Láska s vůní zimolezu

KolotocPraniNahled
Hope Beaumontová je nejen krásná, ale také velice schopná. Tak proč se jí v lásce tolik nedaří? Na novém místě, v malém hotelu však získá neviditelnou pomocnici, a to by v tom byl čert, aby i ona nedošla svého štěstí!

Nová kniha z produkce velice plodné americké autorky Nory Roberts (*1950), vlastním jménem Eleanor Marie Robertson, se jmenuje Kolotoč přání a v románové edici Klokan ji vydalo nakladatelství Alpress. Pokud nejste zrovna příznivci ženského romantického čtení, možná byste měli vědět, že Nora Roberts píše ještě pod jedním pseudonymem a to J. D. Robb, což zase znají příznivci kriminálního žánru, kteří si oblíbili případy Evy Dallasové (v češtině vydává nakladatelství Metafora).

Hope žila v hlavním městě, pracovala jako provozní ve velkém hotelu a plánovala si budoucnost po boku svůdného Jonathana, syna majitele. Ten jí však oznámil, že si bere jinou a zraněná Hope raději vyklidila pole. Našla si místo provozní v hotýlku na malém městě Boonsboro. Majitelkou je temperamentní Justina Montgomeryová, která má tři syny. Beckett je šťastně ženatý s Clare a očekává potomka, Owen je zasnoubený s Avery a Ryder nebezpečně svůdný a nezadaný. Podle všeho by Hope mohla napodobit své kamarádky Clare a Avery, jenže to by Ryder nesměl být vůči ní tak odmítavý a přezíravý. Nebo ji první dojem plete?

Vcelku jednoduchá a navíc snadno prohlédnutelná zápletka se pochopitelně odvíjí směrem, který každá čtenářka touží číst – tedy k onomu pohádkovému „žili spolu šťastně až do smrti“. Nora Roberts se děj ani moc nesnaží komplikovat. Sice do něj sem tam vloží nějaké to vzrušení, tah z minulosti, ale to je vždy jen malý mráček na jasném nebi.

A kdyby náhodou ti dva mladí nevěděli, že se mají milovat, mají tu k ruce i tajemného ducha, který rád provokuje romantické konce. Přiznám se, že tento spiritistický rozměr příběhu mě příliš nepotěšil. Kdyby autorka zůstala jen při nějakých těch „zvláštních pocitech“, pak bych to ještě možná brala, ale duch, který se zjevuje jako „bílá paní“ a dokonce mluví s celou společností, to už mi přišlo zbytečně přehnané a skutečný příběh se tak posouvá na hranice fantasy literatury.

Co se týče slohu, chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na množství přespříliš korektních výrazů. Ale dost možná všechny ty knižní výrazy, jimiž se to v textu hemží (již, jenž, obezřele), jdou na vrub překladatelky. Nevím. Nicméně jsem si zvykla a pak už mi text plynul před očima vcelku rychle. Až na množství překlepů, které místy bavily, místy mátly. Nejde však o problém pouze této knihy. Poslední dobou na tento nešvar narážím snad u všech.

Kolotoč přání je příjemným odpočinkovým čtením pro ženy. Nehledejte tedy žádné hluboké myšlenky a psychologické rozbory, možná maličko ženské logiky. I když – výjimky se najdou:

Hope Beaumontová není stále dokonalá. Dělá chyby a taky se mýlí. A takovou ji má docela rád. Dokonalost je nudná až otravná. Chyby jsou lidské. Uvažoval, jestli by na ní ještě nějaké našel, kdyby se záležitost posunula dopředu. (str. 92)

Jestliže máte po celodenním kolotoči stresu chuť na něco malého sladkého, po čem se ale netloustne – můžete se zkusit utěšit příjemnou americkou pohádkou, která určitě nemá mnoho kalorií, ale u níž se příjemně odpoutáte od denervující reality a projedete se s Norou Roberts na jejím Kolotoči přání.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKolotoč přání

Roberts, Nora

Alpress, 2015

Napsat komentář