Nové vydání Erbenových pohádek

Ceske pohadky Karel Jaromir Erben_uvodni
České pohádky Karla Jaromíra Erbena jsou jednoduše nesmrtelné. Stále se k nim vracíme, čerpáme z nich sílu a naději do budoucna. Důkazem je i to, že vycházejí znovu a znovu v nových vydáních.

V září 2018 vydalo nakladatelství SUN České pohádky Karla Jaromíra Erbena, výbor nejoblíbenějších příběhů, které Erben sesbíral na českém a moravském venkově. Na rozdíl od starších vydání, psaných archaičtějším jazykem, je tato kniha upravena do současné češtiny, dnešním čtenářům se tedy jistě bude lépe číst. Na druhou stranu jednotlivé pohádky tím ztrácí cosi ze svého někdejšího kouzla, alespoň pro starší čtenáře, kteří si je pamatují ještě z vlastního dětství.

Soubor zahrnuje následující pohádky v tomto pořadí: Tři zlaté vlasy děda Vševěda; Had a carevna; Jirka s kozou; Vašíček; Dlouhý, Široký a Bystrozraký; Jezinky a Smolíček; Budulínek; Zlatovláska; Chromá liška; Hrnečku, vař!; Obušku, z pytle ven!; Otesánek; Dobře, že je smrt na světě; Zlatá přadlena; Rozum a štěstí a Dvojčata.

Knihu o 157 stranách zdobí jedinečné a často až znepokojivé secesní ilustrace Artuše Scheinera, které doslova vdechují život pohádkovým postavám a jsou bezpochyby velkým kladem nejen tohoto vydání. Kromě ilustrací krášlí každou stránku zlatý rámeček s rostlinnými ornamenty, uvnitř něhož je umístěn samotný text. Jednotlivé názvy pohádek pro sebe mají vždy vyhrazenou celou stránku, což sice působí vznešeně, ale zároveň je to poměrně velké plýtvání místem. Před začátkem nové pohádky se totiž také vynechává strana.

Ceske pohadky_ukazka1Ceske pohadky_ukazka2

Pohádky se čtou vskutku lépe než jejich starší předchůdci. Přestože jsou však texty převedeny do dnešní češtiny, leckde ještě pozorujeme zastaralé výrazy nebo méně obvyklý slovosled, např. „Což, dítě, ještě dost nemáš?“ (Otesánek, str. 113). Setkáváme se rovněž s jemnějšími výrazy, než jaké můžeme znát ze starých vydání. Dalo by se snad říci, že nové vydání je díky tomu vhodnější pro dnešní děti, zatímco staré by mohlo úspěšně pobavit dospělé čtenáře, viz srovnání „Počkej, mrško, však já tě zase dostanu!“ (Dobře, že je smrt na světě, str. 124) a „Počkej, mrcho, však já tě zase dostanu!“ (Dobře tak, že je smrt na světě, str. 163, vydání z roku 1976).

Mezi notoricky známými příběhy (Zlatovláska; Dlouhý, Široký a Bystrozraký; Tři zlaté vlasy děda Vševěda atd.), z nichž mnohé byly několikrát zfilmovány, se schovávají i méně proslulé. Za všechny jmenujme Vašíčka, pohádku se vskutku bizarním (neřkuli nesmyslným) dějem a drastickým koncem. Vlastně se není co divit, že toto krátké a poněkud chaotické vyprávění nepostoupilo do skupiny nejlepších.

Ceske pohadky_ukazka3

Nové vydání Českých pohádek doporučuji spíše pro větší děti. Některé příběhy jsou docela morbidní. I když tuto skutečnost dospělí vnímají možná výrazněji než děti, bylo by vhodnější, aby si rodiče četli společně se svými potomky. Krása některých nestárnoucích pohádek se tím jen umocní a malí posluchači na ně budou vzpomínat se stejnou láskou jako my.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeské pohádky

Erben, Karel Jaromír

SUN, 2018

Napsat komentář