Smrt jako prostředek k vykoupení

Posvecene_Zlo_nahled
Jeho sestra zemřela v hříchu, a aby ji vykoupil, rozhodne se rituálním způsobem vraždit jí podobné ženy. Dokáží jej policisté zastavit?

Nora Roberts (*1950), vlastním jménem Eleanor Marie Robertson, patří k nejplodnějším americkým autorkám, a tak není divu, že novinky z jejího pera přináší na náš trh již několik nakladatelů. Po Metafoře (vydává případy Evy Dallasové psané pod pseudonymem J. D. Robb) a Alpressu (romány pro ženy, například Kolotoč přání) začalo její detektivní romány vydávat i nakladatelství Motto. Jako první v sérii Detektivové z D. C. přineslo román s názvem Posvěcené zlo.

Hlavními hrdiny jsou washingtonští detektivové z oddělení vražd. Detektiv Ben Paris a Ed Johnson právě mají na krku neobvyklý případ: někdo škrtí ženy šálem kněžského roucha zvaným „humerál“ a na lístečku nechává rozhřešení: Její hříchy jsou jí odpuštěny. Bohužel vrah po sobě nenechává jiné stopy, a tak je policie nucena nechat vypracovat alespoň pachatelův psychologický profil. Tohoto úkolu se zhostí příjemná psychiatrička Teresa Courtová. Dle jejího posudku jde podle všeho o hluboce zbožného muže, jehož psychika bohužel není v pořádku a jenž by se potřeboval léčit. Tímto proti sobě velice popudí detektiva Bena Parise, který chce dostat za mříže vraždící bestii, nikoli brát ohledy na nějakou nemoc pachatele.

I přes tyto rozdíly se Ben a Teresa velmi sblíží; bohužel vrah, jemuž přezdívají „Kněz“, se na Tess zaměří také. A ani jeden netuší, jak moc blízko jim ten šílenec je!

Bohužel jsem nečetla žádný z případů Evy Dallasové, takže šlo o mé premiérové setkání s detektivní tvorbou Nory Roberts. A musím říct, že mě ani v nejmenším nezklamalo. Děj byl napínavý, rozuzlení překvapivé, a ač občas v prostřihu zazněly myšlenky samotného pachatele, neměla jsem až do konce tušení, kdo jím je. O hlavní představitele jsem se bála tak, že jsem v tom nejkrizovějším momentě musela mrknout na poslední stránku, jestli to všechno oba přežijí…

Nora Roberts totiž umí psát opravdu velmi působivě. Již v Kolotoči přání mi ukázala, že dovede vykreslit charakter jednotlivých postav a umí dobře kombinovat milostné úhelníky tak, aby nakonec zůstala jen ta dvojice, která prostě k sobě dokonale patří. Ovšem její kriminální román je v mnohém ještě lepší.

Kromě citu pro romantický příběh ovládá i schopnost vystavět věrohodnou kriminální zápletku, s níž by se mohli setkat i skuteční kriminalisté. Navíc si všichni hrdinové, nejen pachatel, nesou s sebou nějaké stigma z minulosti, které ovlivňuje jejich postoje. (Ben chová nedůvěru k lékařům, kteří nezabránili sebevraždě jeho bratra. Tess vyrůstala bez rodičů, ti zahynuli, jen s dědečkem.) Autorka tak svým čtenářům servíruje psychologické rozbory a upozorňuje na to, že každý nevyřešený problém ovlivňuje naše chování a postoje k druhým lidem. Což může mít i tragické následky…

Pokud tedy máte rádi napínavé čtení a současně vám nevadí romantika, mohou být detektivky z pera Nory Roberts tou pravou volbou. Rozhodně se u nich nebudete nudit. Alespoň ne s knihou Posvěcené zlo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePosvěcené zlo
Detektivové z D. C.

Roberts, Nora

Motto, 2016

Napsat komentář