Krabice dopisů, pro které Sala riskovala život

Křest knihy Salin Dar
Od konce druhé světové války uplynulo více než pětašedesát let a my začínáme pomalu zapomínat na koncentrační tábory, oběti i válku samotnou. Připomenout se ji snaží nová kniha, která byla pokřtěna 6. března v Polském institutu Praha.


Nakladatelství Mladá Fronta vydalo knihu Salin dar – Matčin příběh od Ann Kirschner, která je děkankou Macaulay Honors College City University v New Yorku. V úterý 6. března si na úspěch knihy připili autorka, překladatelka Petra Eflerová, režisérka Karin Venhaue, která o knize připravuje dokumentární snímek, zástupci programu Think Big Nadace O2 v České republice a Mladé Fronty. Autorka vyprávěla o své práci na knize, odpovídala na dotazy ohledně osudů své matky i dalších hrdinů jejího příběhu.

Autorka, překladatelka, režisérka

Autorka, překladatelka, režisérka

Ann Kirschner na křtu vzpomínala, jak svou knihu napsala. Začalo to u malé fotky, kterou má její matka na nočním stolku. Ptala se na ni několikrát, ale Sala vždy řekla jen tolik, že je to ona a její kamarádka Ala. Nikdy o své minulosti nemluvila. V roce 1991 měla jít ve svých 67 letech na složitou operaci by-passu, a tak se rozhodla, že svůj příběh Ann převypráví. Přinesla jí krabici. Ann si myslela, že se jedná o šperky, ale mýlila se. V červené krabici od hry Spill and Spell se ukrývaly malé kožené desky s dopisy, fotografiemi, pohlednicemi a papírovými útržky. Ann z materiálů, které její matka dokázala uchránit a převážet po celou dobu nucených prací i po válce, zjistila, že Sala byla během druhé světové války v sedmi různých pracovních táborech.

Sepsala tedy a vydala její příběh. Podle knihy vznikla výstava s názvem Dopisy Sale, v USA se hrálo dokonce divadelní představení, které příběh inspiroval, nyní vychází český překlad a chystá se film. „Největší bohatství našeho života jsou harmonické vztahy v rodině. Příběh Saly nám odkrývá silné emocionální prožitky, lásku a úctu k bližním, k přátelům, k milovanému člověku, k sestrám a k rodičům. Snad procitneme včas a uvědomíme si skutečný význam a dosah těchto po staletí obecně užívaných pojmů, především v dnešním globalizovaném a konzumním světě. Nechť je nám kniha zdrojem poučení a všem nepoučitelným zároveň varováním,“ vysvětlovala velmi emotivně režisérka Karin Venhauer, která se s knihou seznámila díky výstavě a dala impuls k jejímu překladu.

Ann Kirschner na křtu vyprávěla i o cestě do Evropy, kterou podnikla se svou matkou, otcem a bratry. Našli všechna místa v česko-polském pohraničí, kde se dříve nacházely pracovní tábory a kde byla Sala vězněna.

Když skončila válka, jela Sala do Prahy, hledala muže, do kterého se zamilovala. Zde její utrpení skončilo a zde byla nyní pokřtěna kniha o jejím osudu. Z 50 členů Saliny rodiny válku přežili tři, ona a dvě sestry. Všechny tři se vdaly, ale jen Sala měla děti, obě sestry zemřely velmi mladé. Sale je nyní 88 let, den před křtem české verze knihy oslavila své narozeniny, a je mnohanásobnou babičkou. Její příběh si můžete přečíst v knize Salin dar.

Obrázek, kterým to vše začalo - Ala a Sala

Obrázek, kterým to vše začalo - Ala a Sala

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSalin dar
Matčin příběh

Kirchner, Ann

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář