Brožované vydání knihy Tady byla Britt-Marie

Fredrik Backman_Tady byla Britt-Marie
Nakladatelství Host vydalo druhé, brožované vydání románu o tom, jak se lidé ztrácejí, zamilovávají a kopou do všeho, co je kulaté. Pokud jste se s tímto příběhem zatím nesetkali, teď je ta pravá chvíle to napravit!

Nejhezčí věc, kterou můžete o vesnici Borg říct, je to, že leží u silnice. O Britt-Marii zase někdo řekl, že je pasivně agresivní, zpomalená a ukňouraná bába. A to není hezké vůbec – i když možná ne úplně nepravdivé. Britt-Marie po čtyřiceti letech manželství opustila město a manžela, který ji podváděl, a přijela do Borgu. Borg zasáhla finanční krize a nechala po sobě jen cedule s nápisem „Na prodej“ a pizzerii, která je cítit pivem. Britt-Marie nesnáší fotbal. Fotbal je to jediné, co v Borgu zůstalo. Tohle nevypadá na začátek krásného přátelství, to rozhodně ne. Ale když děti z fotbalového týmu v Borgu potřebují trenéra tak zoufale, že se nakonec rozhodnou přijmout kohokoliv, tak je detaily jako třeba ten, že ona opravdu, ale opravdu dělat kouče nechce, nezajímají.

Tady byla Britt-Marie je román o tom, jaké to je mít předsudky (ne že by Britt-Marie nějaké měla, to samozřejmě ne), o ukládání příborů ve správném pořadí (vidličky, nože, lžíce, v tomhle pořadí, ale Britt-Marie na tom přece netrvá!) a o přírodě vedle silnice. Je to příběh o druhých šancích, prvních výkopech a o tom, že jedlá soda vyčistí skoro všechno.

 

Tady byla Britt-Marie

Autor: Fredrik Backman
Přeložila: Helena Matochová

Počet stran: 367
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7491-502-4
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Tady byla Britt-Marie vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Britt-Marie nikoho nesoudí, to rozhodně ne, ale co je tohle za chování? Plastový kelímek! Je snad válka nebo co? Ráda by se na to té holky zeptala, ale protože jí Kent neustále připomíná, že by měla být „trochu víc společenská“, nakonec jen vykouzlí svůj nejdiplomatičtější úsměv a čeká, až jí dívka k tomu kelímku nabídne podšálek.
Kent je Britt-Mariin manžel. Je podnikatel. Velmi, velmi úspěšný. Obchoduje s Německem a je opravdu, ale opravdu společenský. Dívka vytáhne dvě malá mlíčka, taková ta, která se nemusejí přechovávat v lednici. Pak vyndá ještě plastový kelímek plný plastových lžiček. Britt-Marie by se nezděsila víc, ani kdyby to byl had.
„Vy si nedáte mléko ani cukr?“ zeptá se dívka nechápavě.
Britt-Marie zavrtí hlavou a rukou přejede po desce stolu, jako by byla plná neviditelných drobečků. Všude se tu bez ladu a skladu válejí papíry. Uklidnit, na to ta holka samozřejmě nemá čas, má spoustu práce se svou kariérou, to Britt-Marie chápe. (str. 12)

 

Řekli o knize

Fredrik Backman ve svém novém románu boří představy o typické švédské knize, je třeskutě vtipný a sentimentálně filozofický.

Göteborgs-Posten

Střídavě s finesou a střídavě hrubými tahy štětce vypráví Fredrik Backman o kulturních střetech, ke kterým dochází při setkání dvou odlišných světů.

Litteraturmagazinet

Fredrik Backman stihl od svého debutu vytvořit celý literární vesmír. Charakteristický je pro něj mnohoznačný jazyk a schopnost vylíčit břitké, důvěrně známé karikatury, postupně propracované do podoby románových postav z masa a kostí.

Svenska Dagbladet

 

Fredrik Backman

Fredrik-BackmanFredrik Backman (*1981) pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Jeho prvního románu Muž jménem Ove (2012; česky Host 2014) se jen ve Švédsku prodalo přes sedm set tisíc výtisku a práva byla prodána do více než třiceti zemí. Po úspěšné prvotině autorovi vyšly další tři knihy: Saker min son behöver veta om världen (Vše, co můj syn potřebuje vědět o světě, 2012), Babička pozdravuje a omlouvá se (2013; česky Host 2015) a nejnovější román
Tady byla Britt-Marie (2014; česky Host 2016).

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTady byla Britt-Marie

Backman, Fredrik

Host, 2016

Napsat komentář