Město tří národů v období první republiky

Praha_rozdelena_sdilena_nahled
Praze se dříve říkalo také „Město tří národů“, protože v něm v symbióze, ať již lepší či horší, žili Češi, Němci a Židé. Jak se jejich vzájemné vztahy vyvíjely od vzniku Československa v roce 1918 až po rok 1938, mapuje nová kniha z Nakladatelství Lidové noviny.

Město tří národů – toto a podobná označení Prahy konce 19. a počátku 20. století je možné nalézt nejen v četných literárních svědectvích. Jde zároveň o důležitou součást historického a literárněvědního diskurzu o městě, o reminiscence multietnické společnosti zničené mezi lety 1938 a 1948.
Autorka na příkladu úřední statistiky, komunální politiky, intelektuální veřejnosti a populární kultury zkoumá, jak Pražané vytvářeli, vyjednávali i překračovali vlastní skupinové představy i obrazy jiných. Ukazuje, že konstrukce národní identity v hlavním městě Československa nebyly navzdory jejich zdánlivé všudypřítomnosti stabilní a pevně dané.

Praha rozdělená i sdílená

Autor: Ines Koeltzsch
Přeložil:  Petr Dvořáček

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 165×217 mm
ISBN: 978-80-7422-421-8
Doporučená cena: 389 Kč

 

Knihu Praha rozdělená i sdílená vydalo
Nakladatelství Lidové noviny v edici Židé – dějiny – paměť.

Ukázka z knihy

1. Definice. Národnost jako předmět diskurzu

Na počátku novověkého zjišťování údajů o obyvatelstvu hrála statistická konstrukce národnostních a etnických skupin v českých zemích podřadnou roli. Na politický prostředek prvního řádu vzrostl význam statistiky jazyků až později – otázka „obcovací řeči“ byla v Předlitavsku poprvé položena při sčítání lidu v roce 1880 –, souběžně s procesy etnizace ve společnosti českých zemí během druhé poloviny 19. století.

Prolistujte si celou ukázku z knihy.

Ines Koeltzsch

Dr. Ines Koeltzsch působí jako vědecká pracovnice na Masarykově ústavu a Archivu AV ČR v Praze. Zaměřuje se na výzkum a výuku sociálních a kulturních dějin multietnických společností, zejména dějin Židů ve střední Evropě 19. a 20. století. Za svou disertaci o česko-židovsko‑německých vztazích v meziválečné Praze v Německu získala dvě významná vědecká ocenění.

Zdroj informací: Nakladatelství Lidové noviny


Nakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování. Hlavní publikační činnost je orientována na populárně-naučnou literaturu a literaturu faktu. Soustředí se především na obory historie, archeologie, dějiny umění, publicistika, lingvistika, literární věda a na encyklopedické práce. Z ostatních disciplín a žánrů lze jmenovat zejména cestovatelskou a průvodcovskou produkci speciálního zaměření a biografickou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePraha rozdělená i sdílená
Česko-židovsko-německé vztahy 1918–1938

Koeltzsch, Ines

Nakladatelství Lidové noviny, 2016

Napsat komentář