Je nahota na škodu?

Mark_Lowery_Jenom_ponozky_nesta01
Příběh o tom, jakou lavinu katastrof s dobrým koncem dokáže spustit první láska, manipulativní sourozenec a hlavně pokus o veřejnou nahotu. Co dělat, když se vaši rodiče prakticky zblázní?

Nakladatelství Argo přineslo na Velký knižní čtvrtek na jaře 2014 (20.4.2014) další z prvotin, která nastartovala svou hvězdnou dráhu ve Velké Británii. Mark Lowery svoji první a hned závratně úspěšnou knihu pojmenoval Jenom ponožky nestačí s podtitulem …pokud je to všechno, co máte na sobě (Socks Are Not Enough … if that’s all your parents are wearing). O překlad do češtiny se postaral Jiří Popel, profesionál v oboru, známý třeba překlady takových ikon, jakými jsou Jack Kerouac (Na cestě), Kurt Vonnegut jr. (Tabatěrka z Bagoma, Časotřesení) nebo třeba Bob Dylan (Kroniky), to vše právě pro nakladatelství Argo.

Mark Lowery, jenž se narodil v severním Wallesu a v současnosti působí v Cambridge, je autorem zatím dvou vydaných publikací, v nichž září jako hlavní hrdina chlapec jménem Michael Swarbrick. Na knihu Jenom ponožky nestačí z roku 2011 navázal o rok později jejím bezprostředním pokračováním Pants Are  Everything … When you are definitely NOT a nudist (Kalhoty jsou vším … pokud rozhodně NEJSTE nudisté). Mark Lowery se dle svého vlastního prohlášení do jisté míry se svým hrdinou ztotožňuje, rozhodně se k němu přirovnává po stránce fyzických dispozic. Obrovská hlava a krátké nohy jsou tak autorovou charakteristikou nejen jeho hrdiny, ale i sama sebe.

Jenom ponožky nestačí je vyprávěním chlapce Michaela Swarbricka o problémech, s nimiž jeho dospívající duše zápasí. Mark Lowery postavil svůj příběh na zajímavé a propletené konstrukci náhod a záměrných desinformací. Zatímco hlavní hrdina Michael je ve své touze po přízni dívky Lucy, jež ho v jeho vlastních očích převyšuje ve všech směrech, provázen samými nehodami, jeho vlastní bratr, který je nenapravitelný sukničkář a mimořádně schopný manipulátor, usměrňuje všechny události tak, aby hrály do noty jen a právě jemu, využívaje naivity svých obětí a prakticky ničím nepodložené důvěry rodičů. Do toho všeho Micheal zjišťuje, že jeho rodiče, hlavně matka, se rozhodli stát veřejnými nudisty, což je, dle jeho přesvědčení, v rozporu nejen s obecně platnými mravy, ale hlavně se zákonem, provádějí-li své obnažování na veřejných místech. V tomto bodě stojí Loweryho zápletka trochu na britské prudérnosti a některým z domácích čtenářů může připadat Michaelova reakce na odhalení výstřelku rodičů jako přehnaná. Na druhou stranu, pro samotný příběh jde o důležitý aspekt, a protože nejde o literaturu faktu, ale o zábavu, nemyslím, že je na škodu. Příběh se tak vlastně odehrává z hlediska zúčastněných osob ve třech rovinách. Kromě nosné linie, jíž je vyprávění hlavního hrdiny, je zde přítomno hledisko „dospělácké“, zastoupené jednak v názorech nejednotnými rodiči, dále pak pedagogickou poradkyní a v neposlední míře profesorem Chasem, jenž se snaží mladšímu publiku přiblížit tím, že zamrzl v čase svým pokusem o mladické vystupování, které z něj ale spíše dělá komickou figuru. Třetí linií, jež si zaslouží zvláštní pozornost, je manipulativní chování Michaelova bratra, kterému obvykle vše projde a všechny situace obrátí bezohledným způsobem ve svůj prospěch. Z hlediska formy je příběh vyprávěn rovněž ve třech úrovních – kromě základní dějové roviny stojí hlavně na vzpomínkových zápiscích, jež si v rámci kurzu sebeovládání Michael dělá, a do třetice na výčtu záznamů ze sezení s již zmíněným svérázným analytikem a terapeutem profesorem Chasem. Od trochu nesrozumitelného úvodu se vyprávění propracovává k chytlavému vývoji a od určitého bodu se kniha už prakticky nedá odložit, protože to, co čtenář pouze tušil, začíná najednou dostávat skutečné tvary a ty navíc nejsou vždy takové, jaké je člověk očekával. Jinými slovy, kniha je napínavá, děj graduje a má svůj jasně srozumitelný závěr, což nelze říci o všem, co dnes dostáváme coby literární konzumenti do rukou.

Komu je kniha určena? Odhaduji, že od deseti let věku ji může směle uchopit každý. Ti mladší se v ní možná najdou, ale konec konců, kdo říká, že my dospělí bychom se v ní nemohli poznat také? Příběh je zvládnut lehkým a vulgarit prostým jazykem, nebál bych se jej tedy předložit komukoli.

Pro koho se tato četba nehodí? Nejspíš s ní budou mít potíže ti nejmladší potenciální zájemci. Neznamená to, že ji nemohou vzít do rukou, ale domnívám se, že většina narážek i postřehů jim zůstane utajena a nejspíš by je pak taková četba mohla nudit a odradit. Ale kdo ví.

Pro mne osobně byla četba Loweryho prvotního počinu Jenom ponožky nestačí osvěžující a rozhodně se těším na pokračování.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJenom ponožky nestačí
…pokud je to všechno, co máte na sobě

Lowery, Mark

Argo, 2014

Napsat komentář