Hitlerův mozek se jmenuje Heydrich

788_bg
Jeden z nejnebezpečnějších mužů Třetí říše Reinhard Heydrich, architekt konečného řešení židovské otázky, zemřel dílem československého odboje. Jeho příběh se rozhodl interesantním způsobem zpracovat francouzský spisovatel Laurent Binet.

Autorem historického románu HHhH, který vydalo roku 2017 nakladatelství Argo, je francouzský spisovatel a překladatel Laurent Binet. Laurent Binet se narodil v Paříži v rodině historika. Vystudoval literaturu na Pařížské univerzitě, poté vyučoval na pařížském předměstí a rovněž na tamější univerzitě. Delší dobu pobýval v České republice a na Slovensku. Do francouzštiny překládá básně Vítězslava Nezvala. V roce 2010 obdržel prestižní Goncourtovu cenu za svou literární prvotinu, román HHhH, pojednávající o operaci Anthropoid a atentátu na Heydricha.

Román, za jehož názvem se skrývá zkratka nacistického hesla „Himmlers Hirn heisst Heydrich“ (v překladu Hitlerův mozek se jmenuje Heydrich), se zabývá tématem, jež bylo českou i zahraniční literaturou hojně zpracováno – atentátem na Heydricha. To nastavilo autorovi velmi vysokou laťku, protože musel téma zpracovat originálně, a přitom autenticky. Autor se rozhodl udělat ze svého díla jakousi postmoderní úvahu o hranicích historického románu.

Binet vychází nejen z důkladného studia pramenů, ale čerpá i z osobní zkušenosti z našeho hlavního města Prahy, kde dlouho pobýval. Dokumenty, se kterými se spisovatel seznámil, v knize následně kriticky hodnotí. Kniha samotná je pak rozčleněna do mnoha kratších fragmentů, příběh atentátníků a Heydricha je průběžně prokládán Binetovými stesky nad tím, jestli je vůbec možné pochopit a věrohodně pomocí literárního textu zprostředkovat historickou událost.

Pokud čtenáře již nudí neustálé omílání operace Antropoid v knihách i ve filmu, může tedy číst knihu jakožto pojednání o hranicích historického románu. Postmoderním rysem románu je kromě pozitivistického lpění na historických faktech prokládání historického příběhu příběhem vlastním, obsahujícím zdánlivé banality všedního dne. Autor již v průběhu psaní románu tento proces reflektuje.

Ačkoli je způsob, kterým Binet svůj román pojal, bezpochyby zajímavým a pro přemýšlivého čtenáře atraktivním, trochu mi vadila autorova sebestřednost, kterou místy projevoval. Jako by jeho cesta a prostředky byly těmi nejlepšími a vše ostatní bylo hodno maximálně tak kritiky. Na druhou stranu je Binetovo pojetí problematiky velmi originální, a ačkoli autorovo neustálé zhmotňování se v románu může na některé čtenáře působit rušivě, pro jiné bude pozoruhodným experimentem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHHhH

Laurent, Binet

Argo, 2017

Napsat komentář