Dalších 100 inspirujících příběhů pro dívky

Rebelky2
Nejmenší děti často vzhlíží ke svým rodičům. Když povyrostou, hledají si své vzory jinde. Mezi muži je celosvětově známých velikánů více než žen, přitom i ony prokázaly mnoho talentu, vůle, inteligence, …

Francesca Cavallo a Elena Favilli se rozhodly nabídnout malým slečnám sto inspirujících příběhů zachycujících více než sto výjimečných žen i dívek. Jejich první kniha Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky získala značnou pozornost i oblibu, není proto divu, že pokračování na sebe nenechalo dlouho čekat. Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky 2 vydalo v češtině nakladatelství Albatros v listopadu 2018.

Stejně, jako se název druhého dílu liší jen nepatrně od názvu svého předchůdce (jen přidanou číslicí dvě), i koncept knihy zůstal zachován. Každé ženě či skupině žen je věnována jedna dvojstránka, přičemž vlevo se nachází text, vpravo ilustrace. Nechybí informace o místě a datu narození (případně i úmrtí). Citáty, které v prvním dílu ani u nejstarších osobností nechyběly, tentokrát u všech ilustrací nenajdete. Jako chybu to ovšem nevidím – nad pravostí citátů u žen žijících ve velice dávných dobách se stejně vznášely otazníky…

Vylepšením je slovníček pojmů. V textu se sem tam vyskytne červeně napsané slovo, odborný pojem, jehož vysvětlení najdete na konci knihy. Na tuto novinku ale nikdo nikde neupozorňuje. Čekala bych, že se autorky (nebo redaktoři) pochlubí třeba v úvodu, ale nestalo se tak. Dítě čte příběhy, občas zahlédne červeně zvýrazněné slovo, ale že by mělo nalistovat na konec knihy a přečíst si vysvětlení, netuší. Zjistí to až po dočtení knihy. Škoda – přijde mi, že potenciál nebyl využit.

Autorky příběhy předkládají jako pohádky – volí jednodušší jazyk i jednodušší styl vyprávění, ale tohoto stylu se nedrží po celou dobu. U některých slavných žen (např. vědkyň) sklouzávají k odbornějšímu způsobu psaní. Zpřístupnit odborné termíny menším dětem není snadné a autorkám se to příliš nedaří. Cílová věková skupina čtenářek (od 6 let) tak asi nepochopí, o čem čtou. Tato nekonzistence (chvíli pohádka, chvíli odbornější text) při čtení ruší.

I do tohoto dílu autorky zařadily osobnosti, které mohou vzbudit rozpaky – například pirátku Anne Bonny. Proč by malé dívenky měly vzhlížet ke zločinci? Číst si o krví pomalované palubě? Proč místo Anne Bonny nezařadily vědkyni, ženu zasazující se o ochranu přírody nebo někoho podobného?

Dojem z knihy snižuje nekvalitní redaktorská práce. Stejně jako u prvního dílu, i zde v textu najdete překlepy, špatně formulované věty, chyby ve jméně představované ženy, 2x stejné slovo napsané hned za sebou v jedné větě atd. Tuto podobnost s „jedničkou“ si redaktoři mohli odpustit…

Pokračování „Rebelek“ nenabízí nic nového. Zvažujete-li, zda druhý díl své holčičce pořídit, asi bych vám spíše doporučila knihu Poznej báječné ženy z nakladatelství Grada. Ta totiž kromě medailonků významných žen nabízí nejrůznější aktivity související s životem představované dámy (nakreslit obrázek, vyrobit si nějakou věc, udělat pokus, …).

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky 2 nejsou špatnou knihou, ale dle mého kdovíjak nenadchnou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy na dobrou noc pro malé rebelky 2

Cavallo, Franchesca – Favilli, Elena

Albatros, 2018

Napsat komentář