Víš, kdo tě sleduje?

big_stalker-C9I-220302
Švédská policie se snaží vyhrát bitvu s vrahem, který otestuje všechny její možnosti a schopnosti. Dokáže tým specialistů dopadnout pachatele, před kterým si nemůže být nikdo jistý?

Autorem severského detektivního románu Stalker, již páté knihy v sérii Detektiv Joona Linna, je manželská dvojice švédských autorů tvořící pod pseudonymem Lars Kepler. Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril mají oba rádi thrillery, což je důvod, proč se rozhodli společně napsat knihu. Jejich prvotina Hypnotizér vyšla v roce 2009 a stala se bestsellerem. V roce 2012 se dokonce dočkala stejnojmenné filmové adaptace, jíž se chopil režisér Lasse Hallström. Následovaly romány Paganiniho smlouva, Svědkyně ohně, Písečný muž (na tyto tituly si můžete po kliknutí na jejich název přečíst na našich stránkách recenzi) a nejnovější Stalker, který vydalo v roce 2015 nakladatelství Host.

Švédská policie je opět bezradná. Kdosi jí zaslal podivné video, na kterém je zachycena žena v okně svého bytu. Stejná žena je následně nalezena brutálně zavražděná a zohyzděná. Nejpravděpodobnějším pachatelem se zdá být pastor Rocky Kyrklund, jenž byl před devíti lety odsouzen za brutální vraždu a svěřen do psychiatrické péče. Následkem tragické autonehody trpí opakujícími se výpadky paměti a nepamatuje si tak svůj zločin. Nyní se Kyrklund vrací do společnosti, právě v době, kdy je policii doručena první videonahrávka. Druhé video a druhá vražda na sebe nenechávají dlouho čekat.

Bohužel chybí jakékoli stopy či důkazy, dle nichž by bylo možné vraha dopadnout. Do vyšetřování se dokonce vrací skalním čtenářům známý hypnotizér Erik Maria Bark, aby se pokusil získat nějaké informace z manžela jedné z obětí. A detektiv Joona Linna je mezitím stále nezvěstný. Skoro všichni si myslí, že je mrtvý. Naštěstí ne všichni…

Ne omylem se Lars Kepler řadí k takovým velikánům žánru severské detektivky, jakým je například Stieg Larsson (ostatně dle něj manželská dvojice autorů zvolila část svého pseudonymu). Keplerovy knihy jsou poutavé, mrazivé a strhující. Stalker sice neobsahuje žádné velké inovace, ale na druhou stranu jsem při čtení knihy nezaznamenala ten známý svíravý pocit, že „tohle už jsem někde četla“. Jednoduše řečeno detektivní román čtenáře nepřekvapí neobvyklou originalitou, ale uchvátí jej neotřelým vyprávěcím stylem. Proto potěší zejména nadšené fanoušky Keplerových knih, kteří si oblíbili jeho sloh a uvítají, že další díl série se nese v podobném duchu jako tituly předchozí.

Za jistý nedostatek příběhu lze naopak považovat poněkud nelogické chování postav a skutečnost, že některé autory předkládané události jsou těžko uvěřitelné a zápletky možná i trochu překombinované. Přesto knihu doporučuji jako napínavé čtení (nejen) milovníkům severských detektivek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStalker

Kepler, Lars

Host, 2015

Napsat komentář