Kleopatra Selene

Selen
Kleopatřiny děti jsou po její smrti zajaty. Řím jim uděluje milost a ony mají být poctěny tím, že budou bydlet v domě císaře. Ale je to opravdu pocta, nebo jen opatření Oktaviana, který se Egypta a jeho obyvatel stále bojí?

Příběh egyptské královny Kleopatry je známý po celém světě. Snad každý zná její příběh i tragický konec, kdy se nechala uštknout jedovatou kobrou, aby neskončila jako válečná kořist Římské říše. Ale co se po její a Antoniově smrti stalo s jejich dětmi? Tento fakt už tak známý není. A právě o něm vypráví kniha Znamení bohyně Isis, kterou napsala Stephanie Dray. Román vyšel v lednu 2012 v nakladatelství Alpress.

Hlavními hrdiny vyprávění jsou přeživší děti Kleopatry a Antonia. Jsou jimi Filadelfus a dvojčata Selene a Helius. Ty se po smrti matky dostávají na dvůr nového císaře, kde mají být vychovávány. Ani zde však nejsou v bezpečí a stále si musí hlídat svůj život. Setkávají se zde s dalšími nevlastními sourozenci, kteří se na sirotky oprávněně zlobí. Kleopatra jim totiž odvedla otce, kterého nikdy nepoznaly. A tak se děti snaží být co nejvíce nenápadné a co nejrychleji zapadnout do běžného chodu domácnosti. Je ale těžké zapomenout na svůj život, rodiče i víru. Jelikož ale dětí chtějí žít, musí se přizpůsobit římským zvyklostem a bojovat za svou svobodu a zem pouze v tajnosti. Povede se jim vrátit se na místo, kam patří, na egyptský trůn?

Octavianus se za každou cenu snaží Kleopatřiny děti brát jako svoje vlastní, ale chce za to něco zpět. Co všechno budou muset obětovat? Pomůže jim jejich víra v Isis, aby překonaly příkoří, které je na nich vykonáváno? A co dokáží dary, které jim stačila matka před svou smrtí darovat?

V domě se nakonec najdou i lidé, kteří jsou jim ochotni pomoc a riskovat své životy pro jejich budoucnost. Vždyť kdo jiný by mohl zachránit přívržence Isis než bratr Slunce a sestra Měsíc, kteří jsou ztělesněnými bohy? Bude umět dcera slavné královny intrikovat stejně dobře jako její matka, nebo se podvolí vládci?

Velice se mi líbilo, že dříve než autorka začala vyprávět samotný příběh, zasvětila čtenáře do dobové situace. To velice oceňuji. Čtenář se hned lépe orientuje a při dalším čtení se může soustředit pouze na příběh. Popsala hlavní postavy a nezapomněla upozornit na to, že se sice opírala o historická fakta, ale upravovala si je pro potřeby své i hlavních hrdinů. Například měnila pořadí historických událostí.

Milovníci historických románů budou zajisté potěšeni strhujícím vyprávěním, které čtenáře zavede do vzkvétajícího Říma. Živý příběh plný intrik, válek i lásky vás zaručeně dostane a vy nebudete chtít, aby vyprávění skončilo.

Nejen v literatuře je téma Egyptu stále oblíbené a autoři ho hojně využívají jako podklad pro své romány a další díla. A myslím si, že to není vůbec na škodu. Egypt byl a i v současné době je krásné místo plné fascinujících staveb, historie, umění i magie.

Proto není divu, že byl Řím tak pyšný, když tuto zemi dostal na kolena. Jak asi musela Selene i její bratři trpět, když viděli ukradené poklady Egypta na římských budovách či šperky jejich matky na cizích ženách?! Není divu, že i vzhledem ke svému nízkému věku se děti rozhodly bojovat za svůj původ. Jestli vyhrají nebo ne se dozvíte na stránkách tohoto románu. Přeji příjemné čtení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZnamení bohyně Isis

Dray, Stephanie

Alpress, 2012

Napsat komentář