Neplánovaná nahota nemusí být to nejhorší, co vás potká

MarkLowery_BezKalhotAniRanu
Znáte ty chvíle, kdy ať uděláte, co uděláte, a ať jsou vaše úmysly sebelepší, stejně se všechno obrací proti vám? Michael Swarbrick Marka Loweryho by se mohl stát nekorunovaným králem takových situací.

Pouhých pět měsíců po vydání překladu první, přišlo v září 2014 nakladatelství Argo s překladem navazující druhé knihy Marka Loweryho Bez kalhot ani ránu… pokud NEJSTE nudista (Pants Are Everything … when you’re definitely NOT a nudist, 2013). Kniha přímo navazuje na zmíněnou první Loweryho publikaci Jenom ponožky nestačí… pokud je to všechno, co máte na sobě (2014, Socks Are Not Enough … if that’s all your parents are wearing, 2012). O překlad se v obou případech postaral Jiří Popel.

Hlavního hrdinu knihy Michaela Swarbricka, chlapce školou povinného, nalezne čtenářská obec v nové knize přesně na místě, kde jej v předchozím díle opustila, tedy na pláži v Blackpoolu. S pomocí jím až fanaticky obdivované Lucy Kingové se mu podařilo překonat trauma z dětství spojené s jedním oslem a nalezl odvahu odložit poslední část oděvu, v tomto případě plavky… ale nebyl by to Michael Swarbrick, kdyby se vše nevyvinulo proti němu, že? V nejméně vhodnou dobu navíc na scénu vstupuje Michaelův snad jediný přítel Paul, jenž svou zvláštní formou bezprostřednosti ve většině případů situaci ještě zhoršuje – samozřejmě pro Michaela, nikoli pro sebe. Kniha je psána stejnou střídavě retrospektivní formou jako její předchůdkyně, tedy jako prolínání přítomného děje a děje vyčteného ze zápisků, jež si Michael dělá. Podporován (či spíše pronásledován) svojí šílenou nudistickou matkou, stává se nedobrovolně nudistickou ikonou a pojem „swarbrickování“ se stává rozšířeným synonymem pro jakoukoli formu veřejné nahoty. Michael je ředitelem školy odsouzen k dvoutýdennímu trestu prací pod názvem „Prací k druhé šanci“ – dokud svoji praxi nesplní, nesmí se vrátit do školy. Problémem se ovšem ukáže nějakou práci, kam by Michaela byli ochotni přijmout, vůbec najít, protože ani knihovna, ale dokonce ani fastfood nestojí o publicitu ve spojení se „swarbrickováním“. Na scénu se tedy vrací poněkud svérázný profesor Chas se svým novým plánem na pojízdnou psychologickou poradnu pro mladistvé, v jehož společnosti si Michael většinu svého trestu může „odkroutit“. Abychom ale měli rodinu kompletní, přivádí Mark Lowery na scénu i Michaelova všemi obdivovaného bratra Stevena, Stea, Stevenátora… a v tomto díle nově samozvaného Stecenáše. A ejhle, Ste najednou vystupuje jako dokonalý gentleman, jako dokonalý syn a hlavně jako dokonalý bratr… Je vůbec taková proměna možná? Tak to je jedna z věcí, které se čtenáři dozvědí, když se odvážně pustí do četby této nové téměř třísetstránkové vzrušující knihy.

Pro koho je tato publikace určena? Po přečtení prvního dílu bych si já osobně druhý nenechal za nic na světě ujít. Pevně věřím, že podobně na tom bude každý fanoušek Marka Loweryho. Kniha se hodí pro každého, kdo vyhledává vtipné a nestandardní příběhy, plné zvratů a překvapení a přitom prosté hrubostí či vulgarit. Doporučit ji tedy mohu každému od deseti let výše bez dalšího věkového či žánrového omezení. A protože mne tím pádem nenapadá nikdo, kdo by nad ní ohrnoval nos, vynechávám pro tentokrát odstavec „pro koho se kniha nehodí“.

Ačkoli je druhou knihou příběh Michaela Swarbricka víceméně uzavřen, dovedu si představit, že i na Bez kalhot ani ránu by Mark Lowery dokázal navázat dalším vtipným příběhem – bohužel o autorových plánech toho v tomto směru není mnoho známo. Nezbývá tedy než doufat, že Mark Lowery neřekl na literární scéně ještě ani zdaleka své poslední slovo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBez kalhot ani ránu
... pokud nejste nudista

Lowery, Mark

Argo

Napsat komentář