Brutální sériový vrah znovu na scéně

pisecnymuz
Věrní čtenáři detektivních příběhů s komisařem Joonou Linnou v hlavní roli nechť zpozorní, neboť právě vyšla další severská detektivka od autorské dvojice pracující pod pseudonymem Lars Kepler, ve které oblíbený hrdina odhalí nejedno děsivé tajemství.


Lars Kepler je pseudonym, za kterým se skrývá Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril, manželská dvojice zavedených švédských autorů. Ve všech jejich společných knihách se objevuje postava komisaře Joony Linna, jež je úzce propojena s jinou hlavní postavou, bestiálním sériovým vrahem Jurkem Walterem. Do této chvíle jsou manželé autory detektivních románů Hypnotizér, Svědkyně ohně, Paganiniho smlouva a Písečný muž.

Právě Písečný muž, kterého vydalo nakladatelství Host v roce 2013, osvětluje mnohé, co bylo v předchozích knihách nastíněno pouze v obrysech. Čtenáři jistě ocení, že se konečně dozví odpověď na otázku, kdo je to vlastně Jurek Walter a jak je možné, že i když je zavřený v naprosté izolaci na psychiatrickém oddělení, stojí za zmizením několika dalších osob včetně rodiny Joonova blízkého přítele a kolegy, jenž se po neúspěšném pátrání po své manželce a dětech zhroutil a zastřelil.

Záhada začíná příchodem tajemného vyhublého mladíka postiženého legionářskou nemocí (horečnaté onemocnění způsobené bakteriemi), který se vysílený plahočí po kolejích. Když je dopraven do nemocnice, jeho ošetřující lékařka zjistí, že mladík má být nejenže již několik let mrtvý, ale údajně má jít o jednu z obětí Jurka Waltera. Když se mladý muž probere z blouznění, Joona dostane povolení jej vyzpovídat. Doví se, že Mikael a jeho sestra byli jako děti uneseni Walterem, ale jednomu ze sourozenců se podařilo po letech věznění uniknout.

Rozjede se pátrání s cílem co nejrychleji najít Mikaelovu sestru. Není to však tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Mikael nejen že neví, kde byl po celá ta léta vězněn, ale dokonce ani nikdy neviděl věznitele, který se o jeho přežití staral poté, co byl Jurek Walter chycen. Čas však běží a je jisté, že Felicii jí ho již nezbývá mnoho. S téměř stoprocentní pravděpodobností trpí legionářskou nemocí a je nejisté, jak dlouho ještě vydrží naživu…

Jestliže předchozí severské krimi od manželské dvojice švédských autorů vynikaly svou čtivostí a napínavostí, pak Písečný muž za nimi nejenže nezaostává, ale dokonce je v mnohém převyšuje. Klubko příběhu, jehož hlavním aktérem je sériový vrah Jurek Walter a úspěšný komisař Joona Linna, je rozmotáno, ačkoli konec knihy je sám o sobě velmi zmatený a otevřený.

Přes četné a nepopiratelné klady má kniha i několik slabých míst. Předně Jurek Walter až nápadně moc připomíná jiného knižního sériového psychopata, slavného Hannibala Lectera. Příliš originální není ani postava super-silné agentky, jež je nastrčena k Walterovi jako návnada, což opět nepatrně zavání dnes již kultovním románem s Hannibalem Lecterem v hlavní roli.

Čtenáře, které děsí patetické konce a rádoby emotivní ustálené fráze, rozhodně nepotěší závěr Písečného muže, jenž tím vším přímo překypuje. Otevřený a záhadný konec je sice velkým lákadlem ke koupi další knihy, ale myslím, že autoři neměli takový patos zapotřebí. Jejich čtivý styl a talent udržet čtenáře u knihy od začátku do konce je motivací sám o sobě.

Nejnovější román s Joonou Linnou v hlavní roli i přes drobné nedostatky rozhodně zaujme milovníky dobrých severských detektivek. Nedotažený závěr slibuje pokračování, zaručující další porci příjemného napětí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePísečný muž
Sandmannen

Kepler, Lars

Host, 2013

Brutální sériový vrah znovu na scéně - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Martin Kovář napsal:

    S recenzí plně souhlasím, především s tím ohledně konce. Právě jsem knihu dočetl a chtěl jsem se ujistit jestli jsem snad jen nedával pozor a něco mi na tom konci neuniklo :D taky souhlasím s hodnocením knihy – je výborná, napínavá do posledních stránek, všem opravdu doporučuji si tohle skvělé dílo přečíst.

Napsat komentář