Létající žena

Paula McLainova_Letala jsem za sluncem
Paula McLainová, autorka bestselleru Pařížská manželka, přichází s dalším báječným příběhem. Létala jsem za sluncem je kniha, která vypráví o odvážné mladé ženě Beryl, jež milovala létání a toužila změnit svůj osud.

Keňa na počátku 20. století… Místo, kde domorodý svět černých bojovníků naráží na dekadentní aristokratickou společnost. Bílé dítě uprostřed černé Afriky. To je Beryl, kterou matka v dětství opustila a zanechala ji s otcem na koňské farmě. Jeho nekonvenční výchova učinila z Beryl odvážnou mladou ženu. Jenže i to nejdivočejší dítě musí dospět, a tak i jí život ukáže svou horší tvář. Krach farmy, jeden katastrofální vztah za druhým…
Beryl si vezme do hlavy, že bude dělat to, co umí nejlépe: trénovat vítěze koňských dostihů. V manželství ale prohrává. Zvlášť když se zoufale zamiluje do charismatického Denyse Finch Hattona, milence slavné baronky Blixenové. Ano, té Karen Blixenové, svérázné dámy, kterou proslavila kniha Vzpomínky na Afriku.
Beryl hledá své místo na zemi. Jenomže ono vůbec není na zemi. Je v oblacích. V kabině letadla. Chce být nejlepší. Přeletět Atlantik. Doletět až ke slunci. Zlomit osud.

 

Létala jsem za sluncem

Autorka: Paula McLainová
Přeložila: Drahomíra Michnová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7359-469-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Létala jsem za sluncem vydalo nakladatelství Metafora.

 

Ukázka z knihy

Vega Gull je modrý jako páv se stříbrnými křídly, nádhernější než kterýkoli pták, jakého znám, a tak nějak patří mně, poletím v něm. Říká se mu Messenger a byl vyprojektován a sestrojen s velkou péčí a umem, aby dokázal to, co by mělo být nemožné – přeletět oceán na jeden jediný zátah, pět tisíc osm set kilometrů, černý chřtán a jinak nikde nic – a vzít mě s sebou.
Nastává soumrak, když do něj nastupuju. Nad letištěm se už řadu dní honí bouřky, nebe teď milostivě poskytlo trochu skoupého světla. Do křídel bubnuje déšť jako do tympánů, z boku přicházejí poryvy větru, ale přesto prý nastalo to nejlepší počasí za celý měsíc. Víc než počasí mi ale dělá starost váha stroje. Gull je vybaven speciálním podvozkem, aby unesl větší zásobu oleje a benzinu. Pod křídla a ke kabině byly připevněny nádrže, které tvoří přiléhavou zeď kolem mého sedadla a jsou opatřené ventily tak, abych na ně dosáhla a mohla je i za letu povolit jenom dvěma prsty. Dostala jsem instrukce, že mám jednu nádrž napřed nechat úplně vyschnout, a než otevřu druhou, musím tu první zavřít, aby se nevytvořila vzduchová bublina. Motor může na chvíli přestat fungovat, ale pak znovu naskočí. Budu na to muset spoléhat. Budu muset spoustu dalších věcí.
Na asfaltové ploše letiště vidím kaluže velikosti menších jezer, jejich hladina je našlehaná do bílé pěny. Fouká ostrý a neutuchající protivítr, nízké mraky působí skličujícím dojmem. Sešlo se tu několik novinářů a přátel, kteří mě chtěli vidět vzlétnout, ale nálada je nepopiratelně ponurá. Každý, kdo ví, do čeho se hodlám pustit, se mě snaží přesvědčit, abych to nedělala. Ne dnes. Ne letos. Můžu toho rekordu dosáhnout i za příznivějšího počasí – ale já už zašla příliš daleko, než abych teď couvla. (str. 11–12)

 

Paula McLainová

Paula McLainová se narodila v roce 1965 ve Fresnu v Kalifornii. Vůbec to ale neměla v životě lehké. Matka rodinu opustila, když jí byly pouhé čtyři roky, zatímco její otec pobýval opakovaně ve vězení. Paula a její sestry (jedna starší a jedna mladší), tak v následujících čtrnácti letech střídavě trávily život pro změnu v nejrůznějších dětských domovech. O tomto nelehkém období vypráví ve své autobiografii nazvané Like Family: Growing Up in Other People’s Houses (Jako rodina: Vyrůstat v domech cizích lidí). Když dospěla do věku, kdy bylo nutno zařadit se do pracovního života, živila se vším možným a prošla různými místy – než přišla na to, že vlastně může psát. Na Michiganské univerzitě studovala poezii a odnesla si odtamtud titul MFA (magistr krásných umění). Dnes žije se svou rodinou v Clevelandu. Napsala dvě sbírky poezie – Less of Her a Stumble, Gorgeous – a tři romány. První dostal název A Ticket to Ride. Druhým byl vynikající beletrizovaný životopis Hemingwayovy první ženy Hadley – Pařížská manželka, který, stejně jako příběh slavné pilotky Beryl Markhamové nazvaný Létala jsem za sluncem, vyšel česky v nakladatelství Metafora.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Metafora.


Nakladatelství Metafora bylo založeno v roce 2001. Zaměřuje se zejména na literaturu překladovou a jeho autoři pocházejí ze všech koutů světa (ze Spojených států např. Robert Crais se svými detektivkami, z Anglie Susan Hillová se svými mrazivými duchařskými příběhy, ze Švédska autorky podivuhodných příběhů Majgull Axelsson či Marie Hermanson ad.). Tu a tam jsou vydáváni také čeští autoři, např. Eva Brabcová, Martina Wolfová nebo Vladimír Kafka. Nakladatelství vydává beletrii vážnou i veselou, thrillery i detektivky z minulosti, současnosti i budoucnosti, knihy z oblasti esoteriky či východní filozofie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLétala jsem za sluncem
Pilotka Beryl Markhamová, baronka Blixenová a jejich milenec Denys Finch Hatton… a vzpomínky na Afriku

McLainová, Paula

Metafora, 2016

Napsat komentář