Známá jména světové literatury

Znama-jmena-soucasne-literatury
Prázdniny jsou již za námi a rodiče po hektickém začátku školního roku znovu mají o trochu více času sami na sebe. Pokud hledáte způsob, jak jej vyplnit, neváhejte a inspirujte se v dnešní zajímavé trojici příběhů od současných velikánů světové knižní tvorby.

Pakliže patříte mezi příznivce děl o různých osudových smyčkách a životě samotném, nenajdete kvalifikovanějšího spisovatele, než je Fredrik Backman. I ve svém nejnovějším románu popisuje s humorem a citem sobě vlastním, co by měl jeho malý syn vědět o světě.

Co by můj syn měl vědět o světě

Vrávoravý pokus otce vysvětlit dvouletému synovi, jak funguje svět. Od autora bestselleru Muž jménem Ove.
Fredrik Backman vtipně stírá všechny úzkosti a nedostatky rodičů jednadvacátého století v půvabné knize plné upřímných obav a nepodmíněných vyznání lásky, která zasáhnou čtenářovo srdce.
Mému synovi. Už teď se ti omlouvám. Za všechno, co udělám špatně. Za všechno, k čemu se nedostanu. Za minibus. Za kraťasy. Za tričko s nápisem „Správní chlapi váží přes 90 kilo“. Za snahu dát si „high five“ s tvými kamarády. Za tuto knihu. Knihu o věcech, které bys měl podle mě vědět o světě. O fotbalu, IKEA, o tom, jaké to je být mužem, o Bohu a smažené snickersové zmrzlině. O tom, jaké to je ztratit klíčky od auta a proč musel táta zabít zpívající plastovou žirafu.
Tato kniha je především o snaze být dobrým rodičem. Protože chci, abys věděl, že jsem se vážně snažil úplně nejvíc, jak jsem uměl. Nikdo negooglil tolik jako já.

Autor: Fredrik Backman
Přeložila: Helena Matochová

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7571-22-3
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Co by můj syn měl vědět o světě vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

MÉMU SYNOVI
Omlouvám se ti.
Za všechno, co budu dělat příštích zhruba osmnáct let.
Za to, co všechno prošvihnu. Co nepochopím.
Za všechny lístečky o rodičovských schůzkách, které mi nebudeš chtít ukázat.
Za to, kolikrát tě ztrapním. Kolikrát se dobrovolně přihlásím na tábor jako vedoucí.
Za všechny holky, které nikdy nebudeš chtít pozvat domů na večeři.
Za to, že se budu před lidmi chvástat, že máma se pletla a táta měl pravdu.
Za to, že až tvoje škola pozve všechny rodiče na turnaj ve vybíjené, budu to trochu moc prožívat.
Za to, že na tvého matikáře zařvu „ploskolebče natvrdlej“.
Za to, že si budu chtít s tvými kamarády plácnout high five.
Za to, že koupím minibus.
Za to, že nosím kraťasy.
Za to, že až tě poprvé pozvou na opravdovou oslavu narozenin, přijedeme pozdě.
Za to, že se budu vztekat, když je v lunaparku fronta.
Za to, že prodavače v obchodě se skateboardy nazvu „pánem“.
Za to, že mi nedojde, že bys radši chodil na gymnastiku než na fotbal.
Za to, že se zapomínám zamykat v koupelně.
Za zájezdy. Kovbojský klobouk. Tričko „Správní chlapi váží přes 90 kilo“. Projev na tvém maturitním večírku.
Za to, kolikrát se přiopiju a dám k lepšímu ten vtip o dvou Irech ve člunu.
Za to všechno se ti omlouvám. (str. 9, 10)

Přečtěte si celou ukázku a zjistěte o knize více také v našem dalším článku.

O autorovi

Fredrik BackmanFredrik Backman (* 1981) pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Proslavil se hned svým prvním románem Muž jménem Ove z roku 2012 (česky Host 2014), který vyšel zároveň s knihou Co by můj syn měl vědět o světě. Backmanovy knihy vycházejí ve třiačtyřiceti zemích a prodalo se jich přes sedm a půl milionu. Anglický překlad románu Muž jménem Ove se drží na předních příčkách žebříčku bestsellerů deníku The New York Times už přes rok, stejně jako německé vydání v žebříčku bestsellerů týdeníku Der Spiegel. Velkolepého ohlasu se dočkala i filmová verze této knihy – tu zhlédlo jen ve švédských kinech více než jeden a půl milionu diváků a film se tak stal nejnavštěvovanějším švédským filmem od roku 1984 a třetím nejpopulárnějším švédským filmem v historii vůbec. Získal nominaci na Oscara v kategorii cizojazyčný film a od podzimu 2016 film promítají i česká kina.
V nakladatelství Host zatím česky vyšly knihy: Muž jménem Ove (2014), Babička pozdravuje a omlouvá se (2015), Tady byla Britt-Marie (2016). Nakladatelství dále chystá k vydání Medvědín (plánované datum vydání: listopad 2017).

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Obyčejný život prožíváte dnes a denně, ale útěky za hranice běžně nemožného vás přitahují jako magnet? Pak by vás mohla upoutat nová kniha známé románové autorky Nory Roberts. Najdete v ní upíry, démony, klasický boj dobra proti zlu a spoustu další akce!

Údolí ticha

V Údolí ticha vrcholí rozhodující boj s královnou démonů Lilith, vyvolení ji musí porazit, jinak zlo ovládne světy. Mladičká Moira, královna bájné země, chce ochránit svůj lid, navíc ještě svádí bitvu ve svém srdci. Cian vztahem k Moiře dává v sázku vše. Jak dokáže milovat ženu, která musí zemřít – ať už rukou Lilith, nebo později přirozenou mocí času?

Autorka: Nora Roberts
Přeložila: Soňa Tobiášová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7543-420-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Údolí ticha vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Lilith k němu přistoupila, zaklonila hlavu a políbila ho. „A proč bychom tedy my dva měli trávit noční hodiny o samotě, že?“
Sen pokračoval v jejím kočáře, kde už jako v oparu viděl její rudé rty a plná bílá ňadra, kterých si směl nabírat plné hrsti. Smyslně se smála, když zápasil s její sukní, a pak vyzývavě roztáhla stehna.
„Silné ruce,“ prohodila, „hezká tvář. To je přesně to, co potřebuju. Posloužíš mi?“ Opět ho se smíchem kousla do ucha. „Co říkáš, hezký Ciane se silnýma rukama?“
„Aye, jistěže.“ Už nedokázal myslet na nic, než jak se do ní zaboří, a když to prudce udělal a rozhoupal kočár, zvrátila hlavu a oddala se mu.
„Ano, ano! Tvrdě, jen do toho. Ještě víc! Dostanu tě tam, kdes ještě nikdy nebyl, poznáš, cos ještě nepoznal.“ Cian se prudce pohyboval, dech se mu krátil, a když se blížil k vrcholu, žena opět zvedla hlavu.
Teď neměla modré, ale pekelně rudé oči. Cian se v hrůze pokusil odtáhnout, jenže marně, její ruce náhle obdařené nesmírnou silou ho držely na místě jako řetězy. Nohama se mu zahákla kolem pasu, a zatímco s ní marně zápasil, zaleskly se ve tmě její ostré zuby.
„Kdo jsi?!“ vykřikl. Nedokázal se ani modlit, jak silně ho ovládl strach. „Co jsi?“ (str. 1, 2)

Odpověď na otázku nebohého muže možná zjistíte po přečtení kompletní ukázky.

O autorce

Nora-RobertsNora Roberts přišla na svět 10. října 1950 v Silver Springu v Marylandu jako Eleanor Marie Robertson (zkrácením jména si vytvořila svůj spisovatelský pseudonym Nora Roberts). Chodila do katolické školy, kde se od jeptišek naučila disciplíně, která jí později v její spisovatelské kariéře velmi pomohla: „Můžete mít všechen talent světa, ale když nebudete mít disciplínu sednout si a psát, nepovede se vám napsat a publikovat žádnou knihu.“ Až do února 1979 byla Nora klasickou ženou v domácnosti. která pečovala o rodinu a malou farmu. Zlom v jejím životě nastal jednoho večera, kdy se přihnala sněhová bouře a uvěznila ji spolu v dětmi na týden v domě. „Už ani nevím, co mě to napadlo, že jsem vzala tužku a začala psát příběhy, které jsem měla v hlavě. Možná to bylo i z pudu sebezáchovy a ve jménu uchování zdravého rozumu. V té chvíli jsem ani v nejmenším nepocítila ambice stát se spisovatelkou.“ Rukopis, který tehdy vznikl, sice nakladatelé odmítli, Nora se však nedala odradit a psala dál. První román Irský plnokrevník jí vyšel v roce 1981. Začínající autorka, která kvůli inspiraci hodně četla, si jednoho dne objednala u místního truhláře knihovnu. Bruce Wilder přišel, postavil knihovnu, poté opravil nábytek v domě a pak už u Nory zůstal, protože se do sebe vášnivě zamilovali. Nora Roberts patří v současné době mezi nejplodnější spisovatele planety – na svém kontě má více než 200 titulů, (včetně knih, které napsala pod pseudonymem J.D. Robb), které vyšly v celkovém nákladu 300 miliónů výtisků… Nakladatelství Alpress vydalo již několik desítek jejích románů. Čtenářům Nory Roberts doporučujeme navštívit web autorky.

Pokud se chcete blíže seznámit s autorčinou tvorbou, máme pro vás několik recenzí. Přečtěte si například o knihách Cizinec, Kolotoč přání a Posvěcené zlo.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Alpress.

————————————————

V našem knižním výčtu samozřejmě nemůže chybět žánr krimi. I ten má nespočet svých skalních fanoušků, pro něž například pseudonym Lars Kepler nepředstavuje žádnou neznámou. S novým vrahem se můžete seznámit v brožovaném vydání šestého dílu detektivní série s Joonou Linnou.

Lovec králíků

Joona Linna sedí už dva roky ve vězení s vysokou ostrahou. Nyní ho však odvezli na tajnou schůzku. Po vraždě švédského ministra zahraničí totiž policie potřebuje, aby jí pomohl vypátrat a zastavit pachatele, který nejspíš plánuje další vraždy v politických kruzích. Policie pracuje s verzí teroristického pozadí případu, Joona však tuší, že oběti, kterých bude brzy přibývat, spojuje cosi jiného… On i Saga Bauerová musejí pracovat v utajení a proti rozkazům svých nadřízených, aby vraha zastavili dřív, než bude příliš pozdě. Hříčka osudu nečekaně postaví do centra dění populárního kuchaře Rexe Müllera. Ten má v úmyslu poprvé se postarat o svého syna Sammyho, kterého dosud zanedbával. Avšak místo tří týdnů poklidného soužití je čeká děsivý boj o život. Až se z vašeho telefonu ozve dětský hlas odříkávající básničku o deseti malých králících, dejte se na útěk, protože právě tu před smrtí slyšely všechny oběti Lovce králíku.

Autor: Lars Kepler
Přeložila: Karolína Kloučková

Počet stran: 527
Vazba: brožovaná
Formát: 125×194 mm
ISBN: 978-80-7577-121-6
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Lovec králíků vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Z šedivé oblohy se pomalu snášejí drobné dešťové kapky. Matné světlo z okolních domů dosahuje do výšky třiceti metrů nad střechy. Je bezvětří a ozářené kapky tvoří nad celým Djursholmem mlhavou kupoli.
Přímo u Germánské zátoky stojí mohutná vila.
Uvnitř právě kráčí, opatrně jako zvíře, po lakovaných parketách a dál po perském koberci mladá žena.
Jmenuje se Sofia Stefanssonová.
Napjatě vnímá každý detail.
Na područce pohovky leží černý dálkový ovládač. Někdo ho omotal průhlednou lepicí páskou, aby kryt baterie držel na místě. Na stole jsou patrné stopy od skleniček. Mezi chlupy velkého koberce se zachytila stará náplast.
Podlaha pod Sofií tiše praská, jako by se za ní někdo plížil.
Na podpatcích a svalnatých lýtkách má cákance od vlhkého chodníku. Nohy má ještě pořád silné, ačkoli s fotbalem skončila už před dvěma lety.
Sofia v ruce svírá lahvičku se slzným plynem, aby ji muž, který tu na ni čeká, neviděl. V duchu si opakuje, že si tuto situaci zvolila sama, že má všechno pod kontrolou a že tady chce být. (str. 9)

Pokračujte ve čtení ukázky.

O autorech

Lars Kepler_HostLars Kepler je pseudonym, za nímž se skrývá manželská dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová (* 1966) a Alexander Ahndoril (* 1967). Společně vydali zatím šest bestsellerových krimi románů s hlavní postavou komisaře Joony Linny: Hypnotizér (2010), Paganiniho smlouva (2011), Svědkyně ohně (2012), Písečný muž (2013), Stalker (2015) a Lovec králíků (2017). Všech knih série se doposud prodalo devět milionů výtisků, jen v České republice více než čtvrt milionu. Román Hypnotizér se dočkal filmového zpracování v režii Lasseho Hallströma. Prvních pět dílů vyšlo také jako audioknihy v interpretaci Pavla Rímského. Mimo sérii byl v češtině vydán mysteriózní thriller Playground (2015; česky Host 2016).

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo by můj syn měl vědět o světě

Backman, Fredrik

Host, 2017

zobrazit info o knizeÚdolí ticha

Roberts, Nora

Alpress, 2017

zobrazit info o knizeLovec králíků

Kepler, Lars

Host, 2017

Napsat komentář