Za poznáním do Prahy

zmizela-praha
Vltava je jedna z hlavních přírodních dominant našeho hlavního města. Druhý svazek knihy Vltava a její břehy mapuje objekty s ní spjaté (např. mlýny, jezy atd.) od Perské čtvrti až do Troje. Kniha vyšla v edici Zmizelá Praha, která se věnuje zaniklým a proměněným stavbám.

Řeka Vltava je pro vzhled, charakter a život Prahy živlem zcela zásadním. Ačkoliv ji dnes chápeme spíše jako prvek přinášející do obrazu města vjemy estetické, v historii byly její funkce daleko praktičtější. Sloužila jako zdroj energie, dopravní cesta či výrobna ledu a tomu odpovídalo i její využití. Kniha, rozdělená do dvou svazků, se zaměřuje na popis zaniklých a proměněných objektů – mlýnů, jezů, náplavek, ostrovů, mostů, vodáren a vodárenských věží – a na stavby spjaté s kanalizací a splavněním řeky – nábřeží, novodobé mosty a jejich výzdobu, přístavy, plavební komory a zajímavosti navigace. Pojednáno je také využití řeky pro zábavu a oddech Pražanů v podobě plováren, výletních plaveb, sportovních přístavů a rybaření. Druhý díl mapuje Petrskou čtvrť, Karlín s Rohanským ostrovem, Maniny s tématem přeložení koryta řeky, Karlínský, Libeňský a Holešovický přístav a plavební průplav mezi Trojou a Bubenčí.

Zajímavost o knize

Knihu otvírá fotografie z 19. října 1865, kdy byl položen základní kámen k mostu Františka Josefa I., na jehož místě dnes stojí Štefánikův most spojující Revoluční třídu a Letenský tunel. Nejnovější foto z května 1983 zachycuje provizorní tramvajový most v Troji, kterému se přezdívalo Rámusák a místo něhož slouží od října 2014 Trojský most. Archivních snímků je v knize celkem 186, jsou mezi nimi momentky z všedního života i velkolepé panoramatické záběry na krajinu i architekturu, která už není.

Břeh Petrské čtvrti a Karlína představoval mimořádné prolnutí přírody a industrie. Prolnutí tak působivé a neopakovatelné, že stojí za to si je připomenout, protože z živé paměti se jeho obraz již zcela vytratil a úplné zapomnění si nezaslouží. Kdyby plánovači města na počátku 20. století dokázali zachovat alespoň některé relikty či zákoutí osobité ostrovní a mlýnské čtvrti, kterou byl pás petrského a karlínského pobřeží, dnes by měly tyto části Prahy potenciál excelentního turistického magnetu.

Proto při vzniku knih z řady Zmizelá Praha nejde jen o nostalgické vzdychání nad zašlými obrázky minulých dob, ale také o varování, že zánik mnohého, co dnes považujeme za dožilé a nezajímavé, nám naši potomci vyčtou, jako vyčítáme mnohé radikální zásahy do struktury a podoby města my našim předkům.

– Kateřina Bečková, autorka knihy

Vltava a její břehy 2. díl

Od Petrské čtvrti po vodě do Troje
Autorka: Kateřina Bečková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7432-633-2
Doporučená cena: 360 Kč

 

Knihu Vltava a její břehy 2. díl vydalo nakladatelství Paseka.

O autorce

Kateřina Bečková (*1957) spravuje sbírku starých fotografií v Muzeu hlavního města Prahy a od roku 2000 je předsedkyní Klubu za starou Prahu. Je autorkou mnoha publikací o staré Praze, v rámci ediční řady Zmizelá Praha zdokumentovala mj. proměny Starého města, nádraží a železniční tratě nebo tovární objekty.

Zdroj informací: nakladatelství Paseka


Od svého založení až do současnosti vydává nakladatelství Paseka i prózy úspěšného českého spisovatele Petra Šabacha. Velký ohlas zaznamenaly také knihy Květy Legátové Želary a Jozova Hanule, jež dosáhly velkého úspěchu i v zahraničí. Mezi kmenové autory patří rovněž básník Pavel Šrut. V současné době nabízí Paseka široké spektrum knih různých žánrů. V oblasti překladové literatury pokračuje v projektu souborného vydání díla Vladimira Nabokova a dlouhodobě se věnuje řadě předních světových prozaiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZmizelá Praha – Vltava a její břehy 2. díl
Od Petrské čtvrti po vodě do Troje

Bečková, Kateřina

Paseka, 2016

Napsat komentář