Návrat velkého detektiva ve stylu Larse Keplera

lovec-kraliku
Maskovaný vrah započal sérii děsivých vražd. Kdo dostane básničku o deseti králíčcích, zemře. Dokáže geniální detektiv vyřešit případ i z vězení?

Severská detektivka Lovec králíků, kterou vydalo v únoru roku 2017 nakladatelství Host, je další knihou autorské dvojice manželů vystupujících pod pseudonymem Lars Kepler. Jde o další příspěvek do série o detektivu Joonu Linnovi, která již čítá bestsellerové tituly Hypnotizér, Paganiniho smlouva, Svědkyně ohně a Stalker (na knihy si u nás po kliknutí na jejich názvy můžete přečíst recenze). Pro čtenáře, kteří dosud nemají s Larsem Keplerem zkušenosti, je pozitivní zprávou, že tituly série na sebe navazují pouze volně, lze je tedy číst bez většího tápání na přeskáčku. Minulý rok vyšla v nakladatelství Host rovněž Keplerova kniha Playground, která však není součástí řady o detektivu Linnovi.

Joona Linna si myslí, že detektivní dráhu má již definitivně za sebou. Ve vězení si odpykává trest za únos, což jeho kariéře na lesku nepřidává. Vypadá to však, že když nejde detektiv za zločinem, musí zločin za detektivem. Zatímco si Joona „užívá“ nedobrovolný odpočinek, podivně maskovaný vrah zavraždí ministra zahraničí zrovna ve chvíli, kdy si vysoce postavený politik užívá s prostitutkou. Saga Bauerová, Joonova bývalá kolegyně, si myslí, že jde o teroristický čin. Vyšetřování se zaměří na člověka, který shodou okolností obývá vězeňskou celu nedaleko té Joonovy.

Joonovi je nabídnuta příležitost vrátit se ke své práci alespoň v roli informátora. Musí však pracovat tajně a proti rozkazu svých nadřízených. Velmi brzy zjišťuje, že se o žádný teroristický čin nejedná. Motiv je čistě soukromý a obětí bude přibývat. Proč slyšely všechny oběti krátce před svou smrtí básničku o deseti králíčcích? Proč se vrah tak nezvykle maskuje? A co spojuje jednotlivé oběti?

Po mysteriózní odchylce ve formě knihy Playground se vrátil starý dobrý detektiv Joona Linna. Zatímco první polovina knihy se nese ve znamení pomalého rozjezdu, druhá polovina naopak přináší množství nečekaných zvratů a „cliffhangerů“. Autorské duo se vyžívá v naturalistických popisech hrůzných zločinů, což místy působí až nevkusně a přehnaně. Příliš je i nepravděpodobného chování postav a šílených zvratů, které jsou paradoxně současně jen obtížně uvěřitelné, a přesto až příliš známé z jiných detektivních příběhů. Jednoduše řečeno – příběhu by rozhodně neuškodilo, kdyby se autoři spíše než na vymýšlení překombinovaných zápletek ve stylu „Tak co by naši čtenáři rozhodně nečekali.“ více zaměřili například na psychologii postav.

I přes tyto výtky kniha rozhodně stojí za přečtení. Napínavý příběh je psán živým a bohatým slohem, krátké věty gradují napětí a popisy scén dokreslují temnou atmosféru. Jde jednoduše o další knihu od Larse Keplera, která zapadá do jeho konceptu a potěší milovníky napínavé severské krimi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLovec králíků

Kepler, Lars

Host, 2017

Napsat komentář