Imigrantské osudy

osudy imigrantu
Válka. Jeden z důvodů nedobrovolného opuštění rodné domoviny. Uprchlíci v nové zemi stanou tváří v tvář odlišné kultuře. A právě osudy imigrantů představí následující knihy, které se v případě zájmu o toto téma jeví jako dobrá volba.

Téma uprchlictví z pohledu dětí lze nalézt v knize Na útěku. Bratři prchají před válkou do Anglie, kde chtějí začít žít nový život. Vydejte se s nimi a zjistěte, čím vším si museli projít, a zda dosáhli svého cíle.

Dva chlapci na útěku před válkou. Nemají nic než oblečení v batohu na zádech a tenčící se hotovost po rodičích zašitou do výstelky pásku u kalhot. Aryan a jeho malý bratr Kabir se vydávají nákladním autem, lodí, vlakem, autobusem i pěšky napříč Evropou, která jim, jak zoufale doufají, nabídne budoucnost, s níž už se v Afghánistánu rozloučili. Kábul-Teherán-Istanbul-Athény-Řím-Paříž-Londýn: to je směr, kterého se drží, mantra, kterou opakují ve svých modlitbách, a jediná možnost, kterou před sebou vidí. Během cesty čelí hladu a vyčerpání, zimě a horku, násilí a zmatku, jsou nuceni pracovat v bezútěšných podmínkách a spoléhat se na lidi, kterým není radno věřit. Vždycky ale zbývá naděje a vzpomínky na domov. Je to příběh dvou chlapců, jejichž odvážné rozhodnutí poukazuje na ničivý dopad války na životy obyčejných lidí.

Ukázka z knihy

Kohoutek zaskřípe, Arjan umývá Kabírovy ruce, potom svoje. Voda teče v tenkém, kroutícím se proužku. V trubce není skoro žádný tlak. Arjan se svléká tričko, namáčí ho a drhne s ním Kabírovi obličej, uši a krk. Voda jim cáká na nohy a vytváří v půdě pavouka stružek. Od Turecka nic nejedli. Arjanovi se v duchu vrací obrázek prasat a nechává polévku stát. Kabír je ale příliš vyhladovělý, aby odolal. (str. 29).

Na útěku

Autorka: Caroline Brothersová
Přeložila: Helena Hartlová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-204-4019-8
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Na útěku vydalo nakladatelství Mladá fronta.

————————————————

Válečný konflikt v bývalé Jugoslávii donutí rodinu k emigraci do Finska. Autor barvitě vykresluje vnímání střetu kultur z pohledu dvou generací v rámci vzájemně se proplétajících vyprávění.  Zatímco matka se musí vyrovnat s albánskými tradicemi, tak její nejmladší syn se životem ve Finsku.

Mladý muž, hroznýš a nevypočitatelná kočičí šelma. Jedna rodina, dvě země a spousta kousků zlomených srdcí. V 80. letech na jugoslávském venkově provdají mladičkou muslimskou dívku za mladíka, kterého sotva zná. Snaží se, seč může, aby byla dobrou ženou, ale čeká ji jen jedno zklamání za druhým. Když se země rozpadne v plamenech válečné vřavy, rodina prchá a život, jak jej znávala, nechává za sebou. Mladý přistěhovalec vyrostl ve Finsku, chladné zemi, kde se od nově příchozích očekává, že vděčně přijmou určené místo ve společnosti. Osamělý vyděděnec si koupí hroznýše, poté se v baru seznamuje se záhadným kočičím stvořením, díky kterému se odhodlá se svým životem konečně něco podniknout.

Ukázka z knihy

Stál přede mnou a chvíli nic neříkal, ale pak mu mlčení začalo vadit, vklouzl mi rukou na bedra, silou mě přitiskl ke zdi a drsně políbil. Dlaněmi mi sevřel zápěstí a stehno vrazil do rozkroku, jako kdyby se bál, že stihnu něco říct. Že jsem do něj zamilovaný, nebo že vím, jak ho to štve a jak mu rozumím, i světu, ze kterého pochází: rodiče inženýři, no jo, nemohls jim říct, že jsi na kluky, já vím, no, to se neříká jen tak. (str. 12).

Moje kočka Jugoslávie

Autor: Pajtim Statovci
Přeložila: Jitka Hanušová

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-1753-0
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Moje kočka Jugoslávie vydalo nakladatelství Argo.

————————————————

Není všechno zlato, co se třpytí a budoucnost není vždy tak růžová, jak se jeví. To zjistí hlavní hrdina Džende Džongy, který sice získal v emigraci práci a finanční nezávislost, ale za jakou cenu? A hlavně na jak dlouho?

Džende Džonga emigroval z Kamerunu do New Yorku, aby zajistil sobě, své ženě a synovi lepší budoucnost. Po několika měsících téměř otrocké práce se na něj usměje štěstí a získá práci snů – začne pracovat jako osobní řidič Clarka Edwardse, vysoce postaveného manažera v bance Lehman Brothers. Džende má poprvé v životě dobře placenou práci a dokáže zabezpečit nejen svou rodinu, ale i podporovat příbuzné v Kamerunu. Džendeho žena začne vypomáhat v Clarkově domácnosti a zdá se, že po letech strádání a tvrdé práce čeká Džendeho rodinu klidná budoucnost. Džendeho sny se však začnou rozplývat poté, co na povrch vypluje pravda o finančních machinacích banky Lehman Brothers a když se Clarkova na pohled dokonalá rodina zhroutí pod tíhou utajovaných skutečností. Tehdy se naplno ukáže, že Džendeho život v emigraci stojí na vratkých základech a on musí učinit jedno ze svých nejtěžších osobních rozhodnutí.

Ukázka z knihy

Nikdy se nemusel starat o to, zda má potřebné zkušenosti, zda je jeho angličtina dokonalá, zda bude považován za dostatečně inteligentního. Jenže dnes, když si oblékl zelený dvouřadový oblek s tenkým proužkem, který měl na sobě i v den, kdy vstoupil na americkou půdu, nedokázal myslet na nic jiného, než jak udělat dojem na muže, jehož nikdy předtím neviděl. (str. 11).

Neváhejte zjistit, jak pokračuje ukázka.

Touhy Džendeho Džongy

Autorka: Imbolo Mbue
Přeložila: Libuše Čižmárová

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7473-430-4
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Touhy Džendeho Džongy vydalo nakladatelství Kniha Zlín.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoje kočka Jugoslávie

Statovci, Pajtim

Argo, 2016

zobrazit info o knizeTouhy Džendeho Džongy

Mbue, Imbolo

Kniha Zlín, 2016

zobrazit info o knizeNa útěku
Z Afghánistánu do Londýna. Příběh inspirovaný skutečnými událostmi!

Brothersová, Caroline

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář