelu Pinterest používá celosvětově velká spousta lidí, už přímo tam najdete opravdu nádherné a inspirativní obrázky. Stačí použít vyhledávání. Jestli chcete vidět, jak to vypadá, podívejte se na moje nástěnky (odkazy najdete na konci knihy). A malé upozornění: Pinterest je opravdu bezedný zdroj inspirace, a proto trochu hrozí, že si na něm vybudujete závislost. Byli jste varováni!
Jaké obrázky hledat? Nemusí to být celý interiér, co vás zaujme. Třeba je to jen jeden prvek. Nemusíte se ani zaměřit jen na obrázky interiérů. Může vás zaujmout barevnost společenských šatů, nálada na fotografii letní přírody nebo atmosféra nějakého veřejného prostoru. I takové nápady si schovejte. Skládejte si obrázky k sobě a hledejte, co je spojuje. Co je to, co se vám na všech líbí? Co upoutá vaši pozornost jako první? Uvidíte, že určité prvky, barvy nebo materiály se opakují a přitáhly vaši pozornost na více fotografiích. Výborně! Máte první záchytný bod – zapište si ho a pokračujte v hledání.
Na konci třeba zjistíte, že se vám líbí světlé interiéry s nábytkem v teplé barvě dřeva, květovaný textil, pastelové barvy a něžné pokojové rostliny. Nebo dramatické výrazné odstíny a zlaté doplňky. Už víte jasněji, co je váš styl, je to tak?
Musíte se ale opravdu vcítit do obrázků. I mně se líbí spousta stylů a interiérů, fotky jsou krásné, ale ne v každém interiéru bych se cítila pří- jemně a pohodlně. Proto si musíte představit sami sebe, že v takové místnosti žijete, každý den, několik let… Klidně zavřete oči a představuje si to. Jaké to je? Jak se cítíte? Co děláte? Jak je zařízení praktické? Jak uklízím? Jak odpočívám, bavím se…?

Cvičení: Moje oblíbené místo
Udělejte si pohodlí, posaďte se do svého oblíbeného křesla nebo si lehněte. Jak vám bude příjemně. Můžete si pustit oblíbenou hudbu nebo zapálit vonnou svíčku. Prostě navoďte příjemnou atmosféru, zavřete oči a několikrát se zhluboka nadechněte a uvolněte se. A teď si představte nějaké místo, kde jste ve svém životě už byli a cítili jste se tam moc dobře. Může to být nějaké místo z dětství. Může to být zahrada, les nebo pláž. Může to být úžasný designový hotel, kde jste byli na dovolené. Jaké je to místo, na které vzpomínáte, kde jste se cítili úžasně a chtěli byste tam trávit co nejvíc času? A teď si vybavte, jak to místo přesně vypadá. Jaké vás obklopují barvy? Jaké vůně a zvuky? Jaká nálada a atmosféra? Co vám přinášelo radost a dobrý pocit z toho místa? Zapište si svoje poznatky a zkuste něco z toho přenést do interiéru, který zařizujete.
Mohou to být barvy nebo materiály. Možná nějaké suvenýry z daného místa. Obraz nebo fotografie. Pro mě je třeba takovým místem babiččina kuchyně, kde voní čerstvě upečené koláče a uvařená káva, na stole je čistý bílý vyžehlený ubrus a ve váze venkovská kytička ze zahrádky. A potom les – vůně jehličí, měkký mech, zelené kapradí a kamenitý  potůček…
Jak vypadá vaše místo?

DŮLEŽITÁ POZNÁMKA

Je samozřejmě dobré popustit uzdu fantazii a příliš se v této kreativní fázi neomezovat. Na druhou stranu si musíte uvědomit, že prostě nemůžete mít všechno. Nabídka na trhu je opravdu obrovská, každý den vidíte na internetu a v časopisech nové a nové výrobky a doplňky, které se vám mohou líbit. Ale musíte si stanovit určitou míru. Všechno do jednoho interiéru prostě neposkládáte. Právě proto je tak důležité podívat se do svého nitra, na to, co je vám osobně opravdu nejvíc blízké a co vám opravdu dělá radost, a toho se držet.
Druhý háček může spočívat v tom, že někdy si možná neuvědomujeme, že ty fotky, nad kterými vzdycháme, třeba ani nejsou z interiérů určených pro bydlení. Možná jsou na pronájem. Možná byly stylizované jen pro nafocení do časopisu nebo katalogu. Nevidíme už tu druhou stránku věci. Nepodíváme se, jestli je interiér praktický. Jestli „dává smysl“. Pod vlivem blogů, Pinterestu a dalších sociálních sítí často toužíme po interiéru, který sice vypadá nádherně, ale možná nebude tak úplně odpovídat našim požadavkům na každodenní pohodlné užívání (nemluvě o tom, že nebude „ladit“ s naší osobností – nebudeme to doopravdy my, když něco jen tak okopírujeme).
Na Instagramu a Pinterestu je plno fotek, kde jsou postele omotané světýlky na vánoční stromeček, podlahy obložené svíčkami, prostě dekorace od podlahy po strop, všude polštářky… Ale dá se v tom bydlet? Americká moderátorka a herečka Oprah Winfreyová v jednom rozhovoru přiznala, že si dlouho zařizovala svůj dům podle toho, jak si myslela, že by měla bydlet – jak by asi měla bydlet televizní hvězda jejího formátu. To, že na sedačku potaženou hedvábím se bála si sednout, aby ji neušpinila, že si nemohla pohodlně dát nohy nahoru při sledování televize nebo že jídelna byla tak luxusní, že se hosté báli, aby někde náhodou neukáplo, neřešila. Až jí někdo řekl, že její interiér vůbec „není ona“, že neodpovídá tomu, jaká ona ve skutečnosti je. Nejdřív se jí to dotklo, ale pak si uvědomila, že je to pravda, a rozhodla se předělat svůj dům tak, aby jí v něm bylo opravdu dobře. Ne tak, aby to obdivovaly, nebo dokonce záviděly návštěvy.

——————–

Prolistujte si další ukázku a stáhněte si pracovní listy.

——————–

O autorce

Jana Pěkná je interiérová designérka a zakladatelka Online školy bytového designu, kde pomáhá interiérovým nadšencům proniknout do tajů tohoto krásného oboru a splnit si sen, zatouží-li po kariéře interiérového designéra. Než se stala interiérovou designérkou, zařizovala si několik bytů jako naprostý laik, a tak dobře ví, jaký rozdíl to může být, když se vyznáte v oboru a ovládáte tajné tipy a triky. Proto pro vás napsala tuto knížku. Pokud se nevěnuje práci a interiérům (což nebývá moc často), najdete ji pravděpodobně v její útulné, tmavomodře vymalované ložnici, jak čte fantasy knížku nebo jak sleduje film s manželem a dvěma dcerami v pohodlí tmavě zeleného obývacího pokoje. A jestli není doma, bude na procházce v lese. Více o ní se dozvíte na jejím webu.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak si zařídit domov
Váš průvodce na cestě k vysněnému interiéru

Pěkná, Jana

Grada, 2019

Napsat komentář