Kniha o touze i sebeklamu

Svevole-perex
Lena Anderssonová, švédská autorka úspěšných románů, ve své nové knize Svévole píše nejen o lásce, ale i o různých strastech a těžkostech, které se s ní pojí. Píše o sebeklamu, lidských slabostech a krutostech.

Příběh o tom, jak v touze být milováni oddaně podvádíme sami sebe. Ester Nilssonová je jednatřicetiletá básnířka a esejistka, racionální žena žijící v rozumném, vyzrálém vztahu. Jednoho dne dostane nabídku připravit přednášku o umělci Hugu Raskovi. Ten je jejím vystoupením nadšen. Znamená to začátek milostného vztahu, banálního ve své prosté krutosti, velkolepého naprostou odevzdaností. Román Svévole ukazuje, nakolik jsme připraveni pro lásku lhát sobě samým, jak snadné je zneužít lidskou slabost a jak krutý může být výsledek.

 

Svévole

Autorka: Lena Anderssonová
Přeložila: Luisa Robovská

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-527-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Svévole vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Jmenovala se Ester Nilssonová. Psala básně a eseje a v jedenatřiceti letech měla na kontě osm hustě popsaných sbírek. Někteří považovali její texty za tvrdošíjné, jiní za hravé. Většina lidí o ní nikdy neslyšela.

Při vnímání skutečnosti vycházela se zničující precizností z hloubi svého vědomí a žila v přesvědčení, že život je přesně takový, jaký se jeví navenek. Lépe řečeno, že lidé jsou stvořeni k tomu, aby viděli svět v jeho skutečné podstatě. Alespoň za předpokladu, že mu věnují dostatečnou pozornost a nelžou si do kapsy. Mezi pojmy subjektivní a objektivní vkládala Ester rovnítko. Anebo o to přinejmenším usilovala.

Ačkoli jí bylo jasné, že hledání stejné preciznosti v jazyce se podobá svěrací kazajce, nikterak ji to neodradilo od práce. Jakýkoli jiný ideál by totiž jen nahrával lidem, kteří obcházejí a podvádějí rozum, kteří nevěnují dostatek pozornosti vztahům mezi jevy a jejich zrcadlení v jazyce. (str. 9–10)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Řekli o knize

Styl je nadčasový a přesný, spojení milostného trápení a jasné ironie činí tuto knihu závažnou. Přečetl jsem ji na jeden zátah a s potěšením. Je to kruté, ale také velmi zábavné – obraz naděje, touhy a nevyléčitelně osamělé duše, pro který našla Lena Anderssonová dokonalý tvar.

Daniel Sandström, člen poroty Svenska Dagbladets litteraturpris

Výstižná kniha plná trefných myšlenek, které bych si nejraději vystřihla a pověsila na stěnu, aby mi připomínaly, jaký život může být.

Lina Kalmtegová, Svenska Dagbladet

Způsob, jakým Anderssonová předkládá svoje úvahy a jejich řešení, je tak zajímavý a brilantní, že na něj bez váhání přistupuji. Ve své knize se dotýká věčných otázek lásky a svobody, ale tak lehkým jazykem, se záblesky humoru a schopností udržet si nadhled, že to vyprávění dodává neskutečnou jiskru.

Jens Liljestrand, Expressen

 

Lena Anderssonová

Lena Anderssonová (* 1970) je švédská spisovatelka a novinářka, píše sloupky pro největší švédský deník Dagens Nyheter. Za knihu Svévole: Román o lásce (2013) získala cenu Augustpriset 2013 pro nejlepší knihu roku a literární cenu udělovanou deníkem Svenska Dagbladet (Svenska Dagbladets litteraturpris 2013). Svévole je její šestý román, vychází v osmnácti zemích.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

—————————————

Zapojte se do naší soutěže o knihu Svévole,
která probíhá od 8. do 21. ledna 2016.


Nakladatelství Hosthost vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvévole
Román o lásce

Anderssonová, Lena

Host, 2015

Napsat komentář