Probuzení ze snu

cizinec_nahled
Pět let žila jako v bavlnce, než zjistila, že její manžel nebyl tím, za koho se vydával. Po jeho smrti jí zbyly jen obrovské dluhy a malá dcerka. Dokáže se poprat s tím, co jí osud nadělil?

Americká autorka Eleanor Marie Robertson (*1950), známější pod svými pseudonymy Nora Robetrs či J. D. Robb, patří k nejplodnějším současným autorkám. Kupodivu neustále překvapuje novými náměty, ať již v oblasti krimi či románů pro ženy. Novinka s názvem Cizinec vydaná v nakladatelství Alpress v jeho románové edici Klokan je kombinací obou žánrů – nabízí jak napínavou detektivní zápletku, tak příjemné čtení pro ženy.

Hlavní hrdinkou je mladá žena, Shelby Anne Foxvorthová. Po smrti svého manžela Richarda zjišťuje, že nic v jeho životě nebylo skutečné. Dokonce ani jeho jméno nebylo pravé a objev tajné schránky s pasy hned na tři různá jména ukazuje, že podvody a změny identity byly jeho životní styl. Až příliš reálné jsou však milionové dluhy, které jí odkázal. A tříletá dcerka Callie, kvůli níž je nutné zatnout zuby a porvat se se životem.

Prodá tedy dům, nábytek, oblečení, šperky a uchýlí se tam, kde ji vždycky uvítají s otevřenou náručí: domů k rodičům na venkov do Randezvous Ridge. Postupně obnovuje zpřetrhané vztahy, ale také naráží na stará nepřátelství. Začne pracovat v babiččině salónu krásy a vrátí se i ke zpívání, kterým se zkoušela živit, než potkala Richarda. Navazuje nové vztahy a postupně umazává dluhy. Bohužel, minulost není pohřbena tak, jak by si přála…

Ač je Cizinec z části i detektivním románem, takřka thrillerem, v němž napětí postupně stoupá, určitě bych jej ke čtení nedoporučila mužům, protože většinu času převažuje červená knihovna, která přímo překypuje sladkostí. Možná, že nebýt kriminální zápletky, knihu bych ani nedočetla. Vše je totiž dokonalé: malé dítě, které sice zrovna prochází obdobím vzdoru a zemřel mu tatínek, ale je tak hodné, veselé a milé, že to až není normální; rodiče a bratři překypující pochopením pro Shelbyiny potíže; všichni v širém okolí jsou neustále pozitivně naladění a Shelby i její dcerku milují, a když ne, tak je s nimi po zásluze zatočeno. Prostě nebýt zločinného manžela a občas nějaké té mrtvoly, tak by mě z té dobroty snad bolely i zuby.

Nicméně Nora Roberts píše dobře, takže jsem knihu dočetla vcelku spokojená a odpustila autorce i tu přemíru pozitivity, která ze stránek proudila. Vždyť proč si jednou za čas nezasnít o dokonale harmonických vztazích?

Vcelku reálně na mne působila snaha Shelby otřepat se a postavit se na vlastní nohy. Příjemné bylo i to, že odmítla finanční pomoc rodiny. Myslím, že v těchto ohledech se s ní mohu ztotožnit. Úžasné by bylo mít i sladké a poslušné dítě, ale, jak mi potvrdí většina matek, v tomto ohledu jde pouze o románovou utopii. A vztahy mezi lidmi v Ridge, ty vážně patří do pohádek. Ve skutečném světě totiž nelze závistivé a protivné osoby nechat zavřít do polepšovny, jak to udělala autorka s Melody.

„Jsi pořád škodolibá a důležitá, Melody, jako na střední. Je mi tě líto. Musí být hodně těžké vláčet životem břemeno nenávisti.“
„Ty lituješ mě?“ zasyčela Melody. Módní časopis dopadnul s plesknutím na podlahu. „To ty ses pokorně připlazila zpátky do Ridge! A co jsi s sebou přivedla?“ Zvýšený hlas a rudé skvrny na tváři svědčily o stoupajícím rozčílení.
„Přivedla jsem si dcerku, jinak skoro nic. Strašně jsi zrudla, Melody, měla by ses napít,“ doporučila jí Shelby.
„Neraď, co mám dělat. Já jsem zákazník, ty pouhý zaměstnanec. Zametáš podlahu, protože nemáš ani minimální schopnost nalakovat nehty nebo vyžehlit účes.“ (str. 232–233)

Shrnuto a podtrženo: román Cizinec má své dobré stránky (zajímavý námět, dobrý způsob vyprávění, napínavé momenty a nečekané zvraty), ale i ty špatné (příliš velká odtrženost od reality všedního dne), ovšem i ty mohou být pro někoho důvodem k jeho přečtení. Toužíte-li snít u pohádky pro dospělé, pak je novinka z pera Nory Roberts správnou volbou, chcete-li spíše něco napínavějšího a reálnějšího, musíte si zvolit jiný titul.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCizinec

Roberts, Nora

Alpress, 2016

Napsat komentář